Annons

Annons

De fann kärleken – hos Cesar Millan!

För tre år sedan gick Alexandras stora dröm i uppfyllelse när hon åkte till Los Angeles och gick en kurs hos tv-stjärnan Cesar Millan. Men förutom en massa lärdomar om hundar fann hon kärleken...

Dela
(21)

4
Visa bildspel

/
Alexandra träffade hundproffset Ceasar Millan
Alexandra träffade hundproffset Ceasar Millan
Alexandra träffade hundproffset Ceasar Millan
Alexandra träffade hundproffset Ceasar Millan
...
Visa mer

 

När Alexandra Ortega fyllt arton köpte hon sin första hund, mopsen Evian. Snart det blev många fler. Hobbyn blev till en glödande passion!

—Jag hade sett Cesar Millans tv-program Mannen som talar med hundar, men mest för nöjes skull. Nu satte jag mig med block och penna, antecknade och verkligen studerade hans metoder, berättar Alexandra, 29.

Annons

Anledningen var framför allt den starka, men osäkra Legolas av rasen staffordshire bullterrier, som med tiden hade blivit ett stort problem.

Gilla Hemmets på Facebook

—Jag hade skämt bort honom och han började attackera våra andra hundar. Han gav sig till och med på lilla Evian, min snälla mops. Jag hade bara ett val, antingen löser jag det eller så måste han avlivas.

Alexandra gav sig inte och med Cesars metoder lyckades hon förvandla besten till en ängel, visserligen en småvild ängel, men ändå.

Med nytt självförtroende bestämde sig Alexandra för att leta fram en ny utmaning.

—Jag kände att jag måste skaffa mig erfarenhet av de svåraste hundarna för att kunna kalla mig hundtränare.

Det blev en sarplaninac, känd som en av de tuffaste hundraserna, enormt stor, med ett medfött intresse av att klara sig själv och muta in ett revir att bevaka helt på egen hand.

—Nu skulle jag göra allt rätt från början och det gick jättebra också, ända fram tills Alfie blev könsmogen vid åtta månaders ålder. Då anföll han en av mina kunder. Det hände inget allvarligt, men jag insåg att jag behövde hjälp, säger Alexandra.

Detta sammanföll lyckligtvis med hundtränaren Cesar Millans Europaturné och när han kom till Scandinavium i Göteborg bestämde Alexandra sig för att åka till hans hotell och försöka prata med honom.

 

Läs mer: Judy räddar livet på sengångare

 

—Först var han lite grinig, men när han insåg att jag inte bara var ännu en autografjägare utan att jag faktiskt hade en fråga till honom, då sken han upp.

Alexandra berättade storyn om Alfie och Cesar gjorde det ganska enkelt.

—Han frågade mig varför jag satt hunden i den sitsen att behöva vara så nära mina gäster. Det måste finnas marginal, förklarade han. Han kan väl vakta på sju meters håll, i stället för precis intill.

Alexandra gapade och gick hem för att prova.

—Sedan har det inte varit några problem, säger hon och den godmodiga Alfie verkar hålla med.

Fick jobb hos Cesar

Tack vare Legolas och Alfie hade hon nu tagit sina första steg mot Cesars ranch nära Hollywood i USA och därmed också mot Armando Luna utan att veta om det.

—Jag bestämde mig för att söka till en veckokurs hos Cesar. Det var många som ville gå, men genom något mirakel kom jag med, berättar Alexandra.

I oktober 2012 åkte hon och det var precis så bra som hon hoppats på.

—Cesar kom ihåg mig från när vi träffades utanför hotellet till och med.

En tid därefter fick hon erbjudande om att komma till hans ranch och jobba våren och sommaren 2013.

—Det var som en dröm och jag tackade självklart ja!

Nästan direkt träffade hon Armando som också jobbade på ranchen. Men deras första möte blev inte lyckat.

—Jag tyckte att han hade dålig attityd. Han var reserverad, svarade kort.

När de sedan sattes att jobba ihop höll det på att ta en ände med förskräckelse.

—Jag var så illa tvungen att samarbeta med honom. Men till slut sa jag till honom att jag tyckte att hans beteende var hemskt, säger Alexandra.

Armando skruvar på sig.

—Jag var bara mig själv, ler han. Det var nytt för mig att någon ville att jag skulle vara social.

Han var typen som bara böjde ner huvudet och jobbade på. Lugnt och tålmodigt oavsett vad han skulle göra.

—Vi blev kompisar till slut och då från ingenstans kände jag plötsligt både pirr och fjärilar i magen, säger Alexandra.

