Annons

Annons

Den nya medicinen har minskat smärtan!

Dela
(0)

För två år sedan fick Christina Wöyer, 48, diagnosen ledgångsreumatism. Tidvis gjorde det så ont att hon inte visste vad hon skulle ta sig till. Men tack vare ett nytt biologiskt läkemedel har smärtorna minskat markant. I Hemmets Veckotidning nr 37 berättar hon om hur det började med att hon fick ont i tårna och sedan i handlederna.

Annons

– På nätterna gjorde det så ont att jag inte kunde sova, berättar Christina, som blev sjukskriven och tvingades sluta träna.

Till en början behandlades Christina med kortison och värktabletter, men så föreslog läkaren att hon skulle prova det biologiska läkemedlet Simponi. Nu tar hon själv medicinen hemma i en förfylld spruta en gång i månaden.

– Det gör inte ont och jag har inte känt av några biverkningar, utom möjligen huvudvärk men det kan ju bero på något annat också.

Idag ser Christina fram emot att börja arbeta och har också börjat träna så smått med att gå stavgång i skogen. Och hon orkar vara farmor igen!

– De senaste 10-15 åren har det skett en revolution när det gäller behandling vid reumatoid artrit. Numera finns mycket effektiva och mindre giftiga mediciner än tidigare. Vi kan börja behandla patienterna mycket tidigare och både ta bort smärta och förhindra skador på lederna. Patienterna kan bli symtomfria och leva nästan ett normalt liv, säger Tore Saxne, professor i reumatologi och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Läs mer i tidningen!

Foto: Leif Hallberg, privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…