Annons

Annons

Daniel blev nykter tack vare Facebook

Daniel drack och festade för mycket trots att han egentligen drömde om ett annat liv. Efter en urspårad nyårshelg bestämde han sig för att göra något åt saken…

Dela
(86)

3
Visa bildspel

/
Daniel blev nykter tack vare Facebook
Daniel blev nykter tack vare Facebook
Daniel blev nykter tack vare Facebook
...
Visa mer

 

En iskall januaridag 2008 fick Daniel Häggström ett sorgligt besked som skulle bli början på en nedåtgående spiral: Hans älskade pappa hade dött.

Som en följd av detta ärvde Daniel en större summa pengar. Men till skillnad från sina jämnåriga vänner, som börjat leva vuxenliv, valde den då 33-årige Daniel att satsa på sin rockdröm fullt ut med spelningar och blöta utekvällar på krogen.

Annons

Men egentligen började alla hans problem redan sjutton år tidigare. I tonåren fastnade Daniel för rockromantikens ideal: stämningen, musiken, de häftiga festerna. Han började umgås i musikkretsar och det blev många helgfyllor.

Gilla Hemmets på Facebook

—Som ung var jag ofta ute med mitt band och i samband med spelningarna blev det mycket festande. Men eftersom jag inte hade råd med så mycket alkohol höll sig drickandet på en rimlig nivå. Jag tyckte att jag hade kontroll och hade också ett vanligt jobb att sköta, säger Daniel, som under åren mellan tjugo och trettio fortsatte att drömma om en karriär som rockmusiker, samtidigt som han jobbade som vikarierande vårdare.

Han noterade att de han hängde med blev yngre och yngre i takt med att hans jämnåriga kompisar lämnade partylivet bakom sig och gick vidare. Och hade han inte fått det där arvet efter sin pappa hade kanske också hans liv tagit en annan riktning.

Men nu blev det i stället som att pengarna brände i fickan och han kastade sig ut i ett hektiskt krogliv med drinkar, öl och champagne.

—Jag var övertygad om att jag kunde dricka socialt. Men på något vis tog alkoholen över och jag började dricka mer och mer. Till slut blev jag full flera gånger i veckan och kom bakfull till jobbet eller blev tvungen att sjukskriva mig, säger Daniel och skakar på huvudet.

En flykt

Så här i efterhand förstår han inte hur han orkade. Men han tror att drickandet delvis kan ha varit en flykt från utanförskapet, som växte sig allt starkare i takt med att åren gick. Han levde fortfarande som en förvuxen tonåring med fylla och barhäng, medan hans vänner mognade.

—Jag såg ju hur de flesta i min ålder hade samboförhållanden och barn. Jag kände mig ensam, patetisk och utanför och tyckte väldigt synd om mig själv där jag satt och drack tillsammans med folk som var tio, femton år yngre än jag.

Några av hans gamla kompisar påtalade att de tyckte att han drack för mycket. Men ingen sa åt honom på skarpen. Själv hade han dock börjat fundera på att försöka bli nykter. Han såg livet rinna iväg och kände en sorg över att han kanske aldrig skulle få allt det där som han också ville ha: familj, barn och ett fast jobb. Ett stabilt, vuxet liv.

—Jag gick upp i vikt och var mycket borta från jobbet. Jag som alltid varit ansvarsfull och skött mig blev nu ifrågasatt av min chef, säger Daniel, som på allvar började inse att han måste ta tag i sitt problem innan det var för sent.

Blev kär

I den här vevan träffade han Åsa på en spelning i Stockholm – och blev kär.

—Jag förstod att jag inte kunde fortsätta dricka om jag skulle ha en chans att skapa något varaktigt med Åsa. Men jag visste inte om jag skulle klara av det. Vi träffades i november 2010 och förhållandet blev snabbt seriöst. I början pendlade jag till henne på helgerna och lovade då att dyka upp på lördagsförmiddagen. Men bakfyllan gjorde att jag inte kom ur sängen och ofta kom jag inte till henne förrän till kvällen eller dagen därpå. Hon blev förstås besviken och bekymrad och jag kände att det här funkar bara inte. Jag ville inte att alkoholen skulle komma emellan oss och jag avskydde mig själv för mina ständiga ursäkter, säger Daniel och tar en klunk av mineralvattnet han har framför sig.

Nyårshelgen 2010-2011 jobbade han och lyckades dagarna efter trycka in ytterligare en fylla tillsammans med ett gäng grabbar i 20-årsåldern. Skammen bränner fortfarande när han minns hur vilt de festade ihop.

—Jag var trettiosex. Jag skämdes som en hund över mitt beteende och kände att nu fick det vara nog. Den fjärde januari tog jag beslutet att sätta korken i flaskan för gott.

Han kände att det nog skulle underlätta om han satte upp delmål. En dag i taget, en vecka i taget.

—Efter min första vecka utan alkohol skrev jag en kort uppdatering på min Facebooksida: Nu har jag varit nykter i en hel vecka! Jag möttes av massor av positiva tillrop och peppande, värmande ord. Att få den bekräftelsen av mina vänner stärkte mig i mitt beslut att fortsätta. Jag ville inte göra dem besvikna genom att börja dricka igen. Facebook sätter press på en och det är bra!

I början gjorde han uppdateringar varje vecka som nykter och när en månad gått bestämde han sig för att hålla sig nykter ännu en månad. Vid varje ny månad skrev han på sin Facebooksida och möttes varje gång av stöd och omtanke: Håll ut! Bra kämpat! En dag i taget och du klarar det! Några vänner delade också med sig av egna tankar och erfarenheter.

Som mest har Daniel fått över hundra likes på sina nyktra uppdateringar. Det har känts som en belöning och har sporrat honom att fortsätta skriva.

—Det ger en skön bekräftelsekick. Nu kan jag gå och längta efter att få skriva igen. Jag känner mig jättestolt varje gång! Facebook har blivit som en dagbok över mitt tillnyktrande och ett enkelt sätt att ta hjälp av andra. Jag kan inte svika mina vänner eller mig själv nu. Den kärlek jag har mötts av värmer i hjärtat, säger Daniel med ett leende.

Livet vände

Kärlek och stöd har han inte bara fått av släkt och vänner utan också från sambon Åsa, som har varit med honom på hans resa mot nykterhet. En tid efter att de blev ett par blev hon gravid och för tre år sedan föddes sonen Joel. Och det är inte bara drömmen om att bilda familj som har gått i uppfyllelse efter att han slutade dricka. Daniel har också tagit körkort och vidareutbildat sig till undersköterska, vilket har lett till en fast anställning.

—Ja, livet har verkligen vänt. Som nykter har jag större chans att påverka mina beslut, jag är redo att sätta mig bakom ratten när som helst och jag känner mig alltid fräsch när jag vaknar på morgonen. Jag har mer tid att uppleva saker eftersom jag slipper den långa återhämtningen efter en fylla. Och jag är glad för att Joel har en nykter, närvarande pappa, säger Daniel och tillägger att musiken också har fått större utrymme i hans liv nu när alkoholen är borta.

—Mina sinnen har öppnats upp, jag är mer kreativ och kan förverkliga idéer som jag bara drömde om tidigare. Jag kommer aldrig att börja dricka igen.

 

Läs mer:

Cecilia är nykter alkoholist: Det var kärlek vid första glaset

Inget fungerade utan sprit

 Sven Melander: Att bli nykter är det bästa jag gjort

 

Av Maria Zaitzewsky Rundgren

Foto: Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(86)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…