Annons

Annons

Detta ska du leta efter 2013!

Dela
(0)

Hoppas ni såg reportaget på Loppisbloggen i går, om Annikki Pettersson och hennes fantastiska broderisamling! Tyvärr är en sådan samling bara ögongodis för oss textilnördar. Ska vi samla för vinnings skull ska vi leta efter annat på loppis och auktion, berättar Malin Sveholm, intendent och vintageexpert på Bukowskis – som också ger oss en trendrapport inför 2013.

Annons

Textilier från mormors tid – är de värda någonting?

– Nej, tyvärr. Många pratar om ”förspilld kvinnokraft”. Det är ett grymt uttryck, tycker jag. Det är rogivande att handarbeta och en rogivande stund kan aldrig vara förspilld. Idag är i stort sett alla dödsbon fulla med fina spetsar och handbroderade dukar och sänglinnen. Tyvärr finns ingen efterfrågan, och därför hålls också prisbilden nere. Det är glädjande att se att många hittar alternativa användningsområden, syr kuddar och lapptäcken av gamla kökshanddukar med broderade monogram. ”Re-use”, återbrukstrenden, är rolig!

Vilka textilier är eftertraktade på antikmarknaden just nu?

– Mattor från Märta Måås-Fjetterströms ateljéer är populära både i Sverige och utomlands, liksom suzani-broderier från Uzbekistan. De har färger och mönster som många börjat uppskatta. Ryor från 1700-talet och början av 1800-talet är också populärt, fortfarande.

Vad ska vi hålla utkik efter på loppisar?

– Orientaliska mattor kommer tillbaks, tror jag. Håll också utkik efter Viola Gråsten-plädar och bilfiltar. På 60- och 70-talet hade alla bilmärken sina egna filtar och nu har de blivit eftertraktade bland samlare. Men det är inga stora pengar vi pratar om, kanske runt 500 kronor styck.

TIPS! Till skillnad från många andra antikviteter får textilier gärna vara slitna. En orientalisk matta blir bara vackrare med lite patina. Men köp inte textilier med hål!

AV MARIA SVEMARK

FOTO: BUKOWSKIS


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…