Annons

Annons

Det är aldrig för sent att börja styrketräna!

Dela
(0)

Snäll gymnastik är ingenting för husmodersföreningen i Segersta. Där är det riktig styrketräning med skivstänger och maskiner på gymmet som gäller. En grupp seniordamer  träffas här en gång i veckan och bygger muskler.

Annons

Inga-Britt Norlander, 81 år, är gammal bondmora och van att hugga i.
– Trots att vi bara kört sex gånger så märker jag att träningen har gett resultat, jag känner mig framför allt mycket starkare när jag är ute och går. I början trodde jag att det skulle göra ont i kroppen efteråt, men det har jag inte känt av. Det här är något jag kan rekommendera andra äldre kvinnor, säger Inga-Britt i Hemmets Veckotidning nr 23.

Några i gruppen värmer upp med snabb promenad på löpbandet, andra sitter på motionscykeln och någon använder step up-brädan. Snart är alla varma och kan gå över till maskiner och skivstänger.
– Jag försöker hitta övningar som tränar hela kroppen: armar, axlar, mage, rygg, benen och framför allt låren. Vi gör också en del övningar som tränar upp balansen, berättar Ulla-Britt Jacobs, som är sjukgymnast och håller i träningen.

Fem råd till äldre som vill styrketräna
1. Börja med en uppvärmning och ta olika delar av kroppen efter hand. Börja till exempel med att rotera handleder, fortsätt med axlar och så vidare. Syftet med uppvärmningen är att öka musklernas temperatur utan att komma upp i puls alltför mycket.
2. Fokusera på att träna muskelgrupper som kräver styrka för att klara det vardagliga livet, som att resa sig från stolar och gå i trappor. Främre och bakre lårmuskel är de viktigaste musklerna.
3. Undvik övningar som belastar flera muskelgrupper samtidigt, till exempel bänkpress, knäböj och marklyft. Det ger onödigt hårda påfrestningar på både hjärt- och kärlsystem. Fokusera i stället på en muskel i taget, till exempel en övning som enbart tränar armarnas tricepsmuskel.
4. Träna med så stor belastning att det blir en ansträngning, men inte mer än att du klarar av 4–12 repetitioner på ett ”set”. När du blir starkare kan du göra två set och sedan tre set. Kom ihåg att när du gjort sista repetitionen ska det gärna svida lite i muskeln, då har den utsatts för ansträngning.
5. Det är inte nödvändigt att köpa gymkort och skaffa en trendig outfit för att träna. Det går lika bra att träna hemma, till exempel att stå på ett ben, hålla sig i en stol och göra knäböj. Gör tio knäböjningar i ett set och växla sedan ben.

Foto: Helene Svensson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…