Annons

Annons

Därför blir så många beroende av mobilen – vår tids snuttefilt

Den är inte särskilt mjuk och gullig, men för många ligger den lika skönt i handen som en snuttefilt. Har du också börjat fundera över om du har blivit mobilberoende?

Dela
(58)

Har du också svårt för att slita dig från din mobiltelefon? Bild: Shutterstock

Uttråkad, irriterad, stressad, orolig eller kanske bara lite trött?

För varje känsla verkar det i dag finnas en modern medicin, receptfri och någorlunda billig: Ta upp mobilen och börja skrolla! ”Vad kul! 20 personer har gillat min kattbild på Majsan. Och titta, här var visst en intressant artikel om hur man verkligen blir av med mördarsniglar i trädgården …”

Annons

Kanske känner du igen dig, eller så betraktar du häpet fenomenet lite från sidan och har själv en mobiltelefon som mest ligger i väskan.

De som har fastnat med telefonen i handen upptäcker snart att den sköna känslan kommer till ett visst pris … ”Iphone-tumme” är numera ett vedertaget begrepp som på latin kallas Morbus de Quervain, ett tillstånd där tummens sträcksenor har blivit inflammerade på grund av överansträngning.

Fast en ännu vanligare biverkning är förmodligen olustkänslan som ofta kommer efter ett tag. ”Varför sitter jag med telefonen nu igen och bläddrar bland sidor som jag redan har läst en gång i stället för att göra något vettigt?”.

Tomas Lindroth, som är doktor i informatik vid Göteborgs universitet, är specialiserad på vardagslivets IT-användning. Han kallar det för online-tics.

– Det är något som många kan känna igen sig i när det gäller smarta telefoner. Man tar upp den, kanske för att man vill avskärma sig lite från nuet, hitta underhållning och kanske söka lite tröst, och sedan utvecklas det hela till ett slags repetitivt mikrobeteende som man skulle kunna kalla maniskt, där man skrollar ner i flödet, om och om igen, förklarar han.

Att vi i dag inte använder mobiltelefonen så mycket för att prata i utan mer för att slippa prata med andra, det är också ett fenomen han analyserade i sin doktorsavhandling 2015.

Sätt att slippa prata

– Jag har tittat mycket på hur vi använder både bärbara datorer och smarta telefoner som ”interaktionssköldar”, alltså för att undvika interaktion och möten, till exempel på bussen när det går på någon som man inte vill prata med. Detta är förstås inget nytt. Under hela 1900-talet använde vi dagstidningen på precis samma sätt. Men skillnaden är att mobiltelefoner i dag innehåller så väldigt mycket så det är lättare att fastna i dem. De är ju som ett Kinderägg med ständigt nytt innehåll, säger Tomas.

Mobiltelefonerna har också påverkat vårt samhälle på flera sätt. När de började bli var mans egendom, runt 1998, så kom också irritationen över hur de påverkade våra beteenden, till exempel när vi började ha privatsamtal mitt i det offentliga rummet.

– På tidningars insändarsidor kunde man se mycket irritation över det offentliga samtalet. ”Folk går runt med sin telefon och pratar i den hela tiden!” och ”Varför måste man alltid bli nådd?” Det fanns ingen kulturell förståelse för det här nya fenomenet, och en del av irritationen bestod ju också i att man bara kunde höra vad den ena parten i ett samtal sa.

Sedan dess har utvecklingen fullkomligt exploderat. Sysslor som tidigare var knutna till hemmet, som att sitta i soffan och se på en tv-serie, går nu tack vare mobilen att göra precis överallt.

– Vi har fått en helt ny vardag, tack vare mobilen, och vi har också slutat att prata i den så mycket. Det här klassiska fenomenet där en affärsman sitter och pratar i sin mobiltelefon alldeles för högt finns nästan inte längre. Över huvud taget har vi fått en tystare kultur, förklarar Tomas.

Men är det också en kultur där mobilberoendet är en folksjukdom? Ja, hur vet man förresten att man är för beroende av sin telefon?

– Det vet man inte. Men det finns appar (till exempel ”Checky”) för att mäta hur många gånger per dag man kollar sin mobiltelefon, och den har jag själv använt för att få en bild av hur min egen interaktion har sett ut. Men jag skulle gärna vilja vända på frågan. Visst finns det människor som överkonsumerar saker. Men det handlar kanske mindre om själva telefonerna eller spelen och mer om att man faktiskt inte mår bra av andra orsaker?

mobil-beroende-expert

Tomas Lindroth är doktor i informatik och vet varför vi gärna tittar ner i mobilen. Bild: Privat

3 skäl till att du fastnar i mobilen

1. Du är rädd för att missa något nytt. FOMO, Fear of missing out, är ett begrepp som är en av förklaringarna till varför vi sitter för mycket med telefonerna.

2. Sajterna är uppbyggda för att hålla oss kvar. Så kallat endless scrolling, evigt bläddrande, är ett designmönster på till exempel Facebook. Det fylls på med nytt material hela tiden så att man aldrig kommer fram till slutet som i en tidning eller bok.

3. Mobilen fungerar som en låtsaskompis. Den skyddar oss från att bli kontaktade av pratsugna främlingar eftersom den signalerar ”upptagen”. I vissa tidigare laddade situationer, som om man äter ensam på restaurang, är den numera helt oumbärlig som sällskap.

En titt i kristallkulan

De tre huvudaktörerna i branschen, Apple, Google och Amazon, ser gärna att telefonen på sikt blir ännu större del av våra liv, så att den i framtiden kan fungera lite som en personlig assistent. Hon (”Siri” heter den rösstyrda fuktionen hos Apple och ”Alexa” hos Amazon) blir som en klok samtalspartner som du till exempel kan sätta på bordet när du lagar mat och som då kan hjälpa dig läsa receptet. Hon kan också styra andra apparater i ditt hem, till exempel sätta på bakgrundsmusik. Och ju mer du pratar med henne, desto bättre lär hon känna dig och dina preferenser.

Läs mer:

Majoritet i riksdagen kräver mobilförbud vid ratten

Vilken tur att jag tappade min mobil

En läsare berättar: ”Sociala medier har förstört vårt äktenskap”

 


Läs mer om:

Dela
(58)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…