Annons

Annons

5 goda anledningar att äta FLER semlor

Älskar du också semlor? Här är 5 anledningar till varför du kan äta den lilla godingen utan att ha dåligt samvete!

Dela
(81)

semlor

1. Grädde. Grädden i semlan innehåller vitamin A, som är viktig för vår syn, hud och slemhinnor, ja för hela immunförsvaret.

2. Fler vitaminer. I vispgrädden finns även vitamin B12 som kan motverka depression och nedstämdhet, samt vitamin K som är bra för blodet och ger starka, friska ben. 

Annons

3. Fikapaus. Ta en semlepaus med kolleger och vänner. Social samvaro stärker vår hälsa och kan, enligt forskare på Karolinska Institutet, även skydda mot exempelvis depression och Alzheimers sjukdom. Fikastunden på jobbet ger också gladare kolleger och bättre effektivitet, enligt en annan studie.

Gilla Hemmets på Facebook

4. Mandelmassa. Visst, mandelmassa innehåller mycket socker, men också sötmandel, som är en liten nyttobomb. Mandel har ett högt innehåll av E-vitamin, som håller huden frisk och fin samt skyddar våra vävnader.

5. Lyckokänslor. Mmm, så gott det är med semla! När vi äter socker stimuleras hjärnans belöningssystem. Det ger en tillfällig kick och vi känner oss glada och nöjda. Hjärnan behöver belöningar för att förhindra stress och ångest, enligt bland andra professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Lunds Universitet. Och en belöning kan ju ibland bestå av… en semla?!

 

Läs mer:

15 semlor du måste testa

Film: Så gör du godaste minisemlorna

Semlor med chokladkräm

 

Text: Anna Karin Ericson, Allers.se 

Foto: Ralph Månsson


Läs mer om:

Dela
(81)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…