Annons

Annons

Därför gäller nya mammografilagen bara kvinnor upp till 74 år

Gratis mammografi blev den stora nyheten för ett par dagar sedan. Men ni var många som hörde av er till oss och ställde frågan: varför gäller den nya lagen bara kvinnor upp till 74 år? Vi har tagit reda på svaret!

Dela
(18)

gratis-mammografi

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som innebär att kvinnor mellan 40-74 år erbjuds gratis mammografi. Lagen togs emot med stort jubel av de allra flesta samtidigt som flera kvinnor hörde av sig till oss på Hemmets.se och undrade varför lagen bara omfattar kvinnor upp till 74 år. Vi ringde upp Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvårdens mammografienhet.

Annons

– Det här är en komplicerad fråga som egentligen grundar sig i att det inte finns vetenskapliga belägg för att screening med mammografi i den åldersgruppen sänker dödligheten. Tumörer hos kvinnor över 74 år växer ofta väldigt långsamt. Risken är att kvinnor måste genomgå tuffa cancerbehandlingar vid cancrar som kanske aldrig hade gett några symtom över huvud taget. Om man däremot känner en knöl eller har andra symtom från sitt bröst är det viktigt att man söker läkare för en bedömning, säger hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Hon förstår däremot kvinnornas oro även om hon inte tycker att det handlar om diskriminering. Och hon poängterar att det till stor del är en politisk fråga.

– Det här handlar inte om att man inte bryr sig om kvinnor över en viss ålder utan om att man helt enkelt behöver mer vetenskapliga bevis. Det är Socialstyrelsen som rekommenderar vilka åldrar som ska omfattas av screeningprogrammet. Och 74 år är ändå ganska lång tid, i våra nordiska grannländer screenar man bara upp till 70 år.

Mer om den nya lagen hittar du här >>

 

Läs mer: 

Anette Norberg besegrade bröstcancern

Magdalena överlevde cancern – två gånger

Ny metod hittar 40% fler tumörer

 

Text: Åsa Boustedt

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(18)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…