Annons

Annons

Cinna fick en stroke av en nysning

Cinna var modell och skådespelare och höll ett högt tempo – till den dagen då hon föll ihop på en gata i Stockholm. En spricka på halspulsådern hade brustit på grund av en kvävd nysning. Efter stroken kunde Cinna inte tala, skriva eller läsa. Hon fick också veta att hon inte skulle kunna få barn. När hon några år senare mötte den stora kärleken vågade de därför inte hoppas på att drömmen om ett barn skulle kunna gå i uppfyllelse...

Dela
(429)

Cinna med familjen

Cinna med sambon Johan Magnusson och sonen Clinton. – Cinna är fantastisk på att bita ihop och kämpa och jag beundrar henne oerhört mycket för det, säger Johan.

 

Cinna levde ett aktivt liv i högt tempo som modell, skådespelerska och musikalartist. Ständigt på väg mot nya utmaningar. Till den dagen då hon föll ihop på en gata i centrala Stockholm på väg till jobbet.

Annons

—Precis innan kände jag hur mitt ansikte stelnade till. Mina ben bar mig inte och jag hade ingen känsel i min högra arm.

När en man kom fram för att hjälpa till kunde Cinna inte få fram orden, kunde inte berätta vad som var fel. Han kallade på ambulans som förde Cinna i ilfart till St Görans sjukhus.

Gilla Hemmets på Facebook

—En spricka på halspulsådern hade brustit på grund av en kvävd nysning.

Blod från de brustna blodkärlen hade tagit sig upp till hjärnan och satt sig som en propp. När hon tre dagar senare vaknade upp på sjukhuset kunde hon bara säga ja eller nej och blandade ihop betydelsen av de två orden.

—Fem centimeter är dött i min vänstra hjärnhalva och det är där talet sitter.

Cinna hade drabbats av afasi och kunde varken tala, skriva eller läsa och den högra sidan av kroppen var förlamad. Allt som tidigare varit självklarheter behövde hon lära på nytt.

—Resan har inte varit lätt och än i dag tampas jag med ständig värk och hjärntrötthet. Jag behöver väldigt mycket sömn och tröttheten kan komma plötsligt.

Vägen tillbaka blev lång trots god hjälp av läkare, sjukgymnaster, logopeder och neurologer. Dagligen måste hon äta ett trettiotal starka tabletter för att lindra den ständiga värken hon har i den högra sidan som tidigare varit förlamad. Tabletter som skulle skada ett foster under en graviditet och Cinna fick därför beskedet av en läkare att hon inte skulle kunna få egna barn i framtiden.

—Jag har en järnvilja och bestämde mig tidigt att det här måste bara gå. Jag önskar ingen människa en stroke men för mig kändes det som att jag fick en andra chans i livet och jag tog den.

Längtade efter barn

Nästan tio år senare ser livet och vardagen helt annorlunda ut. När ett stegrande gny hörs i andra delen av lägenheten skyndar Cinna, 41, genast dit och öppnar försiktigt dörren.

—Är du vaken, utbrister hon och plockar upp en rödrosig liten kille ur spjälsängen.

Charmknutten heter Clinton och är miraklet och kärleksbarnet som föddes den 28 maj 2014. Barnet som egentligen inte skulle vara möjligt att få efter Cinnas stroke.

—När jag först fick beskedet att inte kunna få egna barn gjorde det inte så mycket. Men när jag senare träffade Johan föll allt på plats och jag kände att den här mannen vill jag leva resten av mitt liv med och även skapa en familj med.

Paret hade kommit i kontakt med varandra på nätet och när de väl sågs var det kärlek vid första ögonkastet. Ganska snart började de också undersöka möjligheterna att bli föräldrar. En neurolog gjorde noggranna efterforskningar och tog fram en unik blandning tabletter som Cinna kunde äta under graviditeten utan att fostret i magen skulle ta skada.

