Annons

Annons

DIY: Vinterpyssla med blommor

Lys upp vår mörkaste säsong med tjusiga bordsdekorationer, söta minikransar eller en spännande kålkrans. Det går snabbt och enkelt att inreda hemmet med våra gröna och blommiga idéer. Här är 9 fina tips till dig som vill pyssla med julblommor.

Dela
(76)

Vinterpyssel_4

1. Krans av björkgrenar

Gör en hållbar krans. Använd najtråd och forma till ett hjärta. Ta en gren av exempelvis hängbjörk och fäst med ståltråd runt hjärtat. Fäst de tunna grenarna i mitten mot varandra med ståltråd. Limma till sist fast små silverstjärnor.

2. Dörrkrans

Den här stommen är gjord av najtråd som virats lite slarvigt och blivit rostig utomhus. Gillar du den rufsiga stilen? Trä i grenar och blommor, fäst med tråd och låt den rostiga ståltråden synas. Vi använde julrosor och buxbom.

Annons

 

 

Vinterpyssel_1

3. Kål i kransen

Kålblad är vackra att blanda in i större kransar, även brysselkål fungerar fint och håller länge utomhus.

4. Amaryllis

Amaryllis är vår ståtligaste vinterblomma och den finns i nyanser från snövitt till mörkrött med både enkla och fyllda blommor.

 

 

Vinterpyssel_2

5. Höga glas ger stöd

Lite granris mellan stänglarna ger amaryllisen stadga, men även vasen är viktig. Vi använde några höga vattenglas som vi satte ner i en gammal kakburk med bra höjd som ger stöd åt de tunga stänglarna.

6. Buxbomshjärta

Tillverka en hjärtformad krans! Här använde vi en halmstomme och buxbom.

 

 

vinterpyssel_3

7. Fin bordsdekoration

Gör en mysig bordsdekoration med en gammal bakform fylld med kottar, lite enris och någon julkula. Komplettera med ett värmeljus i en liten kakform. Se till att ljuset inte placeras nära något brännbart!

8. Gör egna ljus

Gör egna ljus och ge bort! Spara alla ljusstumpar eller köp ljusmassa i hobbyaffären och smält sedan ner dem i en kastrull. Vill man göra egna ljus varje år är det smart att köpa en kastrull på loppis som man bara använder till stearin. Tejpa fast en veke i botten på syltburken och knyt fast den andra änden runt en penna så att veken spänns när man häller i stearinet. Dekorera burken med ett band och en liten krans.

9. Så binder du en krans

Kransar i olika storlekar går snabbt att binda om man förbereder väl. Klipp exempelvis gran och buxbom i lagom stora buketter, ju mindre krans desto mindre buketter, och surra fast dem omlott mot stommen. Tunna kransstommar görs enkelt med ståltråd, najtråden är en tjockare ståltråd som är lätt att jobba med och finns på byggmarknader. Vill man ha en tjockare krans är halmstommar att rekommendera.

 

Läs mer:

Fyra roliga julpyssel

Så fixar du mysigaste juldukningen

Så fixar du adventsfint hemma

 

Av Ulrika Grönlund

Foto: Pernilla Bergdahl


Läs mer om:

Dela
(76)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…