Annons

Annons

Catharina har passion för klematis

För tolv år sedan fick Catharina Engholm en klematis i present av sin syster i England. Det blev början på en riktig passion! Nu stortrivs ’Madame Julia Correvon’ och 69 andra sorter i trädgården i skånska Mjöhult.

Dela
(28)

7
Visa bildspel

/
Klematis
Catharina Engholm
Klematis Blue Angel
Klematis Princess Diana
Klematis Durandii
Klematis Abundance
Klematisbukett
...
Visa mer

Det är nu 20 år sedan som Catharina Engholm flyttade till den lilla skånska byn Mjöhult, två mil norr om Helsingborg. Då köpte hon och hennes man det fina jugendhuset från 1904. Trädgården på 1 200 kvadratmeter är helt Catharinas verk och har byggts upp efter hand. Stilen är gammaldags romantisk med blommande perenner i rosa, blått och vitt som harmonierar fint med det ljusrosa huset.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Två händelser har radikalt påverkat utformningen av trädgården och särskilt växtvalet.

—Det var när jag för tolv år sedan fick en klematis från min syster i England, berättar Catharina. Jag blev så förtjust i den att jag har älskat klematis sedan dess! Men så fick vi också ett erbjudande om att köpa ett lusthus som stått i Norrvikens trädgårdar. Det ville jag såklart och hade turen att få en vit takknopp på köpet.

Efter den första klematisen växte Catharinas intresse snabbt. Runt lusthuset står nu åtta småblommiga klematis i sju olika sorter som liknar varandra i färg – det är ‘Carmencita’, ‘Abundance’, ‘Royal Velours’, ‘Madame Julia Correvon’, ’Walenburg’, ’I am a little beauty’ och ’John Howells’.

Alla sorterna tillhör viticella-gruppen och klänger själva uppför lusthusets väggar. Catharina har valt sorter med blommor som ska harmoniera med varandra.

I Catharinas trädgård finns nu 80 klematisplantor av ca 70 sorter. Den småblommiga Clematis flammula blommar i ett äppelträd och i ett plommonträd klättrar två plantor av en ljusblå ’Prince Charles’. Intill finns relativt nyplanterade ’Princess Kate’ och en bit bort står ’Princess Diana’ – en liten magentaröd tulpanformad Clematis texensis som blir bra i en buske eftersom den inte klättrar själv.

—Som tur är står Charles och Diana en bit från varandra, säger Catharina och skrattar. Det är nog säkrast så!

Våren börjar annars med att ’Joe Zary’ blommar med mängder av lila små söta blommor. I början av juli har den fått fröställningar som ser ut som små troll på busken. Samtidigt är det högsäsong för alla sorters Clematis texensis och Clematis viticella som det finns gott om. Blommor i lila, rosa och blått syns i rabatter, träd och buskar, och Catharina har verkligen lyckats skapa sin egen engelska trädgård på den skånska slätten.

Catharina visar gärna sin trädgård för andra. I slutet av juni är hon med i Tusen Trädgårdar och i mitten av juli har hon öppet hus. Då bjuder hon in tolv utställare som står vid bord i hennes trädgård. Själv har hon en liten gårdsbutik som hon kallar Sveriges minsta gårdsbutik. Företaget heter Kullagourmet och där säljer hon prisbelönt parmesanost från korna på dotterns gård i Italien och andra italienska delikatesser. Eftersom hon innan pensioneringen var hushållslärare i 30 år tillverkar hon också några egna delikatesser – bland annat parmesanpinnar.

 

Catharinas skötselråd

* Klematis vill ha bra jord – använd klematis- eller rosjord.

* Klipp bort blommorna när du planterar! Plantan behöver koncentrera sig på att rota sig innan den orkar blomma.

* Klematis trivs i sol eller halvskugga. Gallra gärna runt blommorna så de får ljus.

* Plantorna vill ha kalla fötter och varmt huvud. Skugga den nedre biten, antingen med andra växter eller genom att klippa sönder en plastkruka som kan vara skydd runt de understa stänglarna.

* Klematis vill ha mycket gödning. Catharina ger benmjöl i mars, kogödsel i april och algomin i maj.

* 80 klematisplantor kan ta en hel dag att vattna. Catharina rekommenderar en speciell rotvattnare som är som ett spjut som man kan köra ner i jorden för att vattnet ska nå rötterna bättre.

* När det gäller beskärning ska man följa skötselanvisningarna som man får vid köpet. Clematis viticella ska klippas i mars, och då sparar man cirka 20 cm av växten. De tidigblommande klipps inte alls.

* Bind upp plantorna. Vissa sorter klättrar bra själva, andra behöver hjälp.

 

Tänk på detta när du väljer!

1. Väl en kraftig planta med många stänglar som ser frisk ut. Ta gärna upp plantan ur krukan och kolla att rötterna ser fina ut.

2. Välj en planta som inte har så många blommor. Blommorna kapsejsar ofta när man planterar växten.

3. Ska du plantera flera sorter tillsammans måste du välja sådana som ska klippas samtidigt.

Läs mer

Så lyckas du med din klematis

Så slipper du bladlöss på rosorna

Så hittar du rätt ros till trädgården

Av Carro Wendt

Foto: Anna Jeppsson


Läs mer om:

Dela
(28)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…