Annons

Annons

Dottern Rockys hjärnskada möttes av misstro

Några veckor efter ett olyckligt fall stod det klart att dottern Rocky fått en hjärnskada som gör det svårt för henne att koncentrera sig. Men i stället för att stöttas möttes hon av misstro i skolan och fick höra att hon var lat. Och snart blev det värre.

Dela
(31)

Jessica-Falk

-Vi har lärt oss uppskatta livets små glädjeämnen och hoppas att Rocky ska bli bättre med tiden, säger Patrik och Jessica. Bild:  Petra Berggren

Den gamla lanthandeln i Anundgård utanför Sundsvall var precis vad 
Jessica och hennes man Patrik letat efter. Det kunde inte bli bättre, tänkte Jessica när hon en vecka efter tillträdet stod i sovrummet på ovanvåningen och plockade upp bohaget från flyttkartongerna.

Annons

Nioåriga dottern Rocky lekte med en kompis. De sprang upp och ner för trappan mellan de båda våningsplanen, skrattade och hade roligt. Dottern trivdes i nya huset och Jessica log för sig själv.

Gilla Hemmets på Facebook

– Vad jag inte visste var att just den här dagen, den åttonde augusti 2012, skulle hela vårt liv förändras, säger 43-åriga Jessica Falk.

Hon minns Rockys höga skrik som skar genom hela huset. Sedan blev det helt tyst. Kompisen kom in i rummet.

– Du måste komma, sa hon till Jessica som följde efter henne nerför trappan.

Där låg Rocky på golvet – hennes ögon stirrade rakt ut och hon pratade märkligt. När Jessica tog henne i famnen gallskrek hon, fortfarande med ögonen uppspärrade. Hon hade fallit hela vägen ner för trappan och slagit i huvudet flera gånger under fallet.

– Jag ringde en vän som arbetar inom räddningstjänsten. Han gav mig instruktioner och ställde frågor om Rocky, och såg till att vi kom till sjukhuset.

Där magnetröntgades Rocky och efter några timmar började Jessica känna igen sin 
dotter igen. Nu var det bara att åka hem, tänkte hon. Men Rocky hade två blödningar i huvudet och de var tvungna att stanna över natten, menade läkaren.

Dagen efter fick de åka hem och Jessica uppmanades att vara uppmärksam på om Rocky blev illamående, fick humörsvängningar och blev tröttare än vanligt.
– Hon sov länge, men det gör man ju när det är sommarlov och därför märktes inte skadan så tydligt just då.

Fick problem i skolan

När skolan började ett par veckor senare förändrades däremot allting. Rocky fick massvis med läxor hemskickade.

– Hennes lärare berättade att hon inte längre verkade ta till sig när hon förklarade saker för henne. Jag blev förbryllad, hon som tidigare aldrig haft några problem i skolan.

Rocky fick remiss till en neurolog i Sundsvall, som i sin tur skickade en remiss till specialister på Universitetssjukhuset i Umeå. Där fick Rocky diagnosen ”lätt förvärvad hjärnskada”. Det innebar hjärntrötthet, att hon bara klarar av att vara koncentrerad högst femton minuter om dagen och är mycket känslig för ljud och ljus.

– Om skadan inneburit funktionshinder och varit synlig utåt hade det troligtvis gjort saken mycket lättare att förklara för andra. Men nu satt skadan inne i huvudet och var osynlig. Det var det som förvandlade både hennes och vårt liv till en mardröm.

I skolan fick inte Rocky den hjälp och assistans hon behövde. Hon kämpade och försökte allt hon förmådde. Men hennes lärare förstod inte och tyckte i stället att hon var lat och obstinat.

Jessica berättar om en händelse där en lärare blev så irriterad på Rocky i matsalen att hon slog näven i bordet med sådan kraft att två glas mjölk föll omkull och hamnade på Rockys kläder.

– Sedan uppmanade hon Rocky att torka upp mjölken. Hon kom hem med våta kläder och läraren ringde själv och sa att hon inte tål att barn säger emot henne och berättade sedan vad som hänt. Rocky var jätteledsen och livrädd för sin lärare som inte verkade ha minsta förståelse. Rocky fick upprepade gånger höra att hon inte har en hjärnskada. Det verkade som om hela skolans vuxenvärld misstrodde oss och det var en förälders värsta mardröm. Rocky mådde fruktansvärt dåligt. Från att hon varit sjukskriven på deltid, fick hon stanna hemma från skolan helt och hållet.

Blev anonymt anmälda

Och det blev även värre på andra sätt. Ryktet om att Jessica och hennes man hittat på dotterns hjärnskada och att de höll henne hemma av andra orsaker spred sig på byn. Till slut visste de inte vem som var deras vän eller fiende.

