Annons

Annons

Djuren hjälpte Annelie tillbaka

På Annelies gård får besökaren kliva hundra år tillbaka i tiden. Men gården är mer än ett idylliskt besöksmål med röda knutar och Emil i Lönneberga-känsla. Den har också varit en viktig pusselbit på Annelies egen väg tillbaka efter en tuff tid.

Dela
(40)

5
Visa bildspel

/
Djuren hjälpte Annelie tillbaka till livet
Djuren hjälpte Annelie tillbaka till livet
Djuren hjälpte Annelie tillbaka till livet
Djuren hjälpte Annelie tillbaka till livet
Djuren hjälpte Annelie tillbaka till livet
...
Visa mer

 

Solen strålar från en klarblå himmel när Annelie tar emot hemma på Eriksgården utanför Vimmerby, klädd precis som på farfars tid i blå skjorta, väst och vegakeps. Under äppelträdet går en grå höna ivrigt pickande efter en larv, och springer spanieln Texas rullar ihop sig under bordet.

Annons

Hit kommer besökare för att ta ett kliv tillbaka i tiden och lära sig om hur det var förr, för att känna närhet till djur och natur och för att koppla av. Annelies mål är att Eriksgården också ska bli en plats för rehabilitering av både ungdomar med psykiska problem och vuxna som har blivit utbrända. Precis som Annelie själv blev.

—På så sätt får jag också känna mig behövd och kan dela med mig av mina erfarenheter. Jag tror att det är en stor fördel att jag själv har mått dåligt, jag vet hur det känns och hur man kan må bättre, säger hon.

Det var en utmattningsdepression som förde Anneli från jobbet som ekonomiansvarig på ett företag till Eriksgården. Hennes sjukdomshistoria börjar runt 2004. Då hade hon en tjänst som egentligen var menad för tre personer.

—Jag är en person som alltid vill vara duktig och klara allt själv, säger Annelie som efter fyra månader utan vila till slut sa upp sig för att söka ett nytt jobb.

I samma veva fick hon veta att hennes pappa var döende i cancer, ett besked som tog hårt på Annelie som stod sin far nära. Som om inte det räckte levde hon i en dålig relation och snart blev situationen ohållbar, även om Annelie då inte insåg det själv. Men hennes pappas husläkare såg signalerna. Annelie satt med som stöd när pappan pratade med läkaren. Dagen efter hörde han av sig och sa att han ville sjukskriva Annelie – han hade sett hur sliten hon var. Ändå tog Anneli inte riktigt in läkarens ord. Hon hade ju sagt upp sig från jobbet och skulle vara hemma och hjälpa pappa. Samtidigt hade hon med sina bröders hjälp precis själv köpt en gård som behövde renoveras och rustas upp.

—Nu inser jag ju att jag var helt slut. Jag minns hur jag och min dåvarande sambo hade lagt klinkers på golvet och jag låg och grät av utmattning när jag skulle göra rent fogarna.

Tufft för familjen

Ett år gick men till slut insåg Annelie att läkaren hade rätt. Hon behövde sjukskriva sig.

För den som inte upplevt utmattningsdepression på nära håll kan det vara svårt att förstå vad det innebär, menar Annelie.

—När jag var som sämst var det tufft för min familj, mina bröder förstod mig inte alls. Humöret gick upp och ner och jag kunde vara arg ena sekunden för att gråta i nästa. Jag kunde ställa en fråga men inte minnas att jag ställt den några sekunder senare. Det här önskar jag ingen annan, det är hemskt. Man kan tro att man håller på att bli tokig, säger Annelie men konstaterar i nästa sekund att hjärnan trots allt är logisk.

—När man inte lyssnar på de mentala signalerna får man fysiskt ont någonstans. Det är hjärnans sätt att tala om att nu är det dags att ta det lugnt.

Annelie hade tur med både läkare och handläggare på Försäkringskassan som uppmanade henne att komma ut i naturen och röra på sig. Läkaren såg också att Annelie mådde dåligt i sin relation och försökte få iväg henne från hemmet genom att se till att hon gick en utbildning. Hon valde att gå en distansutbildning till naturupplevelseguide vid Högskolan i Kalmar.

