Annons

Annons

8 saker du inte visste om Clementine Churchill

Den bedrift sir Winston Churchill själv satte högst i livet var att han gifte sig med Clementine. – Det är min hustru som gjort mitt liv och arbete möjligt.Hon var hans största stöd och bästa vän – en smart kvinna med massor av utstrålning och charm. Här är 8 saker du inte visste om Clementine Churchill!

Dela
(18)

14
Visa bildspel

/
Clementine Churchill
Clementine Churchill
Clementine Churchill
Clementine Churchill
Clementine Churchill
Clementine Churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
clementine churchill
...
Visa mer

 

 1. Kvinnan bakom premiärministern – och regeringen

Det sägs att utan Winston Churchills ledarskap hade Storbritannien haft svårt att stå emot nazisterna. Men utan Clementine hade Winston inte blivit premiärminister! Åtminstone om man får tro honom själv. Winston klargjorde flera gånger att andra världskriget hade varit en omöjlig uppgift för honom utan sin frus stöd. Hon var hans klippa och närmaste förtrogna.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Clementine var djupt politiskt intresserad och delaktig i några av de mest kritiska och viktigaste besluten under kriget. Hon hade ett starkt inflytande över både Winston och regeringen, ett inflytande som i dag troligen skulle ha blivit en stor skandal, skriver Sonia Purnell i sin nya bok Clementine Churchill.

Många historiker har på senare tid tonat ner Clementines betydelse men Churchills egen stabschef, Hastings ”Pug” Ismay, var säker: ”Utan Clementine skulle världshistorien sett helt annorlunda ut.”

 

2. Rädd för pappa – avvisad av mamma

Clementines uppväxt var allt annat än trygg och kärleksfull. Hon kom till världen 1885 som andra dottern till sir Henry Montague Hozier och lady Blanche Hozier. Familjen utökades så småningom också med tvillingarna Nellie och William. Familjefasaden var tjusig men verkligheten kaotisk. Föräldrarna var som hund och katt och tillgångarna sinade.

Redan som baby ska Clementine ha varit rädd för sin pappa och hon fick kämpa för sin mammas gunst under alla år. Det sades att Henry inte ville bli far och att han inte heller kunde eftersom han var steril. Men lady Blanche var en levnadsglad kvinna som såg till att ordna detta på egen hand med olika älskare. Det blev stor skandal i Londons societet när barnen Hoziers tvivelaktiga härkomst blev känd.

Familjen hade det också tufft ekonomiskt eftersom familjeförsörjaren var bra på dåliga affärer. Henry var sällan hemma och Blanche föredrog ett utsvävande liv framför barnen. Medan storasyster Kitty var söt, utåtriktad och tuff var Clementine ängslig och trygghetssökande.

När Clementine var 6 år begärde Henry skilsmässa och föräldrarna inledde en smutsig kamp om barnen. De äldsta systrarna tvingades flytta med pappan som dock snabbt tröttnade och skickade döttrarna till internatskola i Skottland där de vantrivdes. Då fick mamman plötsligt lov att hämta hem de förtvivlade systrarna. Åren som följde blev ett långt kringflackande med många flyttar orsakade av fordringsägare.

När Clementine var fjorton flyttade hennes mor familjen till franska Dieppe och alla njöt av strandliv och nya vänner. Men lyckan varade bara en sommar. Storasyster Kitty blev sjuk i tyfus och dog ett halvår senare.

Blanche och barnen flyttade till en småstad till London och hyrde ett enkelt hus. Clementine började på flickskola, fann ett lugn och började studera – och visade sig vara mycket begåvad!

 

3. Skriftlig inbjudan till sovrummet

Winston och Clementine träffades för första gången 1904, men det var inte förrän under en valkampanj 1908 som det tände till. Efter fyra månader skrev Winston ett brev till sin blivande svärmor och bad om dotterns hand. Bröllopet hölls i september i Saint Margaret’s Church i London och var ett stort societetsevenemang.