Hon blev förvirrad och åkte hem till Sverige.

—Jag hade alltid trott att jag hade ett perfekt liv, men om jag kände så här då var det ju inte det. Det var jobbigt att inse och först försökte jag kämpa emot.

I juni var hon tillbaka på ranchen igen och då var det ingen återvändo.

—Efter en tid var det avslutningsfest för gruppen som gick en kurs och Armando var där. Det var en fest jag inte glömmer.

Familjen var fattig

Sommarmånaderna som följde blev fyllda av både hårt arbete och romantik. Hon fick veta allt om Armandos svåra bakgrund i Mexiko, långt från hennes egen trygga uppväxt i Sverige.

—Jag växte upp i en fattig familj med sex yngre syskon. När jag var tolv år slutade jag skolan och började jobba med lera åt min pappa, berättar Armando.

Leran användes till att tillverka tegelstenar och det var det som försörjde familjen. Men Armando såg sig om efter ett annat liv och gav sig av hemifrån när han var arton år. Tillsammans med sin bror betalade han prärievargar, som smugglarna kallas, att ta dem över gränsen till USA.

—Det var mycket farligt och många dör när de försöker. Vi gick i åtta dagar, fyra dygn åt gången utan vila.

Armando nådde mirakulöst nog fram och fick till slut jobb på Cesars ranch genom kontakter.

—Jag var rädd för hundar, men jag vande mig och lärde mig.

Under alla år som han jobbade skickade han alltid överskottet hem till sin familj och hade aldrig råd att göra något annat än just jobba.

—Han bodde precis intill Los Angeles, världens nöjescentrum, men berättade att han aldrig varit någonstans, säger Alexandra.

 

Läs mer: Annelie ordnar ekoresor över hela världen

 

Det skulle de komma att ändra på den sommaren.

—Vi började med att gå ut och äta på riktiga restauranger. Sedan tog vi oss till piren i Santa Monica och åkte en pytteliten bergodalbana där. Den var så mesig att en treåring hade somnat, men Armando skrek hela varvet runt, ler Alexandra.

Nöjesparker blev snabbt deras grej och de åkte till så många de kunde och åkte sedan tillbaka igen och igen.

—Vi var på Disneyland, Universal Studios och Magic Mountain. Vi hade otroligt roligt!

Hon och Armando insåg att de var mycket lika varandra i grundvärderingarna, trots att de kom från olika bakgrunder, och eftersom Alexandra kunde en hel del spanska så var det lätt att kommunicera direkt.

—Han vill inte att folk ska ömka honom och känner inte att han saknat något trots att det varit svårt ekonomiskt. Jag kan förstå vad han menar, för den familjesammanhållning och vänskap som de har i Mexiko finns knappt i Sverige, förklarar Alexandra.

Hon avslöjade deras förhållande för Cesars sambo och både hon och alla andra blev mycket förvånade.

—Vi var bra på att hålla det hemligt.

Alexandra reste därefter hem för reda ut allt praktiskt. Under tiden pratade hon och Armando på Skype varje dag.

—Jag började leta efter bilder på Sverige, läsa på lite och lära mig några ord.

Alexandra ler.

—Han visste inte ens att Sverige fanns innan han träffade mig och när jag berättade om att vi hade snö, trodde han mig inte.

Brudbukett i plast

Mitt i allt bestämde de sig för att löpa linan ut och göra det lätt för de svenska myndigheterna, eftersom de bestämt sig för att bosätta sig i Sverige och starta egen hundverksamhet.

Det blev borgerlig vigsel i Kalifornien. Lokalen var ett synnerligen fult rum med gula tapeter.

—Mannen som skulle viga oss stod under en löjlig plastbåge och satte på sig en slips precis innan. Armando hade vanliga kläder, jag en enkel klänning och en brudbukett i äkta plast. Det var hemskt, skrattar Alexandra.

Vigseln tog 30 sekunder och sedan åkte de – naturligtvis – till ett nöjesfält för att fira.

—I mars i år flyttade vi ihop här i vårt hus Stubben i västgötska Limmared. Jag kan inte tänka mig något bättre. Vi ska ha mängder med hundar, men absolut inga barn, säger Alexandra.

Armando nickar, ler och kramar om de fyrbenta vännerna och så Alexandra förstås.

—Min mamma är jätteglad för min skull och trodde inte riktigt det var sant hur bra allt blivit för mig, säger han med glimten i ögat.

Läs mer på: dogsofpegasus.com

 


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…