Annons

Annons

Deckarfrossa i påsk? 3 spännande påskekrim!

I Norge är påskekrim ett måste under påskhelgen! Nya böcker, filmer och tv-serier med deckartema släpps lagom till långfredagen då ferielediga drar till fjälls för att koppla av. Inspirerade av våra grannar är här tre tips på nya läsvärda spänningsromaner!

Dela
(0)

påskekrim

Detta norska frossande i kriminalhistorier började 1923 med en lyckad pr-kupp. Utgivningen av romanen ”Bergenståget plundrat i natt” (av Nordahl Grieg och Nils Lie) föregicks av en uppmärksammad reklamkampanj i tidningen Aftenposten. Författarens bror, redaktör Harald Grieg, köpte annonsplats på förstasidan och utformade annonsen som en nyhet med boktiteln som braskande rubrik. När den publicerades lagom till 1 april blev redaktionen nerringd av oroliga människor, som trodde att tåget hade blivit rånat på riktigt.

Annons

Nästa år var förväntningarna stora – skulle det komma en ny kriminalroman och hur skulle förlaget lansera den? Begreppet påskekrim var uppfunnet.

Blev du lässugen? Här kommer tre tips på nya läsvärda spänningsromaner!

 

påskekrim

1. Ny Maria Wern-bok!

Rädslans fångar av Anna Jansson

I gotländska Tingstäde har en grupp samlats för att invänta jordens undergång. Sedan 1700-talet har vetskapen om den yttersta tiden funnits hos släkten Runö.

Ulrika Bodin förbereder en föreläsning om uppfinnaren Christopher Polhem. När hon gör efterforskningar i Tingstäde blir hon passionerat förälskad i en gåtfull man och drivs att svika de livsval hon en gång gjort.

En storm gör att Maria Werns man blir kvar på fastlandet just när hon blir utsedd att leda utredningen av ett brutalt mord på en kvinna och hade behövt hans stöd.

 

påskekrim

2. Varning för sträckläsning!

Bron av Stephen Booth

Efter ett stökigt halloweenfirande i brittiska Edendale hittas en 35-årig kvinna död under Corpse Bridge, bron som förbinder Västra Derbyshire med en gammal begravningsplats i Staffordshire. När polisinspektör Ben Cooper, tillbaka på jobbet efter ett personligt trauma, anländer till brottsplatsen möts han av en makaber syn: en stor docka som vilar på en gravsten, snaror i skogen och en lerfigur föreställande markägaren, earlen av Mansby.

Ben Cooper får hjälp av kollegan Diane Fry att nysta ut ledtrådarna i den alltmer bisarra gåtan som tycks präglad av både politik och gammal folktro. När de får höra om earlens planer att göra om gravfältet till en parkeringsplats, blir fallet mer invecklat.

 

påskekrim

3. Iskall intrig!

Skuggorna vänder tillbaka av Olivier Truc

”Skuggorna vänder tillbaka” är en fristående fortsättning på prisbelönta ”Fyrtio dagar utan skugga”. Det är vår i norr och ljust dygnet runt. Klemet Nango har återigen blivit en människa med en skugga. I Hammerfest vid Barents hav jobbar man för att bli det arktiska svaret på Dubai. Men de samiska renägarna och deras traditionella livsstil står i vägen.

Vid Vargsundet sker plötsligt flera tragedier efter varandra. En renflocks simtur över sundet kostar en renuppfödare livet. Kort därefter hittas borgmästaren död i närheten av en helig klippa. Flera misstänkta dödsfall följer och konflikterna mellan renägarna och stadens övriga befolkning ökar.

Klemet Nango och Nina Hansen från Renpolisen ansvarar för utredningen. Långsamt växer en mörk historia om ära och hämnd fram.

Olivier Truc är fransk journalist bosatt i Stockholm.

 

 

Läs också:

Turisttips: Vandra i deckarnas fotspår 

Kristina Ohlsson räds inte kalla kårar

Är du deckarexpert? Testa vår quiz!

 

Illustrationer: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…