Annons

Annons

De blev kära på nytt – efter 50 år!

Den 23 juli 1965 är för evigt inristat i Anders och Britt-Maries hjärtan. Det var då de blev ett par första gången. Andra gången skickade Britt-Marie ett sms och sedan stämde de träff i Stockholm...

Dela
(42)

3
Visa bildspel

/
De blev kära på nytt – efter 50 år!
De blev kära på nytt – efter 50 år!
De blev kära på nytt – efter 50 år!
...
Visa mer

 

Britt-Marie Jonsson minns det som i går. Hur hon tolv år gammal i Almbyskolan i Örebro kastade långa blickar på skolans snyggaste kille, Anders, som gick i parallellklassen. Men att han skulle vara intresserad av henne vågade hon inte ens drömma om. Tills den 23 juli 1965 då hennes kompis Ulla kom cyklande hem till henne med andan i halsen.

Annons

”Skynda dig!” ropade Ulla. ”Och ta med dig en krita. Anders Jonsson har frågat chans på dig!”

Gilla Hemmets på Facebook

—Jag hoppade snabbt upp på cykeln och trampade iväg till gångtunneln under Norrköpingsvägen där Anders hade skrivit på väggen: ”Får jag chans på dig Britt-Marie? Hälsningar Anders Jonsson.” Hjärtat slog kullerbyttor i mitt bröst, jag trodde knappt att det var sant, säger Britt-Marie, som genast skrev ”ja” med sin medhavda krita. Dagen då hon och Anders blev tillsammans är noga återgiven i hennes dagbok, som hon fortfarande har kvar.

—Vi höll ihop i fyra år. Alla i skolan kände till vår romantiska historia, det var ju ganska ovanligt att vara ett par så länge i så unga år. Vi var verkligen jättekära, gick ofta klädda i samma röda täckjackor och svarta manchesterbyxor, och under sommarloven, när jag bodde några veckor hos min mormor och morfar i Norge, skrev vi massor av brev till varandra.

 

Läs mer: Älgbonden blev kär vid första ögonkastet 

 

De har båda sparat alla brev.

—Det känns roligt att läsa dem nu, man blir så rörd av alla starka känslor som uttrycktes, fortsätter Britt-Marie och ler mot sin älskade Anders.

De var varandras första och största kärlek.

—Du var omtänksam, snäll, rolig, ödmjuk och en riktig gentleman, trots att du var så ung. Och jättesnygg!

—Jag tyckte exakt samma om dig. Du var skolans sötaste tjej, säger Anders och tillägger:

—Och det är du fortfarande, jättesöt.

Men kärlekslyckan skulle få ett abrupt slut – den gången. Efter åttan flyttade Anders och fick upp ögonen för en annan tjej. Han gjorde slut med Britt-Marie. Så här i efterhand förstår han inte hur han kunde överge henne så lättvindigt. Han skakar sakta på huvudet.

—Så dumt. Men jag var ung och grön, säger han.

Britt-Marie blev helt förkrossad och förstod ingenting.

—Jag var jätteledsen och grät floder. Jag glömde aldrig Anders och sorgen satt i länge, men så småningom blev jag kär på nytt och livet gick vidare. Jag utbildade mig till tandsköterska och senare till vårdlärare och blev mamma tidigt. Visst tänkte jag ofta på Anders under årens lopp och eftersom vi hade gemensamma bekanta hände det att våra vägar korsades vid 40- och 50-årskalas. Det kändes alltid speciellt när vi sågs, hjärtat slog några extra slag. Men vi var båda upptagna och det fanns inga tankar om något mer än ljuva minnen av det som varit, säger Britt-Marie och får nickande medhåll av Anders som också han hade hittat kärleken på nytt, fått två barn och bosatt sig i Stockholm.

Anders dök upp

Deras vägar korsades igen 2010.

—Vi var ett gäng som träffades för att spela golf och grilla och där dök Anders upp. Han hade nyligen blivit änkling och hade det tufft. Vi hade kul, spelade flera golfrundor och pratade mycket om gamla tider. Det kändes som om tiden stått stilla, precis som när riktigt goda vänner träffas igen efter många år, säger Britt-Marie.

