Annons

Annons

Därför firar vi Nationaldagen

Vad har USA med Spaniens stora dag att göra? Skulle Sveriges firande egentligen vara den 5 juni? Varför kastas toalettstolar i Holland? Vi reder ut lite frågetecken kring våra nationaldagar.

Dela
(0)

1. Sverige – 6 juni

I år är det precis 100 år sedan svenska flaggans dag instiftades och 11 år sedan den 6 juni blev vår nationaldag och helgdag på bekostnad av annandag pingst. Den svenska nationaldagen kom till redan i början av 1890-talet, efter inspiration från Norge, men var en inofficiell högtidsdag fram till 1916. Skansens grundare, Artur Hazelius, startade i slutet av 1800-talet en stor svensk flaggfest och för hundra år sedan blev det svenska flaggans dag. Att den 6 juni blivit nationaldag finns det flera förklaringar till. Gustav Vasa kröntes till kung det datumet. Men den 6 juni 1809 var också dagen då den förra regeringsformen skapades. En skröna berättar också att Hazelius planerat flaggfesten till den 5 juni men på grund av regn och rusk sköts firandet upp en dag.Ramadan, den muslimska fastemånaden, inleds för övrigt just den 6 juni i år och varar i 30 dagar, fram till den 5 juli.

Annons

 

2. Spanien – 12 oktober

Día de la Hispanidad, Spaniens nationaldag, firas den 12 oktober till minne av dagen då Columbus upptäckte Amerika.

 

3. Holland – 30 april

Under drottning-/kungsdagen förvandlas Nederländerna till ett enda orangefärgat Rio för en dag. Karnevalsstämning råder – med kungaparet i spetsen. Många klär sig i orange, nationalfärgen sedan landet blev självständigt från Spanien 1648.Kung Willem-Alexander och drottning Máxima deltar alltid glatt. Här deltar kungen i en längdkasttävling av toalettstol! medan drottningen kör ett ölglasrace.

 

4. Indien – 15 augusti

Årsdagen av Indiens självständighet firas den 15 augusti, till minnet av slutet på britternas styre 1947.

 

5. Frankrike 14 juli

Franska nationaldagen/Bastiljdagen firas sedan 1880 till minnet av stormningen av Bastiljen och inledandet av franska revolutionen 1789. I Paris firas stort med Europas äldsta och största årliga militärparad på Champs-Élysées. Kvällen avslutas med ett magnifikt fyrverkeri. Hela Frankrike festar och firar dagen med sport, kultur, upptåg, mat och vin.

6. Sydafrika 27 april

Sydafrikas nationaldag, frihetsdagen, vet alla varför de firar. Den dagen hade landet sitt första demokratiska val där även den svarta befolkningen fick rösta, 1994. Dagen firas med stor entusiasm och genom att minnas och hylla alla som offrade sina liv för att Sydafrika skulle befrias från rasdiskrimineringen.

 

06

7. Norge 17 maj

Kung Kristian VIII skrev under grundlagen 17 maj 1814 och en kort period av självständighet inleddes, innan unionen med Sverige. Till skillnad från Sverige firas den norska nationaldagen stort med det stora barntåget, flaggviftningar, musik och våryra.

 

Läs mer: 

3 läckra tårtor till nationaldagen!

Fira nationaldagen med festlig bakelse!

Bjud på festkaka med rabarbermousse och fläder

 

TEXT: MAUD HOLMBERG KLYFT

FOTO: SHUTTERSTOCK, TT


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…