—Vilket genombrott det var och vilken fantastisk möjlighet för något som tidigare bara hade varit helt omöjligt, säger Cinna.

Graviditeten var tung och förvärrade värken samtidigt som Cinna nu åt färre tabletter än vanligt.

—Om kvinnor som är gravida och älskar att vara det har jag ju hört, berättar Cinna. Men för mig var det väldigt jobbigt och jag längtade tills barnet skulle födas.

Eftersom Cinna, på grund av den tidigare stroken och med risk för en ny stroke, inte fick krysta, planerades ett datum för kejsarsnitt. Men tolv dagar innan fick Cinna krystvärkar och en blödning i underlivet.

—Jag förstod att det var bråttom så vi åkte genast in till sjukhuset. Förlossningen blev lång och slutade med ett akutsnitt, inte alls som vi hade planerat.

Efter kejsarsnittet fick Cinna ligga ensam i en stor sal i väntan på att en läkare skulle undersöka henne för att försäkra sig om att allt stod rätt till.

En bild av lycka, men dagen efter förlossningen får Cinna svår ångest och hamnar i en långvarig depression.

En bild av lycka, men dagen efter förlossningen får Cinna svår ångest och hamnar i en långvarig depression.

—Jag vill träffa min son, var det enda jag tänkte, berättar Cinna.

I drygt sex timmar fick hon vänta. Under tiden hade Johan fått vara med sonen.

—Klockan två på natten fick jag en fyra kilos krabat i min famn, minns han.

—När jag väl fick träffa dem låg Clinton och sov på Johans bröst, ler Cinna. Den bilden finns fortfarande på min näthinna.

Lyckan var fullständig, men redan dagen efter byttes den ut mot något annat.

—Ett par vänner hade besökt oss på sjukhuset och efter att de hade gått kände jag hur min andning blev snabbare och snabbare, berättar Cinna. Plötsligt kände jag ångest. Tankarna började mala inom mig: Är detta min son? Han var inte så lik mig, tyckte jag. Jag började få de märkligaste tankar: Tänk om de råkat förväxla honom mot ett annat barn!

Ville bara sova

Det tog Cinna fem månader att förstå att Clinton verkligen var hennes son. Trots att förlossningsdepressioner är vanliga – en av tio kvinnor drabbas – var det ingen som hade talat om det med Cinna.

—Jag bara grät och grät. Tröttheten tog överhanden och jag ville bara sova. Ångesten och tvångstankarna var hela tiden närvarande. Väl hemma kunde jag inte andas. Nu är livet slut, tänkte jag. Jag ville kasta mig ut genom fönstret. Jag kände verkligen att Clinton skulle ha det bättre om jag inte fanns.

—Cinna behöll allt detta inom sig och nämnde inget för mig, säger Johan. Jag såg hennes ledsenhet och att hon grät i sängen. Jag visste inte vad jag skulle göra för att allt skulle bli bra igen.

—Tankarna var så äkta och jag skämdes för dem, säger Cinna. Jag kände skam och skuld. Vi hade ett friskt barn och jag borde vara glad.

När det inte kändes bättre efter en vecka och Cinna förstod att hon behövde hjälp uppmanade hon Johan att köra henne till psykakuten.

—Det är just sådant här som gör att jag älskar Cinna ännu mer. Hon är så stark och medveten, hon vet att det finns hjälp att få och är beredd att ta emot den för att vi alla ska må bra. Det är väldigt starkt gjort att våga be om hjälp.

—Jag var ju långt ifrån ensam om att känna så här. Läkarna skrev ut medicin och jag påbörjade en behandling i kognitiv beteendeterapi, KBT, direkt. Terapin hjälpte mig att hantera de mörka tankarna. När jag får ångest har jag redskap att bryta tankemönstret.

Vid en förlossningsdepression är det sällan kärlek till barnet som saknas, utan omständigheter under förlossningen som är den utlösande faktorn.

