Annons

Annons

Cancerforskaren: Ny metod ska hitta riskpatienter tidigare

I Sverige kommer var nionde kvinna drabbas av bröstcancer under sin livstid. Nu vill svenska forskare se nya screeningmetoder för att hitta de kvinnor som ligger i riskzonen. "Men att mäta risken för bröstcancer är kontroversiellt", säger forskaren Per Hall till SVT.

Dela
(166)

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Varje dag insjuknar cirka 20 kvinnor bara i Sverige, enligt Cancerfonden.

Mammografi. Bild: IBL

Chansen att bli botad har ökat kraftigt de senaste årtiondena. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre är chanserna.

Annons

Nyligen har resultatet av två globala studier publiceras i tidskrifterna Nature och Nature Genetics. Under det omfattande projektet har forskarna hittat ytterligare 72 genetiska markörer som påverkar risken att drabbas av bröstcancer. Det innebär att vi i dag känner till runt 180 genetiska markörer som påverkar risken att insjukna i sjukdomen, rapporterar SVT.

Gilla Hemmets på Facebook

Tillsammans med mammografibilder, livsstilsfaktorer och bröstcancerfall i släkten skulle det gå att räkna ut risken för att drabbas av bröstcancer, enligt forskarna.

Professorn: ”Kontroversiellt”

Per Hall, en av forskarna bakom studierna och professor och överläkare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, hoppas att upptäckten kan leda till riskbaserad screening. I dag erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år en screening vartannat år.

– Min gissning är att många som i dag screenas för bröstcancer inte behöver gå så ofta som de gör för att deras risk att drabbas av bröstcancer är nästintill noll. Sedan finns det också de som borde screenas på ett helt annat sätt för att deras risker är så höga. Då måste vi också prata om förebyggande medicin och behandlingar, säger Per Hall till SVT.

Resultatet från en mammografiundersökning. Bild: IBL Bildbyrå

Men enligt Per Hall är tester baserade på riskfaktorer fortfarande kontroversiellt inom cancervärlden.

– Man uppskattar risken att patienten kommer drabbas av stroke eller hjärtinfarkt. Sedan behandlar man högt blodtryck eller höga kolesterolvärden för att förebygga. Det är det ingen som undrar över. Men att mäta risken för bröstcancer är kontroversiellt. Det är konstigt, men jag är övertygad om att det kommer förändras, säger han.

Läs mer:

Forskning: Ett friskt hjärta ger bättre minne


Läs mer om:

Dela
(166)Annons


Annons

Laddar nästa sida…