Annons

Annons

De nya diabetesmedicinerna räddar ditt hjärta

Just nu händer det mycket inom diabetesforskningen. Läkarna talar om en helt ny värld av möjligheter. Vi lyfter fram några av de viktigaste nyheterna.

Dela
(0)

Många svenskar lever med diabetes, men långt ifrån alla vet om det.

Många svenskar lever med diabetes, men cirka 100 000 beräknas ha typ 2-diabetes utan att veta om det.

 

Att få blodsockret att ligga rätt har länge varit det viktigaste i behandlingen av diabetes. Samtidigt ökar sjukdomen risken för att drabbas av hjärtinfarkter och stroke, cirka 70 procent av dödsfallen bland diabetiker beror på komplikationer i hjärta och kärl. Här tycks nu diabetesforskningen stå inför ett stort genombrott. Läkarna talar om en värld av nya behandlingsmöjligheter.

Annons

—Läkemedel som samtidigt sänker blodsockret och minskar riskerna för hjärt-kärlsjukdom är det mest lovande just nu, förklarar Peter Nilsson, professor och överläkare vid Akutcentrum, Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Gilla Hemmets på Facebook

Ett av dem, Jardiance innehåller den aktiva substansen Empagliflozin, är en s k SGLT 2-hämmare som sänker sockerhalten i blodet genom att minska njurarnas återupptag av socker samtidigt som det skyddar mot hjärt-kärlkomplikationer. Studien, som genomförts på 7 000 patienter i 49 länder, pekar ut Jardiance som den första glukossänkande medicin som också på allvar påverkar hjärthälsan. Enligt studien minskar risken att avlida i hjärt-kärlsjukdom vid typ 2-diabetes tydligt för den som får medlet.

Det andra glukossänkande läkemedemedlet Victoza är baserat på substansen liraglutid som förutom att ha effekt på blodsockret också sänker vikten. I juni presenterar företaget Novo Nordisk en studie med 9 000 typ 2-diabetespatienter som bevisar att Victoza minskar risken för död i hjärt-kärlsjukdom.

—Av det som kommit ut från studierna framgår att båda medlen ger stora vinster i hjärthälsa, det är mycket spännande, betonar Peter Nilsson.

Samtidigt vill Peter Nilsson gärna nyansera bilden av diabetes, bort från att enbart handla om socker i blodet eller urinen.

—Från början var diabetes något man märkte just i urinen, läkarna till och med smakade och kände att den var söt. Men den verkliga skadan vid diabetes sker ute i organen – ute i vävnaderna.

Det handlar också om sockerstela blodkärl:

—Vid diabetes dras blodkärl och andra organ över med en sorts sockerfernissa, de glykoseras och blir stela. Det påminner om ett för tidigt biologiskt åldrande.

Forskarna intresserar sig i dag även för hur vissa tarmbakterier kan påverka diabetes från tidiga år. Liksom för den roll specifika virus spelar när det gäller utbrott av typ 1-diabetes. Men de söker också efter nycklar till nya behandlingsmetoder.

—Många kan ha diabetes i mer än 30 år utan allvarliga komplikationer. Vad det är som skyddar dem? Hur kan vi kopiera naturens skyddsmekanismer när vi tar fram läkemedel? undrar Peter Nilsson.

Kanske får vi snart svaret.

 

Läs mer: Behöver jag oroa mig för att få diabetes? 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…