Annons

Annons

5 hälsofördelar med att ha katt

Är du kattägare? Grattis! Det är inte bara mysigt utan rena rama hälsokuren, enligt flera olika studier. Här berättar vi varför!

Dela
(0)

halsofordelar-med-katt

Att äga en kisse är inte bara mysigt. Kattägare kan räkna med ordentlig bonus på hälsokontot, visar en rad olika studier. Här är 5 talande exempel:

 

1. Din katt gör dig friskare

Att ha en katt i hemmet betyder också att ha katthår i hemmet. Och en hel del andra objudna gäster som bor i kattens päls. Men i det damm, kvalster, mjäll och annat som också kliver genom kattluckan finns det, om du har tur, hälsovinster. De kan nämligen minska risken att du utvecklar allergier och astma. Det förutsätter såklart att du inte är kattallergiker.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

2. Din katt klöser bort depp

Du som har katt kan löpa mindre risk att drabbas av depression, och om den slår till har du en stor hjälp i din spinnande kompis. Effekten är så stor att många experter vill skriva ut katt på recept, för att patienten ska kunna kela, klappa och njuta av en mjuk vän – som kanske också är en god lyssnare.

 

3. Din katt sänker ditt blodtryck

Kattägare kan räkna med lägre blodtryck jämfört med personer som inte har någon mjau-kompis i hemmet. Det finns också studier som pekar på att kattägare löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med personer som har andra husdjur.

 

4. Din katt verkar ångestdämpande

Att gosa med sin misse frigör må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivåerna i kroppen och motverkar oro. Av samma anledning har kattägare en stor fördel i sin fyrfota vän i svåra tider av sorg eller ångest, där kattens närvaro ofta har en läkande effekt.

 

5. Din katt kan ersätta en partner

Att äga en katt (eller vara ägd av en katt) reducerar känslan av ensamhet. För även om kissen är oberoende och självständig har ni starka band. Så pass starka att dina känslor kan ha samma motsvarighet som i en kärleksrelation till en partner, visar en Schweizisk studie.

 

Läs mer:

12 bilder som visar hur det är att bo med katt

10 fördelar med att ha katt

DIY: Kattkoja av en t-shirt

 

Källor: Heart Fitness Revolution, Webmd

Text: Jennie Sandberg, Måbra.com
Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…