Annons

Annons

Donationsveckan: Ta ställning och rädda liv!

Dela
(0)

Donation 2

Den 7–13 oktober är det Donationsveckan i Sverige. Då står Socialstyrelsens Donationsregister i fokus, ett register som kan skapa liv efter död. Cirka 1,5 miljoner svenskar har anmält sig och talat om vad som ska hända med deras organ sedan de dött.
– Du kan berätta precis vilka organ du vill donera. En del vill inte ge bort sitt hjärta, andra inte sina ögon. Det enda du inte kan påverka är till vem de ska doneras, det avgör vården, förklarar enhetschef Anette Richardson i Hemmets Veckotidning 41. Donation 1
Den 30 juni i år väntade 827 personer på ett eller flera organ och fram till samma datum hade totalt 342 organ transplanterats. De organ som kan transplanteras är hjärta, lungor, lever, njure, tunntarm och bukspottskörtel. Exempel på vävnader är hornhinnor, hud, hjärtklaffar och benvävnad. Störst är behovet av njurar – och det var också det organ som flest fick transplanterade.
– Vi har en organbrist i landet och det kommer dessvärre fortsätta att vara så, säger Anette Richardson. Men ju fler som anmäler sig till Donationsregistret, desto bättre! En människa kan rädda många andra människors liv – och minska dessas lidande. En njursjuk människa kan leva ett väldigt beskuret och svårt liv.
Du kan göra din vilja hörd på flera olika sätt: genom donationskort, till donationsregistret eller genom att helt enkelt tala om det för dina anhöriga. Om du har gjort en anmälan till donationsregistret får du en bekräftelse på ditt val hemskickat till din folkbokföringsadress – och en betänketid om du skulle ändra dig.
– Du kan alltid ändra dina val när som helst, det är inte alls ovanligt att folk gör det. Men har du en gång anmält dig behöver du inte förnya din anmälan.
En undersökning som Socialstyrelsen har gjort visar att 8 av 10 svenskar är positiva till organdonation men att bara hälften aktivt har fattat ett beslut och gjort det känt.
– Om du inte anmält dig eller berättat hur du vill ha det tvingas nära anhöriga ta ställning i stället, vilket känns väldigt onödigt – de har nog svårt i den stunden. Dessutom kan det ju bli fel om man vill donera men inte har gjort det valet tydligt, menar Anette Richardson.

Annons

Så anmäler du dig:
www.donationsradet.se finns länkar till donationsregistret där du kan kryssa i din vilja.
Fyll i ett donationskort. De finns på apotek och vårdcentral men du kan också trycka ut ett eget på internet. Förvara kortet i plånbok.
Informera alltid dina anhöriga om att du gjort ett aktivt val. Donation 3

 

Vem kan donera?
För att kunna donera ett organ måste den som avlidit ha vårdats i respirator på en intensivvårdsavdelning. Däremot kan man donera vävnader 24 timmar efter dödsfallet.
De allra flesta människor i Sverige kan bli donatorer och det finns inga egentliga åldersgränser. Äldre kan donera till betydligt yngre mottagare. Organens kvalitet är viktigare än givarens ålder. De som inte kan donera organ kan ofta donera vävnader.

Läs mer!
www.livsviktigt.se – Socialstyrelsens allmänna sida om organ- och vävnadsdonation.
www.livetsomgava.nu – organisation där patientorganisationer och sjukvården samverkar för fler donationer.

Text: Christina Mellberg

Foto: Maud Lindeberg/Socialstyrelsen, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…