Annons

Annons

Din gynekolog bör utreda smärtan och blödningarna

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag är en 45-årig kvinna som har stora problem med bäckensmärta. Mina besvär började hösten 2011, i perioder fortsatte det sen att hugga till, låsa sig och göra ont. I våras blev jag sämre och hade ont i nästan hela kroppen. Jag har varit hos flera läkare men de har inte hittat något fel. Det känns som att ingen riktigt tror på mig. I våras var de på väg att skicka mig till smärtkliniken för att lära mig att leva med smärtan, en smärta som i de svåraste stunderna gör så att tårarna sprutar! Men så träffade jag en ny sjukgymnast som konstaterade att mitt bäcken var asymmetriskt, äntligen någon som bekräftade min smärta! Nu går jag på regelbundna besök hos sjukgymnast och massör och däremellan kämpar jag på med rehab-träningsprogram för bäcken. De senaste veckorna har dock smärtan tilltagit på nytt. Jag har nu börjat fundera på om smärtan kan bero på någon gynekologisk sjukdom. Jag har hört att hormoner kan ge bäckensmärtor och jag har haft hormonspiral de senaste 15 åren. Det senaste året har jag börjat få många småblödningar. Jag hade såväl foglossning som cystor under båda mina graviditeter för drygt 20 år sen och mellan graviditeterna fick jag två missfall. Som tonåring behandlades jag på sjukhus för äggledarinflammation och har haft ett flertal urinvägsinfektioner. Kan min smärta bero på något av detta? Vad kan jag i så fall göra?
Uppgiven läsarinna
Det är bra att du får behandling av sjukgymnasten. Det är fullt möjligt att smärta kan komma sig av flera orsaker. I bäckenet finns ju, förutom skelett, muskler och ligament, även livmoder, äggledare, äggstockar, urinblåsa och tarmar. Bäckensmärta kan komma från alla dessa organ och från flera samtidigt. Däremot ger hormoner inte smärta. En spiral kan orsaka smärta om den sitter fel, om den suttit för länge eller orsakat infektion i livmodern. Eftersom du också har småblödningar bör du absolut gå till din gynekolog. Du behöver ta ett cellprov och eventuellt ett prov på livmoderslemhinnan. Småblödningar kan vara ett tecken på infektion, cellförändringar eller att hormonspiralen är för gammal. Du behöver ett ultraljud för att kolla spiralens läge och äggstockarna. Dessutom bör du ta ett urinprov för att utesluta infektion. Gynekologen kan avgöra om du också behöver göra en undersökning av urinblåsan eller tarmen. En tidigare äggledarinflammation i tonåren kan leda till ärrvävnad som ger smärta, men då borde smärtan ha kommit tidigare. Man gör ibland titthålsoperationer som ett led i smärtutredning; detta kan din gynekolog också avgöra.

Annons

Vill du ställa en fråga till kvinnoläkaren? Klicka här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…