Deras äktenskap varade livet ut, i drygt 56 år. Clementine var en bestämd, värdig, lojal och klok men också utmanande livskamrat. Hon var Winstons främsta kritiker och den enda han verkligen lyssnade på och tog råd av. Förhållandet var stormigt men stabilt. Trots många gräl, utbrott och makens hetsiga temperament så fanns en stark samhörighet dem emellan.

Det var ofta Winston som fick mäkla fred efter bråken. Han ville inte ha något outrett med den han älskade när solen gick ner. Ibland kunde han spjuveraktigt kalla henne ”Hon-vars-order-måste-lydas”.

Det sägs att de hade skilda sovrum eftersom Winston ofta jobbade på nätterna. Han lär bara ha fått komma in i hennes rum efter att ha fått en inbjudan av henne – oftast skriftlig!

 

4. Inte okysst

Clementine var inte okysst när hon träffade Winston. Hennes första tonårskärlek var Walter Sickert, en konstnär som familjen mötte i Dieppe och som var ”den vackraste man hon någonsin sett”. Hon var också förlovad två gånger i hemlighet med sir Sidney Peel när hon var arton år.

 

5. Beredd att ge bort sitt ofödda barn

Clementine var känd för sin djupa empati och sitt stora hjärta. Så stort att hon till och med erbjöd sig att ge bort sitt fjärde barn till familjens nära vänner som led av ofrivillig barnlöshet!

Fru Churchill var 33 år, trebarnsmor och gravid i fjärde månaden när hon ska ha diskuterat att låta lady Jean Muir Hamilton få adoptera det väntade barnet.

Detta var en hemlighet i över 80 år, även för de två inblandade kvinnornas familjer, och blev känt först när lady Hamiltons dagböcker återfanns. I dagboken hade hon skrivit: ”Clemmie frågade om jag skulle vilja ha hennes barn, naturligtvis sa jag att jag önskade det.”

Clementine älskade själv barn men förstod smärtan Jean upplevde. Det blev dock inget av väninnornas planer. Clementine födde och behöll Marigold 1918. Makarna Hamilton adopterade senare två övergivna barn.

 

6. Hon skrev heta kärleksbrev

Winston och Clementine skrev massor av brev till varandra under alla åren tillsammans. Även när de båda var hemma plitade de ofta ner små söta lappar.

Makarnas brevväxling var allt från passionerade kärleksförklaringar till tunga tankar under krigsåren. Deras brev innehöll ofta teckningar av smeknamnen de hade på varandra; Winston var hennes mops och ”Clemmie” hans katt.

 

7. Visste vad hon ville (och kämpade för det)

Clementine brann för rättvisefrågor och politik. Hon var inte så konservativ som sin make och var en engagerad förkämpe för kvinnlig rösträtt. Troligen påverkade hon Winston, som i sin ungdom varit kritisk och fientligt inställd till suffragetterna. Med tiden menade också han att kvinnan självfallet måste få rösta. Clementine förblev liberal hela livet och hade svårt att förlika sig med det konservativa partiet – även när hennes Winston var dess ledare. Hon såg det som sin plikt att vara Churchills sociala samvete. Hon stöttade honom och såg till att han inte vacklade när han ibland fick hård kritik från sina överklassvänner och sina aristokratiska familjemedlemmar.

 

8. Hemmet – en turistattraktion

Churchills hem – herrgården Chartwell i Westerham, 5 mil sydost om London – har anor från 1500-talet och är en turistattraktion som är öppen för allmänheten. Winston och Clementine förälskade sig i den förtrollande utsikten över Kent och bosatte sig där. Huset byggdes om till ett viktorianskt gods och Clemmie och Winston anlade trädgården med en stor fruktträdgård. Här i det gröna fick Winston inspiration när han målade tavlor. Chartwell ser även inomhus i princip ut som det gjorde när familjen Churchill bodde här på 1930-talet.

 

Läs mer: Elaine Eksvärd vill inte vara tyst längre


Läs mer om:

Dela
(18)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…