Annons

Annons

Delad ekonomi kan se ut på olika sätt

Dela
(0)

EKONOMI. Vad är bäst när man ska gifta sig, att ha delad eller gemensam ekonomi? Ser du några för- och nackdelar med respektive alternativ?

Brudgum

Grattis till det kommande giftermålet! Det är en sådan glädje att hitta sin livspartner och gifta sig. Jag tycker det är klokt av er att fundera kring praktiska saker som ekonomin innan ni gifter er. Om man inte har pratat igenom och kommit överens i förväg, kan det i många fall skapa onödiga konflikter när man väl har gift sig.

Annons

Både gemensam och delad ekonomi har definitivt sina för- och nackdelar. Vad som passar er bäst beror på flera olika faktorer, om ni har ungefär lika stora inkomster etc.

Delad ekonomi kan se ut på olika sätt:
* Ni har helt delad ekonomi där var och en betalar för sina utgifter. Eftersom ni gifter er och jag därmed gissar att ni kommer att bo ihop, är det här inte ett realistiskt alternativ, eftersom ni kommer att ha en hel del gemensamma utgifter för boende och annat.

* Ni lägger ihop alla gemensamma utgifter och betalar hälften var. Det kan fungera bra om ni tjänar ungefär lika mycket båda två. Men om den ena tjänar mindre och därmed får mindre kvar till sig själv när utgifterna är betalda, skapar det ofta konflikt och missämja på sikt.

* Ni lägger ihop alla gemensamma utgifter och betalar i proportion till vad var och en tjänar. Det blir lite mer jämbördigt, men den som tjänar mindre har fortfarande mindre att röra sig med för egen del.

* Ni betalar alla gemensamma utgifter och delar lika på det som blir över. Det kan på sikt kännas orättvist för den som tjänar mer, och bli en källa till konflikt om partnern t ex är arbetslös länge.
Gemensam ekonomi brukar innebära att man inte skiljer på mitt och ditt, utan att ekonomin är gemensam även för personliga utgifter. Nackdelen med gemensam ekonomi är att ni behöver vara tillfreds med att båda kanske inte bidrar med lika stora inkomster. Ni behöver också vara överens om vad de gemensamma pengarna ska gå till – ska ni spara eller åka på resa, köpa ny bil eller satsa på bättre boende etc. Om ni är en ”Spara” och en ”Slösa” kan den här lösningen innebära problem.

Om ni planerar att skaffa barn rekommenderar jag ändå att ni väljer gemensam ekonomi. Att skaffa barn innebär för de flesta att utgifterna ökar och inkomsterna minskar under perioden då barnen är små. Dessutom är det vanligt att den ena föräldern tar ut mer föräldraledighet och kanske även väljer att arbeta deltid för familjens skull. Då blir inkomstskillnaderna stora samtidigt som utgifterna till ännu större del än tidigare är gemensamma.

Det väsentliga för att ekonomin ska fungera bra är att ni båda är nöjda och eniga om den överenskommelse ni har gjort.

 

Har du en fråga om pengar? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…