Annons

Annons

Därför tycker Maria att januari är årets bästa månad!

Dela
(0)

svemark

Januari är en stillsam tid. Pengarna är slut efter jul- och nyårshelgerna och inte blir vi bortbjudna. Denna efterketchupeffekt är ett nästan komiskt fenomen.
I december bjuder alla hem till glöggmingel. I januari däremot, då orkar ingen ordna fest eller fika. Då sitter vi, trötta och bleka mellan höstdepression och vårtrötthet, och lägger ut misslyckade julklappar till försäljning på internet. Nyårslöftet att banta glömdes bort redan vid dagenefterpizzan på nyårsdagen.
Jag skämtar naturligtvis! Januari, det är väl inte så farligt?
Jag har en kompis – Linda, heter hon – som blev av med jobbet. För att inte deppa ihop bestämde Linda att hon skulle starta varje morgon med att säga: ”I dag är veckans bästa dag.” Måndag eller tisdag spelade ingen roll, för alla dagar var veckans bästa dag just då. Detta mantra hjälpte henne att hålla ett positivt fokus och hennes härliga inställning spred sig naturligtvis som ringar på vattnet i bekantskapskretsen.
I samma anda vill jag påstå att januari är den bästa månaden på hela året.
Januari kan faktiskt vara en väldigt mysig tid i vår by. Ofta, när vi går ut för att skotta snö, har någon snäll granne hunnit före och skottat åt oss. Men eftersom vi nu ändå masat oss ut, i fleece och pyjamasbyxor, röjer vi framför någon annans garageuppfart. De röjer i sin tur åt någon annan granne, eller börjar om hos oss när drivorna har blåst tillbaka.
Snöskottningsgemenskap åker därför högst upp på min lista över saker att älska med januari. Mina andra punkter är:
Gratis motion: Hör egentligen ihop med snöskottningen. På sommaren ger gräsklippning gratis motion, men nu slipper du tänka på hur du ser ut i bikini.
Halva priset på reapriset: Så här års saknar vi fyndchanserna på somrarnas byaloppisar. För att trösta oss häckar vi lantisar i köpcentret i väntan på startskottet för ”ta tre och få det billigaste gratis” och dylika erbjudanden. Min bästa ursäkt för reashopping är att jag handlar baskläder. Svarta tröjor behöver jag alltid.
Stjärtåkningstester: Ett underskattat vinternöje på landet. Presenning eller lyxpulka? Liggunderlag, masonitskiva eller farfars spark från slutet av 40-talet? Jag lovar, det finns nästan inga gränser för vad du kan använda för att åka nerför en pulkabacke. Nu är enda tiden på året då du kan testa det utan att framstå som en komplett galenpanna. Snömängden i backen brukar kvitta, åtminstone här i Skåne.
Samla stilpoäng på kärlekskontot: En månad kvar till alla hjärtans dag innebär att du har en hel månad på dig att göra KISV, Kärleksfulla Intryck Som Varar. En röd ros på alla hjärtans dag är alltför förutsägbart. En röd ros en snorkall januaridag mellan dammsugning och spisfläktsrengöring är lika med KISV. Har du ingen partner? Varför inte bjuda på glöggfest i januari? Det gör också intryck!
Allting att se fram emot: Dags att göra sommarplaner innan allt blir fullbokat. Dags att rensa förråden inför vårens många loppisar. Och Melodifestivalen drar i gång redan den 1 februari. Hurra!
Visst är januari den bästa månaden?

Annons

Maria Svemark jobbar som reporter på Hemmets Veckotidning. Just nu bor hon i Shanghai och saknar loppisar, pulkabackar och polkagrisar.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…