Annons

Annons

DIY: 5 jultips för ditt hem

Bokstäver är en snygg inredningsdetalj som kan användas till roliga julprydnader, stora som små. Klipp, klistra, måla och sätt ord på julen med hjälp av allt från pepparkaksdeg till ståltråd!

Dela
(30)

Bokstäver i trä

1. Fina bokstäver i trä

Stora bokstäver av trä med fint frästa kanter finns t ex hos Panduro. Bokstäverna är tacksamma att använda till stora girlanger på både längden och tvären. För att få lite shabby chic-känsla, börja med att måla bokstäverna med en mörk nyans, som svart eller mörkt röd. Måla därefter 2 strykningar med matt grund- eller hobbyfärg ovanpå. När färgen är helt torr slipas bokstäverna så att den vita färgen skavs av och det röda/svarta under tittar fram. Ett brett band av linne eller bomull utgör stomme för girlangen. Limma fast bokstäverna med limpistol. En dekoration i form av hjärta eller stjärna fästs mellan orden för att få ett tydligt mellanrum.

Annons

 

Snabbfixade vimplar

2. Snabbfixade vimplar

Vimplar eller kantiga flaggor blir effektfulla prydnader som barnen också kan vara med och göra. Klipp dem i olikmönstrade dekorpapper av den typ som används till scrapbooking eller lantligt enkla, t ex gjorda av textade ark ur en gammal bok. Bokstäverna kan målas för hand men här är de stämplade med hjälp av klichéer från Panduro. Investerar du i en låda med klichéer kan den användas till många fler roliga projekt.

 

Smycka med skrivstil

3. Smycka med skrivstil

Najtråd finns på byggvaruhuset. En rulle är hobbymaterial som räcker långt och tråden kostar bara en tia eller två. Rusta dig med en rundtång, så kan du böja och forma tråden till mjukt snirklig skrivstil. Det blir snirkliga små smycken att hänga i granen, på fina paketet eller som dekoration runt ett kraftigt blockljus.

 

Bind gröna bokstäver

4. Bind gröna bokstäver

Tröttnat på kransen? Bind bokstäver i stället. Med en stomme av tvinnad ståltråd formas stora, enkla bokstäver och blir rejäla stommar att binda vintergrönt på.

 

Ätbara bokstäver

5. Ätbara dekorationer

K som i Kajsa, E som i Ebba, B som i Britta… Barn älskar sina ”egna bokstäver”. Och att få dem i pepparkaksform är ju toppen! Bokstäverna kan t ex användas till att hänga i fönstret eller att duka med på tallriken. Gör gärna degen efter recept för pepparkakshus. Denna sorts pepparkaksdeg flyter inte ut och tappar konturerna och kakan blir lite tjockare och mer hållbar. Sprits med florsockerglasyr blir som pricken över i.

 

Virka vår fina tomtefamilj!

4 roliga julpyssel

5 fina adventspyssel

 

Av Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath


Läs mer om:

Dela
(30)Annons


Annons

Laddar nästa sida…