Annons

Annons

Det är ensamt att bli gammal

Ensamt och långtråkigt. Så är det att bli gammal skriver Rune. Han saknar någon att prata med och ser fram emot när hemtjänsten kommer – det är ett välkommet avbrott.

Dela
(2)

ensamt att bli gammal

Vad åren rullar på. Helt plötsligt är man pensionär. Och åren rullar lika fort när man är pensionär. Helt plötsligt är man närmare 100 år. Det verkar otroligt. Det kan inte stämma. Men då man ser barnbarn och barnbarns barn förstår man att man är gammal.

Annons

Ensamheten är deprimerande. Efter att i många år haft fru och barn omkring sig och någon att prata med är det svårt att bli ensam. Telefonen är tyst. Alla de gamla vännerna som man hade trevligt med är borta. Av de gamla arbetskamratrena är de flesta borta. När man arbetade var helgerna sköna, man var ledig och hade det bra. Nu är helgerna långa och tråkiga. Då är saknaden efter någon att prata med värst.

Men det finns ljusglimtar. Att träffa andra gamla, spela, sjunga, dricka kaffe och prata på pensionärsträffar är trevligt. Ensamheten finns där ändå. Ensamheten och saknaden går inte bort. Det är priset man får betala för att bli gammal.

Stora förändringar

Det har varit roligt att få uppleva de stora förändringar som skett. När jag var barn var det en sensation att se ett flygplan i luften. Motorcyklar och bilar var det inte många som ägde. Radio kom med kristallmottagare och lurar, sedan blev det högtalare. Klockan elva var det slut på radiosändningen som alltid avslutades med ”Du gamla, du fria”.

Tv fanns inte så på kvällarna spelade vi spel som Fia med knuff, rävspel och kortspel. Nu är det en stor tröst för många gamla som sitter ensamma att titta på tv. Men engelskan är det inte alla gamla som förstår, den ingick inte i den obligatoriska undervisningen förr.

Skönt att skriva av sig

Många gamla sitter bara hemma och väntar. På vad kan man undra. Enda kontakten med andra människor är hemtjänsten. Men det har blivit förändringar inom hemtjänsten. Förr kunde personalen sitta ner en stund och dricka en kopp kaffe och prata, så icke numera. Nu är arbetstiden uppdelad i minuter, de olika göromålen får bara ta ett visst antal minuter. Det är stressande för både personal och gamla. Men ändå är det välkomna avbrott i ensamheten, som man önskar kunde vara längre.

Nu har jag skrivit av mig och det är skönt. Uppsatsskrivning var mitt bästa ämne i skolan och jag är glad att jag har förmågan kvar att skriva på äldre dar.

Rune

 

Läs mer:

Singelklubben hjälpte Cecilia ur ensamheten

10 tips för att bryta ensamheten

Jag bävar för julen – jag känner mig så ensam

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…