Annons

Annons

Därför firar vi hemtjänstens dag

När resten av samhället stannar jobbar hemtjänsten på som vanligt. Det ville Anne Kotavuopio Jatko uppmärksamma och instiftade hemtjänstens dag den 27 januari.

Dela
(71)

Bild: Science Photo Library/IBL

Bild: Science Photo Library/IBL

Hemtjänsten arbetar 365 dagar om året, men uppmärksammas sällan för sitt arbete.

– När jag fick idén hade det varit många berättelser om hur brukare farit illa eller där man hade missat något. Eftersom bara problemen lyftes kände jag att man måste visa att det finns en annan sida och alla de 100 000 timmar med insatser som görs, säger Anne Kotavuopio Jatko som jobbar som enhetschef på boendena i Kiruna.

Annons

I sin profession har hon många gånger sett exempel på hur samhället i övrigt stannat av men hemtjänsten alltid hittat lösningar. Dagar när kyla fått sopbilarna att stanna i garaget och skolor stängt.

– Jag tänker bland annat tillbaka till 1999 Karesuando när det var minus 52 grader. Den 27 januari det året var en sådan dag. Det enda som var i rörelse i bygden den dagen var hemtjänsten, säger Anne Kotavuopio Jatko.

Anne Kotavuopio Jatko, initivtagare till hemtjänstens dag. Bild: Privat

Anne Kotavuopio Jatko, initivtagare till hemtjänstens dag. Bild: Privat

”De löser det”

Enligt Anne Kotavuopio Jatko spelar det ingen roll om världen vänds upp och ner. Hemtjänsten ställer inte in ändå.

– De protesterar aldrig eller meddelar att det är för kallt, stormigt eller svårt att komma fram. De löser det. Det är hedervärt och därför förtjänar de att hyllas, säger hon.

Sedan ett par år tillbaka firas hemtjänstens dag den 27 januari. Anne Kotavuopio Jatko började sprida dagen via sociala medier och nu uppmärksammas den på flera platser i landet.

Hennes förhoppningen är att dagen bara ska växa.

– Det här är fjärde gången. Jag ser det mer och mer. Personal som berättar att de har kommit med röda rosor så det växer mer och mer. På vissa ställen ordnar man speciella aktiviteter, säger hon.

 

Läs mer:

Anna har blivit mamma åt sin mamma

Anhörigvård: Få inte dåligt samvete om du inte orkar

Molly flyttade ihop med sin sjuka pappa

 


Läs mer om:

Dela
(71)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…