—I mitt fall var det en svår förlossning tolv dagar för tidigt som var orsaken, säger Cinna. Aldrig att jag inte älskade Clinton, för det gjorde jag. Jag är så glad att vi fick vår solstråle.

Känner sig otillräcklig

Att leva tillsammans med Cinna och sviterna efter en stroke och afasi har inte alltid varit enkelt. Nu lades också en förlossningsdepression till på listan.

—Om Cinna hade brutit benet kunde det enkelt gipsas och läka, säger Johan. I många lägen vet jag inte alls hur jag ska agera och jag kan känna mig väldigt otillräcklig. Jag kan ju inte plåstra om henne så att hon blir bra igen. Men jag vill fixa saker och hitta lösningar på problem.

—Om partnern mår dåligt påverkar det såklart även den andra personen i förhållandet, resonerar Johan. Men just detta händer inte oss eftersom Cinna är så bra på att söka hjälp, så hon drar aldrig ner mig. Hon ser framåt, tar reda på hur saker och ting ligger till och hur man kan hantera det. Hon är fantastisk på att bita ihop och kämpa och jag beundrar henne oerhört mycket för det. Hennes vilja att må bra är enorm och hon vägrar att acceptera att må dåligt.

– Stroken förändrade min syn på livet och vad som är viktigt, säger Cinna.

– Stroken förändrade min syn på livet och vad som är viktigt, säger Cinna.

Johan läste på om förlossningsdepression för att försöka förstå och kunna stötta Cinna.

—Vi turas om på nätterna och när jag kommer hem från jobbet tar jag över ansvaret för hemmet. Cinna lägger sig alltid vid sjutiden på kvällarna och behöver få sin viktiga tiotimmarssömn för att vardagen ska fungera.

I början orkade paret inte träffa vänner och bekanta.

—Det blir bättre och bättre, säger Johan. Sakta men säkert kommer vi tillbaka till ett liv med fler möten och umgänge.

Både Johan och Cinna känner stor tillit till livet.

—Att få barn är en stor omställning i livet, men vår vilja att vara bra föräldrar till vår älskade son överbryggar allt, säger Johan. Både som mamma och partner är Cinna kärleksfull och hon går in i mammarollen till hundra procent, så detta kan bara bli bättre.

—Stroken förändrade för alltid mitt liv, konstaterar Cinna. Samtidigt känner jag att jag fick en andra chans här i livet och jag tog den. Det är märkligt att jag var tvungen att vara med om en livsavgörande händelse innan jag förstod att meningen med mitt liv är att vara lycklig, att leva här och nu. När jag tar en promenad med min fina, lilla familj och hör fåglarna kvittra från träden njuter jag för fullt.

 

Lär dig – och andra – att känna igen de vanligaste varningssignalerna för stroke!

Följande checklista kallas AKUT-testet efter de första bokstäverna i orden ansikte, kroppsdel, uttal och tid. Det är en enkel metod att undersöka om en person drabbats av stroke.

  • Ansikte. Be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger ska man ringa nödnumret 112.
  • Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller ska man ringa 112.
  • Uttal. Be personen säga en enkel mening. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ska man ringa 112.
  • Tid. Ju fortare personen får behandling desto mindre blir skadorna.

 

Visste du att…

  • Var 17:e minut får någon i Sverige stroke. Cirka 30 000 personer drabbas varje år.
  • Stroke är den vanligaste orsaken till fysiska handikapp hos vuxna och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.
  • Män har något större risk att drabbas än kvinnor i samma ålder. Medelåldern för män är 73 år och för kvinnor 77 år.

Källa: Hjärnfonden. Läs mer på hjarnfonden.se och deras sida om stroke här.

 

 

Läs mer:

Pia son fick narkolepsi av influensavaccin

ALS: Utan ms-medicinen hade jag varit död i dag

7 saker som gör oss friskast i Europa

 

 

Av Jessica Lund/jessicalund.se Foto: Jessica Lund, privata


Läs mer om:

Dela
(429)Annons


Annons

Laddar nästa sida…