Annons

Annons

Christer Björkman om att växa upp i Borås: ”Det var okej att sticka ut här”

Christer Björkman visste tidigt att han ville syssla med sång och musik – och målet var redan från början Melodifestivalen. Fyra år gammal gjorde han debut på Parkteaterns scen med Anita Lindbloms succéhit Sånt är livet och publiken ville aldrig sluta applådera …

Dela
(115)

Christer Björkman hemma i Borås

– Borås är ingen typisk småstad. Det var okej att sticka ut och se annorlunda ut, säger Christer som har mamma och kompisar kvar i barndomsstaden. Här på bron över Viskan i Stadsparken.

Det börjar likna kärlek, banne mej, sjöng Claes-Göran Hederström i Melodifestivalen 1968. Christer Björkman, som skulle fylla elva år, satt framför tv:n med mamma Ulla hemma i Borås.

– Jag var helt såld. Jag hade tyckt om att sjunga sedan jag var liten och nu förstod jag att målet med det var att vara med i Melodifestivalen, berättar Christer när vi träffas i hans gamla hemstad.

Annons

Det var början på en lång kärlek till vår mesta musiktävling, som ju Christer själv vann med I morgon är en annan dag 1992 och som han som producent har lyft till nya höjder.

Gilla Hemmets på Facebook

– Jag följde tävlingen slaviskt, spelade in den på rullbandspelare och lärde mig alla sånger utantill. Den var helig för mig.

Christer Björkman hemma i Borås

Tillbaka där allt började en gång, Parkteatern i Borås! Sanna Bringstedt stannar till och pratar med Christer.

Sång och musik var en stor och viktig del av Christers uppväxt och han tar med oss till platsen för sin scendebut: en stor gul träbyggnad intill Borås djurpark.

– Här på Parkteatern stod jag på en stol och sjöng Anita Lindbloms Sånt är livet när jag var fyra och ett halvt år. Det var förstås hur gulligt som helst och publiken ville aldrig sluta applådera. Jag gick in och bockade djupt två gånger och när de fortsatte applådera gjorde jag en djup hovnigning, minns Christer.

Christer Björkmans scendebut

Platsen är Parkteatern och Christer sjunger ståendes på en stol. Stor succé!

Framträdandet ledde till att Christer fick åka till Stockholm och vara med i tv-programmet Småstad.

– Anita Lindblom var med och var utklädd till clown. Hon satt i en karusell och jag gick fram till henne och tog av hennes clownmask och sedan sjöng jag Sånt är livet.

Se vilka kändisar vi intervjuar för sommarens ”Mammas gata”:

Mamma uppmuntrade

Under uppväxten fortsatte Christer att sjunga i olika sammanhang, hela tiden med målet att vara med i Melodifestivalen. Största supportern var mamma Ulla, som fick Christer som 18-åring och ensam tog hand om honom – sin pappa har Christer aldrig träffat.

– Mamma har alltid sagt till mig att jag är fantastisk och unik. Hon har gett mig en grundmurad tro på mig själv. Hon är kaxig som fasen och har alltid stått upp för mig. Hon var mitt fundament, säger Christer.

Christer Björkman och hans mamma

Christer med mamma Ulla i början på 60-talet.

De står fortfarande varandra nära och de är lika till sättet – nyfikna, sökande och drivande. Även mormor Lilly var viktig för Christer.

– Mormor bodde i Skövde och så fort jag var gammal nog att åka tåg själv tog jag min lilla väska och åkte och hälsade på henne. Vi brukade spela kort och hade alltid väldigt roligt ihop. Det var en jädra fart på henne. Hon var levnadsglad, varm och lättsam. På vintrarna bodde hon på Gran Canaria och då åkte jag dit och hälsade på.

Under ett par år bodde Christer i fosterhem.

– 1962 startade mamma ett företag i roulettebranschen och jobbade på hotell i hela landet. Då kunde hon inte ta med mig och på den tiden löste man det på det sättet. Jag kom till en härlig kärnfamilj som älskade mig och jag hade det jättebra. Det var inget traumatiskt som jag minns det, säger Christer och beskriver sig själv som en snäll, lillgammal och prydlig pojke.

– Mina fosterföräldrar blev föreståndare på Folkets hus i Skene och när min fostermor Märta städade där var scenen min. Den hade ett rött sammetsdraperi som var automatiskt. Där stod jag och sjöng Sånt är livet och Jag ska måla hela världen lilla mamma gång på gång för min fosterkusin Lennart och tjejerna på gatan. Det var då jag blev biten och älskade att stå på scen.

christer björkmans barndomshem

Barndomshemmet. Till huset på Varbergsgatan flyttade Christer när det var dags för skolstart.

