Annons

Annons

Singelklubben hjälpte Cecilia ur ensamheten

Cecilia Larssons liv är fyllt av vänner och gemenskap. Men så har det inte alltid varit. I många år kände hon sig utanför och isolerad. Allt förändrades när hon fick kontakt med Uppsala Singelklubb...

Dela
(9)

2
Visa bildspel

/
Cecilia botade ensamheten med singelklubben!
Cecilia botade ensamheten med singelklubben!
...
Visa mer

 

När Cecilia Larsson var lite över 30 flyttade hon till Uppsala för att studera, fick jobb och blev kvar. Men fast hon försökte var det inte lätt att starta upp en ny bekantskapskrets. Följden blev att Cecilia kände sig väldigt ensam. Hennes självkänsla blev lägre och lägre och hon frågade sig ständigt varför ingen ville umgås med henne.

Annons

—Jag började isolera mig och försökte lura mig själv att det var mysigt. Det var det inte, fastslår hon bestämt.

Gilla Hemmets på Facebook

Med arbetskamraterna blev det bara en ytlig relation i fikarummet.

—Även om vi jobbat tillsammans i flera år kom jag inte närmare. Det kändes jätteknäppt att fråga om jag fick umgås med dem på en lördag. Då hade de ju fattat hur ensam jag var och för det skämdes jag något oerhört. Veckorna gick väl an, då var jag så trött efter jobbet att jag bara ville sova. Men jag bävade inför helgerna då jag visste att jag skulle vara helt ensam från fredag kväll till måndag morgon, säger hon.

I sin ensamhet sov hon bort helgerna, tog kanske en promenad eller spelade dataspel. När måndagen kom skämdes hon vid fikabordet för att hon inte hade något spännande att berätta om helgen som varit.

—Ibland drog jag till med en lögn om att jag gjort något roligt med en kompis.

Cecilia har en självsäker stil och är väldigt bra på att hålla masken.

—Ingen skulle ens få ana hur jag hade det bakom min glada fasad.

Ensamheten tärde på henne och hon var förtvivlad för att ingen verkade vilja vara vän med henne.

—Det var alltid jag som måste ringa, men de ringde aldrig tillbaka. Likaså om jag bjöd hem några på middag, de bjöd aldrig tillbaka. När folk sagt ”Vi hörs!” har det bara känts som ett tomt löfte och sårat mig. Då är det mer ärligt att inte säga något alls, så att jag inte behöver förvänta mig något.

Det som var allra jobbigast för Cecilia var att inte ha någon kompis att dela glädje och sorg med.

—Ersättningen för en axel att gråta mot har blivit papper och penna för mig. Det är sorglig läsning.

Livet är roligt

Till slut kände hon att hon måste göra något och nu är det fyra år sedan hon tog kontakt med Uppsala Singelklubb. Inte för att träffa kärleken utan för att få möta nya människor och uppleva roliga saker ihop med folk igen.

—Det är det bästa jag gjort! Tänk, jag har fått massor av nya vänner att göra roliga saker tillsammans med. Jag liksom badar i gemenskap numera, säger hon.

Hon ler stort. De helger hon förr bävade för längtar hon nu efter. Då fyller hon tiden med teater, promenader eller med besök på något galleri tillsammans med vännerna.

—Det är så roligt och har vänt upp ner på min tillvaro. Jag lär mig så mycket nytt och hittar nya sidor hos mig själv. Jag har fått upp ögonen för att livet erbjuder så mycket mer än vad jag trodde.

Varje fredagskväll går gänget på olika restauranger. Vem som vill kan föreslå ett nytt ställe att testa. De brukar vara runt femton stycken som äter gott och har det trevligt tillsammans.

—Det är alltid mycket skratt och fina samtal, ett så mysigt sätt att börja helgen på.

Uppsala Singelklubb är ingen dejtingklubb, men en del har blivit par och får vara kvar tills de blir sambor eller gifter sig.

—Här får man bara vara och slipper raggningen. Samhället säger att man ska vara två och allt är så utseendefixerat, det tycker många är skönt att slippa. Dessutom har en del medlemmar uppslitande skilsmässor bakom sig och vill inte bli föremål för uppvaktning.

Som överallt annars stämmer kemin bättre med vissa.

—Jag har fått några verkliga hjärtevänner som jag kommit nära, säger Cecilia och myser.

Hon känner att hon utvecklats väldigt positivt sedan hon kom med i klubben.

—Det är så härligt, för jag vill kunna vara öppen och bjuda på mig själv. Nu kan jag skratta och skoja som jag vill. Det här är ett suveränt sätt att träna sig i att vara med andra på ett meningsfullt sätt. Det man ger är det man får, säger hon och skrattar.

Cecilia talar varmt om hur mycket gladare hon blivit sedan hon kom med i klubben.

—Bland det bästa är att några i gänget bor i kvarteret. Min längtan efter vardagsumgänge har gått i uppfyllelse, vi kan kvista över till varandra för en kvällsfika eller babbla bort en halvtimme i telefonen. Jag känner mig inte det minsta ensam längre. Dessutom hjälper vi varandra praktiskt, som att köra saker till återvinningen eller rensa förrådet. Jag hjälpte en kille att sy gardiner när han monterade min soffa. Vi hjälps åt helt enkelt när det behövs fler händer än två.

De ensamma storhelgerna som valborg, midsommar, jul och nyår är ett minne blott. Dem firar vännerna tillsammans och de aktiviteterna brukar dra många.

—Här är alla så positiva och festsugna så det är alltid kul på våra kalas. Varje sommar ordnar vi också med en resa, vi har hyrt stugor på Åland och bott på vandrarhem i Stockholms skärgård, och på höstarna åker vi ner till solen och värmen.

Som ett smörgåsbord

Sedan två år sitter Cecilia i styrelsen och jobbar med praktiska frågor som att lägga upp nya program för vilka teatrar, utflykter och museer klubbmedlemmarna ska kunna gå på de två närmaste månaderna.

—Vi är en registrerad förening som drivs demokratiskt med stadgar och årsmöten. Det kostar 250 kronor om året att vara med. Väldigt prisvärt tycker jag!

Själv är hon inte med på alla evenemang som klubben ordnar.

—Det är som ett smörgåsbord där man plockar det man är sugen på. Jag är ofta med på fredagsmiddagarna och något går jag på varje helg. Jag bara önskar att jag hann med mycket mer.

Liksom hon kände sig lite osäker att komma ny första gången förstår hon att andra också kan göra det. Men det är väldigt lätt att känna sig välkommen och alla har ju varit nya.

—Jag brukar rekommendera att man kommer till en familjär fredagsmiddag första gången och att någon medlem möter upp så att man inte ska känna sig vilsen. Omsorgen om nya medlemmar är stor, vi vill ju att alla ska trivas.

Hon säger att det bästa är att hon alltid har något att se fram emot tillsammans med sin stora familj.

—Jag har hittat hem och fått det kompisgäng som jag saknat så länge.

 

Här finns fler singelklubbar: www.singelporten.se.

 

Läs mer

Ensamheten har gjort Claes Malmberg till en bättre farsa

10 tips för att bryta ensamheten

Lena botar ensamheten med att dansa och blogga

 

Av Kicki Biärsjö

Foto: Theresia Köhlin


Läs mer om:

Dela
(9)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…