Annons

Annons

Så undviker du att din smartphone dör i kylan

Telefonen ser ut att vara ordentligt laddad, men när du kommer ut i kylan tvärdör den i alla fall. Men det finns en helt naturlig förklaring – och flera tips som kan undvika problemet!

Dela
(0)

telefon-kyla

Har du också varit med om att din telefon plötsligt har dött ute i kylan? Det finns en förklaring till varför det händer!

 

Alla som äger en smartphone och har varit utomhus när det är kallt känner nog igen sig. Mobiltelefonen har till synes gott om ström, sedan bara lägger den av – helt.

Men det finns en naturlig förklaring. Alla moderna mobiltelefoner är utrustade med ett lithiumbatteri som minst sagt fungerar dåligt i kyla.

Annons

– Det handlar om en kemisk process där li-ioner flyter omkring i batteriet och på så sätt alstrar ström. När batterier blir kallt flyter det långsammare och alstrar på så sätt mindre ström, säger Poul Norby, batteriexpert och forskare vid for Energikonvertering og -lagring på Danmarks Tekniske Universitet, till danska TV2.dk.

”Ge din mobil en liten tröja”

Poul Norby poängterar samtidigt att det finns ganska enkla sätt från att hindra telefonen från att bryta ihop i kylan.

Gilla Hemmets på Facebook

– Man kan faktiskt ge sin mobil en liten tröja. Eller stoppa ner den i en handske eller ett etui. Om du har den i en ytterficka eller i handväskan är det bättre att lägga den i en varm innerficka i stället, säger Poul Norby till Tv2.dk.

 

Och om telefonen ändå ger upp är det viktigt att låta den återfå normal temperaturer innan du laddar den. Annars finns risken att den aldrig vaknar igen.

– Man ska inte sätta sin helt kalla telefon på laddning direkt. Det är viktigt. På så sätt kan man skapa lithium-kristaller inne i batteriet som kan skapa kortslutning, säger Poul Norby till Tv2.dk.

 

Läs mer: 

Undvik att halka – genom att gå som en pingvin! 

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

Lär dig att spritsa som ett proffs

 

Text: Helena Sjögren

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…