Annons

Annons

Det var inte bättre förr

Dela
(0)

Hoppas ni följer SVT:s Historieätarna, programmet där Erik Haag och Lotta Lundgren provar att leva i olika tidsepoker i den svenska historien. I går sändes del 2 där Erik och Lotta levde på 70-talet.

 

Annons

Lotta Lundgren och Erik Haag i Historieätarna, SVT1 torsdagar kl 21.

Erik och Lotta läste proggböcker för små barn (medan de rökte), åt dallrig skinkmousse (och fimpade i maten) och bjöd Mona Sahlin m fl på fondue-middag (och rökte, förstås). Och jag, jag fullständigt tjöt av skratt framför tv:n! Av igenkänning! Inte så mycket på grund av tidsskildringen. Mitt 70-tal är ganska dimmigt, inte bara på grund av röken (fanns det vuxna som inte rökte?). Jag var bara fem år när 70-talet slutade. Min horisont sträckte sig inte längre än till knäna på min mammas velourbyxor.

Jag skrattade åt Historieätarna för att jag kände igen mig själv – i dag!

En scen utspelar sig i Eriks och Lottas vardagsrum. Turkos soffa, gråtande barnet på väggen. Lotta har gigantiska glasögon och syr lapptäcken. Erik gör en drake. Lite senare syr Lotta ihop två virkade grytlappar till något som ska se ut som en bikini. Björn Gustafsson – som spelar inneboende – kommer indrällandes med ett containerfynd, en söndrig pinnstol som han vill återanvända.

Det är ju MITT LIV, det där.

Jag hade kunnat ge mycket pengar på loppis för den där turkosa soffan. Jag älskar att sy lapptäcken och flyga drake.

Här sitter jag och skäms under ett lapptäcke.

Om du som läser det här är född på 50-talet, på 40-talet eller kanske till och med 30-talet, så ber jag djupt om ursäkt. Ni måste ju tycka att vi retro-älskande 70-talister uppfinner hjulet med alla våra Gör-nytt-av-gammalt-tips.

Jag kommer inte att kunna Loppisblogga med samma ögon efter detta. Tack, Historieätarna. Men tack också, för att ni på ett roligt och pedagogiskt sätt en gång för alla klargör att det inte var bättre förr.

MARIA SVEMARK

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…