– Socialtjänsten hörde av sig och berättade att de fått in anonyma anmälningar. I dessa utmålades jag som en dålig mamma som struntade i min dotter och i stället åkte till Nashville och spelade in skivor, vilket i själva verket bara hände två veckor om året. Det gjorde mig förstås både ledsen och förtvivlad.

– Självklart la socialtjänsten ner utredningen när jag kunde visa läkarintyg på Rockys diagnos. Men för Rocky innebar detta oerhörd stress och hon tappade helt förtroendet för vuxenvärlden.

Allt skulle vara ett påhitt

Familjen fick också anonyma hotbrev där det stod att allt med dotterns hjärnskada var ett påhitt för att Jessica skulle få ännu mer uppmärksamhet, än den hon redan fått för sitt artisteri.

– Det kändes som att en del människor var ute efter mig, och använde min dotter som slagträ. Det gick så långt att jag funderade på att sluta med musiken eftersom Rocky blev offer för andras avundsjuka.

För att få slut på spekulationerna och försöka få förståelse gick Patrik runt i byn och delade ut broschyrer med fakta om dotterns hjärnskada och vad den innebär.

– Rocky var också förtvivlad och undrade varför de inte trodde på henne. Att se henne må så dåligt gjorde att jag mådde ännu sämre.

En dag meddelade dottern att hon inte längre ville kännas vid sitt namn, som vid den tiden kallades för Tova.

– Hon sa att hon ville lämna Tova bakom sig och i samråd med vårdteamet runt henne såg vi till att hon fick byta namn till Rocky, som är hennes andranamn.

Mitt upp i all förtvivlan kom Jessica i kontakt med Hjärnskadeförbundet. Hon förstod då att hennes dotter var långt ifrån ensam om att ha en hjärnskada som omgivningen inte trodde existerade. Där fick familjen energi att gå vidare och Jessica utsågs till ambassadör för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Nu håller hon föreläsningar om hur det 
är att vara förälder till ett barn med en hjärn
skada som inte syns.

– Det var min dotter som sa: ”Mamma, kan inte du berätta för folk så att de fattar hur jag har det. Och berätta också hur det är att vara mamma till mig.” De orden berörde mig djupt.

Rocky är fortfarande sjukskriven på heltid och har en lärare som kommer hem till henne en gång i veckan. Hennes hjärntrötthet gör att hon har ett stort sömnbehov och hon sover tolv till tretton timmar på ett dygn.

Under hennes vakna tid försöker familjen göra roliga saker tillsammans, till exempel vara ute mycket i naturen.

– Vi har lärt oss uppskatta livets små glädjeämnen och hoppas att hennes tillstånd ska förbättras med tiden. Vårt hopp står till forskning som kan ta fram mediciner mot hjärntrötthet.

Musiken blev en räddning

Jessica har märkt att hennes dotter utvecklat olika talanger efter olyckan. Hon är duktig på att måla tavlor, men framför allt har hon blivit oerhört musikalisk. Hon kan sjunga flera körstämmor.

– En neurolog vi pratat med, berättade att nervbanorna tar nya vägar när man råkar ut för en hjärnskada som Rocky gjort. Det kan till exempel innebära att man utvecklar en egenskap man haft tidigare, till att bli ännu bättre. Hon var med mig i Nashville när vi spelade in. Där är hon en del av kören bakom mig och artisterna som jag spelade in skivan med gav henne mycket beröm.

Musiken har varit hennes egen räddning när hon själv gått igenom svåra saker.

– Min mor var en av dem som omkom i tsunamin 2004 och mina låttexter handlar om att inte ge upp, utan att i stället kämpa vidare.

Samtidigt betonar Jessica att de även haft stort stöd från släkt, nära vänner och en del grannar. Inte minst familjens musikvänner i Nashville har stöttat dem när det har varit som kämpigast.

– Jag är oerhört glad för den support vi fått och vår familj har blivit oerhört sammansvetsad av det som vi har gått igenom. Men det har kostat hinkar med tårar…

FOTNOT: Familjen har anmält skolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för det som deras dotter tvingats utstå och för att hon inte fått den hjälp som krävs enligt läkarens utlåtande.

Fakta om hjärnskador

Över 70 000 människor får hjärn
skador varje år i Sverige. 80  % är lätta, 
10 % måttligt svåra och resterande 
10 % är allvarliga skallskador. Där-
utöver finns ett stort mörkertal för 
skador av lättare karaktär som inte 
registreras. Mellan 800 och 900 
människor avlider årligen till följd av hjärnskador. En hjärnskada innebär 
omfattande rehabilitering lång tid efter skadan. Även om man blir bättre och bättre så är ofta rehabiliteringen livslång.
Källa: Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

 

Läs också:

 


Läs mer om:

Dela
(31)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…