Innan han skulle börja skolan flyttade Christer tillbaka till mamma Ulla i Borås och de bosatte sig i ett hus på Varbergsvägen.

– Jag bodde högst upp med vinden intill. Ibland slängde jag och kompisarna ner vattenfyllda ballonger från det lilla vindsfönstret. Då var jag förstås lite busig, säger Christer när vi stannar till vid barndomshemmet. Många år senare öppnade han egen frisörsalong, Capello Bella, i ett hus tvärs över gatan

När Christer blev tonåring fick han göra om sitt rum och det inreddes i typisk 70-talsstil:

– Det var bruna sjögrästapeter, brun- och grönspräcklig heltäckningsmatta och bruna manchestersoffor med orange kuddar.

På stereon, som han köpt för sitt första gage, spelades Ted Gärdestad.

– För mig var det en revolution att upptäcka Ted. Han var en jämnårig kille som sjöng om sådant jag funderade över som identitetssökande tonåring: Vem är jag? Vad tycker jag? Jag lyssnar fortfarande på Ted Gärdestad och tycker att hans första fyra album är helt fantastiska.

Christer Björkman 70-tal

Vid sidan av musiken var Christer intresserad av mode. Så här såg han ut 1977.

Christer var tidigt intresserad av kläder och följde som alla andra 70-talsmodet med utsvängda byxor, slimmad skjorta och playboyskor; mockaskor med rund tå och tjock rågummisula.

– Jag var 1,47 lång, vägde 39 kilo och hade 43 i skor. Jag såg ut som en vinkelhake, men det brydde jag mig inte om.

Christer var en punktlig, snäll och skötsam elev som trivdes bra i skolan och var duktig i alla ämnen.

– Men när vi började med bokstäver i matten var det kört. Fysik och kemi gillade jag inte heller. Det ledde till att jag inte var lika duktig och blev lite stökig ett tag. Jag lierade mig med busarna som jag var ute och snattade med.

Njöt på scenen

Som tur var fanns det annat som Christer gillade, som att sjunga och spela teater. På högstadiet i Daltorpskolan var han med i många framträdanden – och njöt av varje sekund.

– I aulan uppträdde jag som Zarah Leander i peruk och långklänning och sjöng Vill ni se en stjärna? säger Christer som inte längre har samma längtan att stå på scenen även om det blir ett par framträdanden varje år.

christer björkmans skola

Från Daltorpskolan har Christer många glada minnen.

Redan som 15-åring började Christer jobba extra som croupier på Stadshotellet, klädd i smoking och fluga.

– Egentligen var jag för ung för det, så jag fick söka specialtillstånd hos länsstyrelsen. Men det var inga problem, mamma var ju roulettedrottning. Jag var riktigt bra på det och lärde mig att man skulle vara social och trevlig men ändå strikt.

Nu ser han tillbaka på uppväxten i Borås med glädje.

– Det var tryggt och lagom stort. På grund av textilindustrin har det alltid varit mycket modemänniskor här, så Borås är ingen typisk småstad. Det var okej att sticka ut och se annorlunda ut.

Och det gjorde Christer när han öppnade sin frisörsalong.

– Jag var flamboyant! Jag hade långt, lockigt hår och var så androgyn man kan bli.

Först när han var 30 år lämnade Christer Borås och bodde i Monaco ett par år innan han bosatte sig i Stockholm.

– Jag är här ett par gånger om året och hälsar på mamma och gamla kompisar. Jag blir glad när jag kommer till Borås, jag har många härliga minnen härifrån.

Christer Björkman hemma i Borås

Vid badplatsen i Almenäs har Christer tagit många dopp.

Platsen är Parkteatern och Christer sjunger ståendes på en stol. Stor succé!

Christer Björkmans 3 favoriter i Borås

Gå på konstvandring – i Borås finns gott om offentlig konst, allt från graffiti och foto till skulpturer och måleri. Guidade turer ordnas. Se boras.com

Textile Fashion Center – här finns Textilmuseet och Fashion Gallery med både industrihistoria och framtidens mode. textilefashioncenter.se

Sandwalls plats – stråk med barer och restauranger längs med Viskan i Stadsparken.

Text: Anette Bülow Foto: Leif Boström, privat

Läs mer: Elisa om uppväxten i Töreboda: ”Levde ett riktigt Bullerbyliv”

Elisa Lindström om sin uppväxt i Töreboda


Läs mer om:

Dela
(115)Annons


Annons

Laddar nästa sida…