Ett år gick och så grep ödet in än en gång. Anders var i Örebro för att träffa några gamla lumparkompisar när de sprang in i varandra på Stortorget.

—Vilken osannolik slump! Det var som om det var menat att det skulle bli vi igen. Jag låg då i skilsmässa och tänkte att det är nu eller aldrig. Vi bytte telefonnummer, säger Britt-Marie och tittar ömt på Anders.

Först ut med ett sms var Britt-Marie, som inte kunde bärga sig.

—Anders svarade snabbt med ett sms där han blandade stora och små bokstäver. Han var inte så bra på det där, men lärde sig snabbt, skrattar Britt-Marie.

Den första riktiga dejten ägde rum i Stockholm ett par veckor senare. Britt-Marie tog bussen upp över dagen och promenerade med fjärilar i magen och längtansraska steg bort till varuhuset NK, där de hade stämt träff.

 

Läs mer: 6 kärlekspar vi minns

 

—Det kändes jättepirrigt där jag stod och spanade efter Anders bil. Det här var ju första gången som vi skulle vara på tu man hand sedan tonåren. Så fick jag syn på Anders bil, som saktade in. Jag hoppade in på passagerarsidan och insåg att det var första gången som jag blev upplockad av Anders med en bil. När vi sist var ett par hade ingen av oss körkort, säger Britt-Marie med ett leende och fortsätter:

—Känslan när jag såg på honom var överväldigande. Här var vi, nu 58 år gamla, tillsammans igen. Helt otroligt! Vi greppade tag i varandras händer i samma sekund som jag satte mig i bilen. Sedan körde Anders till Hellasgården i Nacka, där vi köpte sallad och dryck och slog oss ner på en filt i gräset. Där satt vi i sex timmar och kysstes och pratade och pratade, bland annat om vår allra första kyss. Det var precis samma känsla som när vi var 16 år, allt kändes bara så självklart och rätt.

Det var startskottet på fortsättningen på kärlekssagan som börjat 50 år tidigare. De blev ett par igen.

Britt-Marie bodde i Örebro och Anders i Stockholm, så de valde att träffas i smyg till en början.

—Ja, vi ville skynda långsamt. Vi har båda barn och mina var minderåriga och fortfarande i sorg över att ha förlorat sin mamma. Vi ville inte klampa in i varandras liv med en gång. Men det kändes tryggt, enkelt och självklart från första ögonblicket. Vi är själsfränder och kan nästan läsa varandras tankar, säger Anders.

Britt-Marie instämmer entusiastiskt.

—Vi har samma humor, värderingar och tänker lika.

Barnen trivs tillsammans

2012 tyckte Anders att det var dags för Britt-Marie att komma hem till honom och träffa hans barn, som i dag är 16 och 19 år gamla. Det gick bra, även om ungdomarna till en början var lite skeptiska.

Men efter en tid gick det bra och i dag har Britt-Marie en fin relation till Anders barn – och han med hennes tre vuxna barn och barnbarn. Hennes ena barnbarn är liksom Anders yngsta 16 år och de har blivit kompisar!

Så förra året den 23 juli, på dagen 49 år efter att Anders frågade chans på Britt-Marie, gick han ner på knä och friade. Och exakt ett år senare stod bröllopet i Örebro, staden där allt började för 50 år sedan.

Magin slutar inte där. Den 23 juli 1965 firade Örebro 700-årsjubileum och samma datum i år firade staden 750 år. Alla dessa datum och jämna årtal gjorde att Anders och Britt-Marie korades till årets brudpar i Örebro.

—Det känns jättekul förstås. Bröllopet blev underbart och precis så perfekt som vi hade drömt om. Solen sken och alla gäster var så lyckliga för vår skull, det kan inte bli bättre än så här, säger Britt-Marie.

 

Läs mer

Kära igen efter 34 år – tack vare Facebook

Maria fann kärleken bland tempelruinerna

Jag fick inte mitt livs kärlek

 

Av Maria Zaitzewsky Rundgren

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren, privata


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…