—Det var jätteroligt, jag fick många nya vänner där och välbehövlig ny energi.

Åren gick och Annelie blev sakta bättre. Sambon gjorde hon sig av med och så småningom tog en ny kärlek plats i hennes liv. Pär-Anders träffade hon genom sina älskade ardennerhästar och i dag har de flyttat ihop på Annelies gård.

På gården får Annelie utlopp för sina passioner: djur och friskvård. I dag syns inget av det hon har gått igenom på ytan.

—Djuren gör mig frisk. Något som är väldigt viktigt när man lider av utmattningsdepression är, förutom att sova och vila ordentligt, att komma ut och röra på sig. När jag mådde som sämst kunde jag inte ta mig ut på eget bevåg och bara gå på måfå, jag behövde ha ett mål. Hade jag inte haft djuren vet jag inte hur jag hade blivit frisk, säger hon allvarligt.

Framför allt minns hon stoet Isa, en häst med extra starka band till Annelie.

—Jag kunde gå ut i hagen och tänka att jag skulle hämta in henne för att sticka ut i skogen och köra. Men när jag var i obalans och inte mådde bra ville hon inte bli infångad. Så fort hon sen såg att jag la ner grimman och satte mig på en sten för att vila kom hon fram direkt. Fast jag var så envis och tyckte att jag skulle ut och köra så kände hon på sig att det jag behövde var att sitta och bara vara. På så vis behöver jag nog hästarna.

Annelie är övertygad om att det är kärleken till hästarna, gården och det lugnare tempot som har gjort henne friskare.

—Den här sommaren har det varit mycket att göra och det har varit intensivt, men om kvällarna varvar jag ner genom att se till hästarna och sätta mig en stund i hammocken. Det är min avkoppling.

Annelie berättar att hon brinner för möten mellan människor och att samtidigt få lära ut någonting hon kan.

—Jag ger människor en upplevelse, men jag får ju samtidigt en upplevelse tillbaka av alla människoöden jag får höra om. Det är det absolut bästa med mitt jobb och en del möten etsar sig verkligen fast.

Kommer med barnbarnen

Annelie berättar att många äldre kommer till gården för att visa barn och barnbarn hur det var att bo på landet förr i tiden. Dem är Annelie noga med att ge en alldeles speciell upplevelse.

—Förra sommaren kom en åttioårig man hit och skulle stanna över natten ihop med barnbarnen. Jag hade dukat trädgårdsbordet med farmors gamla linneduk och mormors gamla glas och bjöd på äggmackor med sill på grovt hembakat bröd. Mannen själv fick sätta en häst för trillan och köra runt med barnbarnen. Han hade inte kört en häst sen han var tolv år men när han tog tag i tömmarna så satt det direkt. Över middagen berättade han att han kört häst i skogen som liten och efter maten åkte vi ut och jobbade i skogen. Sen fick han jobba med hästen och berätta för barnbarnen hur man gjorde med selen och vad han kom ihåg från när han var liten, berättar Annelie och ler när hon beskriver hur mannens ögon tårades av nostalgi.

—Jag blir rörd bara jag pratar om det, erkänner hon med ett lätt skratt.

Här ska besökaren få en genuin upplevelse, men Annelie tror också på att använda gården och djuren som friskvård.

—Djuren lever här och nu, de tänker aldrig på dåtiden eller framtiden, så det är ju dem man ska umgås med för att må bra, säger hon och menar att även äldrevården skulle tjäna på närheten till naturen och djuren.

—Man har ju sett att människor som är dementa och inte pratat på flera år kan börja prata bara de får en katt i knät, det säger en hel del.

Annelie ser ljust på framtiden och har många projekt på gång även om hon erkänner att hon hela tiden måste påminna sig själv att ta det lugnt emellanåt.

—Det är inte lätt, jag vill ju så mycket!


Läs mer om:

Dela
(40)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…