Annons

Annons

Civilón var verklighetens Tjuren Ferdinand

Han föddes mycket riktigt i det soliga Spanien även om hans namn var Civilón i verkligheten. Trots att han var störst och starkast ville han hellre gosa och njuta av godsaker än att fightas. Den fredlige tjuren som blev benådad mitt under en tjurfäktning är än idag en älskad förebild. På juldagen kommer nya långfilmen om honom – Tjuren Ferdinand!

Dela
(24)

 

Kortfilmen Ferdinand, som gästar Kalle Ankas Jul, kom redan 1938 i USA. Bild: Walt Disney/IBL

Sedan 1971 har den vänlige tjuren värmt våra hjärtan när de tecknade figurerna önskar oss god jul hos Kalle Anka. Med ett undantag. 1982 bestämde sig programcheferna för att byta ut Tjuren Ferdinand mot en Den fula ankungen. Det skulle de aldrig ha gjort. Det blev ramaskri och folkstorm och SVT tvingades krypa till korset och sända den tecknade kortfilmen direkt efter Kalle Anka så att svenska folket skulle få sin julfrid. Sedan dess är det ingen som ens tänkt tanken att röra den heliga kon igen!

Annons

Verklighetens Ferdinand, Civilón, föddes i början av 30-talet på en ranch utanför Salamanca, nära gränsen till Portugal.

Han växte upp bland sina släktingar, andra kalvar som också var tänkta att bli tjurfäktningstjurar.

De här kossorna liknar inte alls sina fryntliga svenska släktingar. De spanska stridstjurarna är betydligt större, starkare, snabbare – och framförallt aggressivare. Att gå in i deras hagar är förenat med livsfara!

Den snälla besten

Djurskötarna på farmen, där verklighetens Ferdinand växte upp, var erfarna men försiktiga. De kom alltid ridande till häst när de skulle mata eller se till folkilskna tjurarna.

En av skötarna fick tidigt upp ögonen för Civilón. Han var större, starkare men också lugnare och klokare än sina syskon och de andra tjurkalvarna. Han vann ofta fighterna när de andra ville slåss, men Civilón var egentligen inte alls intresserad av att stångas och mäta krafter.

Skötaren märkte att den specielle kalven verkade ovanligt fridfull och snäll. När han försiktigt red fram mot kalven blev han aldrig angripen.

Efter hand började skötaren försiktigt att mata honom från sadeln och så småningom vågade han till och med hoppa ner från hästen, bjuda tjuren på godbitar, klia honom i pannan och klappa om honom.

En tam stridstjur var något helt unikt och i början trodde alla att det var en skröna. Människor kom farande från när och fjärran och trodde inte sina ögon. De fotograferade och kelade med Civilón som var nästan lika sällskaplig som en hund. Och väldigt förtjust i att mumsa och idissla.

Nyheten spreds, journalfilmfotografer kom på besök och tidningar runt om i Spanien skrev och publicerade förstasidesbilder på barn som matade och gosade med ”den snälle besten”.

Den snälle tjuren Civilón blev känd i hela Spanien. Han prydde ofta de stora tidningarnas förstasidor.

Då vaknade även tjurfäktningsfolket. Civilóns ägare blev lika lycklig över den tjocka sedelbunt han erbjöds som hans tjur brukade bli av löv, gräs och lite kli i pannan.

I Barcelona gnuggade man händerna. Landets mest kända tjur  skulle få visa vem han var. Hade den fromme en sida som en tuff krigare också? Eller var han bara en fegis trots sina muskler och sin styrka?

Tjurfäktningsarenan Monumental fylldes till sista plats i juni 1936 – trots att entrépriserna höjts.

Matadoren var en av Spaniens skickligaste.

På arenan visade sig Civilón vara en vild och stark fighter som gick till våldsam attack. Men efter en lång och tuff strid agerade publiken på ett mycket ovanligt sätt. När banderillererna och picadorerna skadat tjuren illa ställde sig människorna upp och vrålade ut sina krav på benådning. Detta hade nästan aldrig hänt förut!

Chefen för tjurfäktningen lyssnade och avbröt fighten. Civilón blev benådad för sin stolthet och sitt mod!

Nu återstod bara frågan hur man skulle få ut den skadade men rasande tjuren.

Buffade kärleksfullt 

Det var då hans gamle skötare kom fram och erbjöd sig försöka. Med risk för sitt eget liv. En vanlig stridstjur skulle utan tvivel stångat ihjäl en obeväpnad människa . Men inte Civilón. Han kom i full fart fram till skötaren. När han såg vem det var som stod där med hö i sina händer tvärstannade tjuren och puffade kärleksfullt med mulen mot sin kamrat. De båda kunde vandra ut tillsammans, sida vid sida, under publikens hejarrop och jublade.

Nu rådde inget tvivel, Civilón skulle få komma hem till fridfulla Salamanca igen och få njuta livets goda dagar. Eller lukta på blommorna under sin korkek, som han fick göra när han blev omskriven och tecknad som Ferdinand.

Där slutar den vackra sagan.

Tyvärr var verkligheten brutalare. Civilón var svag efter sina skador och behövde vila upp en tid i Barcelona för att klara av den långa hemfärden. Några dagar senare bröt Spanska inbördeskriget ut och tjuren fick aldrig återvända. Det finns olika versioner om vad som hände och många hävdar att det fredliga djuret blev krigets allra första offer. Soldaterna behövde mat…

Men i våra hjärtan lever han än i dag, den fredlige Tjuren Ferdinand.

Juldagspremiär för nya Ferdinandfilmen

* Disneys Oscarsbelönade kortfilm Ferdinand The Bull hade biopremiär i USA 1938 och nådde de svenska biograferna året efter. Filmen byggde på den barnbok som gavs ut 1936 och som i sin tur var baserad på historien om den fryntlige spanske tjuren som blev en älskad kändis i Spanien.

* Berättarrösten i svenska Disneykortfilmen görs av Hans Lindgren och Bobo Håkansson är Ferdinands röst.

Hans Lindgren är berättarrösten till Disneyfilmen om Ferdinand. Foto: IBL

* På juldagen har långfilmen om tjuren med det stort hjärtat, Ferdinand, premiär på biograferna. I nya filmen blir han bortförd för att delta vid tjurfäktningar. Men fast besluten om att återvända till sin familj tar han hjälp av ett udda gäng och ger sig ut på äventyr. Det är Fox som ligger bakom nyinspelningen och det är Ice age-veteranen Carlos Saldanha som regisserat.

Nu kommer långfilmen om Ferdinand. Bild: Fox

* 2014 kom den svenska dokumentärfilmen Tjuren Ferdinand – den sanna historien av Åsa Blanck och Johan Palmgren.

Foto: IBL, Stella Pictures, Fox Films

Läs också:

Så föddes Rudolf med röda mulen!


Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…