Annons

Annons

Dietistens tips: Nyttig mat som hjälper dig att hålla vikten

Fräscht och gott är ledorden för den här veckans läckra smalmat! Låt oss fresta med stekt ris med räkor, krämig kycklingpasta och varma chèvresmörgåsar.

Dela
(70)

Foto: Eva Hildén Smith

1. Asiatiskt räkris

385 kcal/port

1 dl ris (okokt mått)

1 msk japansk soja

saft av ½ lime

1 tsk sambal oelek

½ purjolök

1 röd spetspaprika

1 morot

1 msk rapsolja till stekning

1 ägg

1 msk vatten

salt

135 g skalade räkor, gärna färska (400 g oskalade)

Annons

½ kruka koriander, hackad

Servering

½ lime

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp. Rör det luftigt och låt svalna lite.

2. Blanda soja, limesaft och sambal oelek.

3. Skiva purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och riv moroten grovt.

4. Fräs purjo, paprika och morot i olja. Tillsätt riset och stek någon min under omrörning. Rör ner sojablandningen.

5. Vispa upp ägg och vatten och rör ner i riset. Låt ägget stelna under omrörning, salta.

6. Rör ner räkor och koriander. Servera med lime.

 

Foto: Eva Hildén Smith

2. Citrusdoftande kycklingpasta

540 kcal/port

120 g pasta (okokt vikt)

300 g kycklinglårfilé

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

½ gul lök

1 dl vitt vin

1 dl vatten

1 msk konc kycklingfond

1 tsk timjan

1 dl matlagningsgrädde

1 msk maizena ljus redning

finrivet skal av 1 citron

Servering

krispig grönsallad

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp.

2. Skär kycklingen i bitar. Bryn i smör, salta och peppra. Tillsätt finhackad lök och stek ett par min till. Häll på vin, vatten, fond och timjan. Låt puttra 10 min under lock.

3. Tillsätt grädde, maizena och citronskal. Smaka av och vänd runt med pastan. Servera med krispig sallad.

 

Foto: Eva Hildén Smith

3. Chèvre chaud & örtstekta rödbetor

484 kcal/port

2 stora skivor lantbröd (à 50 g)

4 skivor chèvreost (à 25 g)

1 msk flytande honung

400 g kokta rödbetor

1 msk smör till stekning

1 kvist plockade rosmarinblad

flingsalt

30 g rucolasallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Dela brödskivorna. Lägg på osten och ringla över honung. Gratinera i ugn ca 10 min.

2. Klyfta rödbetorna och stek i smör med rosmarin tills allt är varmt. Salta.

3. Servera de varma smörgåsarna med rödbetor och rucola.

 

Foto: Eva Hildén Smith

4. Panerad kolja med rödbetssås

500 kcal/port

300 g koljafilé

salt och svartpeppar

½ dl grovt rågmjöl

1 msk smör till stekning

Rödbetssås

1 dl lätt-crème fraiche

1 msk lättmajonnäs

1 dl inlagda rödbetor, finhackade

1–2 tsk finriven pepparrot från burk el tub

Servering

300 g kokt potatis

150 g kokt broccoli

 

Gör så här

1. Sås: Blanda crème fraiche, majonnäs, rödbetor och pepparrot, smaka av med salt.

2. Bena ur fisken. Salta och peppra och vänd i rågmjöl. Stek till fin färg i smör.

3. Servera fisken med rödbetssås, potatis och broccoli.

 

Foto: Eva Hildén Smith

5. Stekt rostas med nudlar

555 kcal/port

120 g äggnudlar (okokt vikt)

200 g rostas el ryggbiff i en tjock skiva

½ msk smör till stekning

salt och svartpeppar

100 g champinjoner

½ purjolök

½ msk rapsolja

1 röd spetspaprika

2 msk hackade cashewnötter (ca 20 g)

½ kruka koriander, plockade blad

Sås

1 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

1 msk fisksås

1 msk pressad limesaft

2 tsk flytande honung

1 tsk sambal oelek

 

Gör så här

1. Koka nudlarna enl anv på förp. Skölj i kallt vatten, låt rinna av.

2. Sås: Blanda olja, fisksås, limesaft, honung och sambal oelek.

3. Stek köttet till önskad stekgrad i smör, salta och peppra rikligt under stekningen.

4. Putsa och klyfta svampen, ansa och skiva purjolöken. Stek svamp och purjo i olja till fin färg.

5. Skiva paprikan. Blanda ner nudlarna i stekpannan och låt det bli varmt. Smaksätt med såsen och vänd ner paprikan. Skiva upp köttet och lägg på nudlarna. Toppa med nötter och koriander.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Håll vikten och ät gott med vår kaloriberäknade meny



 

Läs mer om:

Dela
(70)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…