Annons

Annons

Därför är det en massa luft i chipspåsen

Har du någon gång satt dig i soffan redo för tv-mys och irriterat dig på att chipsen bara fyller påsen till knappt hälften? Det är vi många som har! Men det är inte bara ett försäljningsknep, menar chipsmakare.

Dela
(0)

Chipspåsen är långt från den enda produkten i butikerna som har mycket större förpackning än det faktiska innehållet. Kanske tycker du att det är snålt tilltaget eller känner dig lurad av den stora påsen – men chipsmakare försäkrar att det bara är för chipsens eget bästa, skriver Metro.

Annons

Att påsen till stora delar är fylld av luft ska nämligen skydda de friterade potatisskivorna från att gå sönder.

– Luften finns där för att skydda chipsen på vägen från fabriken till konsumenten. Dels under själva transporten till butiken, men också från det att någon plockar påsen från hyllan, lägger den i sin korg och tar med den hem. Påtryckningen på påsen är stor, och luften blir som ett skydd mot chipsen, säger Stina Petrini, pressansvarig på OLW, till tidningen.

Inget försäljningsknep

Hon menar att chipstillverkarna inte är ute efter att lura kunden. Luften är enbart där av ”förpackningstekniska” skäl.

–  Chipspåsarna packas med en viss mängd ”luft”. Innehållet sjunker också ihop under transporten. För att undvika att förpackningen uppfattas som vilseledande anger vi vikt på framsidan av förpackningen och produkten säljs också på vikt, säger hon.

Stina Petrini tar också upp metoden att förpacka chips i ett rör, som exempelvis Pringles, utan en massa extra luft. De chipsen är exakt lika stora eftersom de görs av en potatismassa som gjutits i en form. Den förpackningsmetoden kan aldrig bli ett alternativ för ”vanliga” potatischips, menar hon.

– Potatisen är en levande råvara, ingen är den andra lik, vilket gör att alla chips blir unika och inte kan staplas i ett rör, säger Stina Petrini.

Bild: IBL

Testa det här receptet:

Mormors chipsgratäng med fläskfilé

Mormors chipsgratäng med fläskfilé.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…