Annons

Annons

Camilla Kvartoft: Vi lekte med pinnhästar tills vi började i sjuan

Ridläger, leksakshästar och levande hästar. Teater, musik, kojbyggen och många härliga bad i Mälaren. Det var ett tempo i full galopp när Camilla Kvartoft växte upp i Sätra, söder om Stockholm.

Dela
(37)

Camilla Kvartoft mammas gata

Camilla kopplar av i trädgården hemma hos föräldrarna i Sätra.

En stor entusiast som var glad, nyfiken och ville pröva på allt. Sådan var Camilla Kvartoft som barn. Hon berättar att det för det mesta var full fart i det då bruna, men numera gulvita, radhuset på Alsätravägen i Sätra, söder om Stockholm. Här växte hon upp med mamma Inger, pappa Beiron, tre år yngre lillasyster Ulrika och de två marsvinen Jocke och Charlie.

Annons
Camilla Kvartoft med sina föräldrar

Camilla hälsar ofta på i barndomshemmet på Alsätravägen där hennes föräldrar Beiron och Inger fortfarande bor kvar.

Tillsammans med mammas dagbarn, ett av dem var Carin Jämtin, en massa kompisar och lillasyster lekte de med käpphästar, letade efter den läskiga mumien som enligt ett rykte skulle smyga omkring vid vattentornet och mimade till ABBA och Baccara med hopprep som mikrofoner.

– Det gjorde alla på 70-talet, säger Camilla och minns bruna och orange tapeter, hammock i trädgården, sötsur gryta med fläskkött, vitkål och ananas på middagsbordet och Fem myror är fler än fyra elefanter på tv.

Camilla Kvartoft och systern Camilla

Camilla lekte mycket med tre år yngre systern Ulrika.

Se vilka kändisar vi intervjuar för sommarens ”Mammas gata”:

70-tals Camilla

Till vår träff har Camilla tagit med sina fotoalbum och visar ett tidstypiskt foto på en uppklädd, vitblond tjej på första skoldagen 1975.

– Jag hade röda utsvängda byxor, röda träskor, jeansjacka som jag ärvt av min kusin och rosett i håret.

Camilla Kvartoft första skoldagen

Mer 70-tal kan det knappast bli, och precis som modet var ett annat då så var idealen och tidsandan också det. Sätra är en förort som planerades och byggdes efter tidens ideal med ett centrum vid tunnelbanestationen omgivet av en blandad bebyggelse med höghus, radhus och villor. Alla barnen gick i samma skola, och Camilla hade klasskompisar både i höghusen och villorna.

– Det var en bra blandning, och det kändes som att alla hade det likadant och lika bra. Det var ett Sverige som inte finns längre. Numera har det blivit så segregerat, både i Sätra och på andra platser, och det är synd. Barn i dag upplever klasskillnader på ett helt annat sätt än vad jag och mina kompisar gjorde på 70-talet, säger Camilla och berättar att Ola Ullsten och Rolle Stoltz fanns bland grannarna.

Älskade hästar

Sätra var en grönskande och barnvänlig idyll där det var bilfritt i radhusområdet och gångavstånd till både skogen och badklipporna vid Mälaren. Det var en tid då barnen var ute och lekte och fantasin fick fritt spelrum. Camilla och hennes kompisar kunde leka hur länge som helst med sina hästar med huvud av plywood och en pinne till kropp.

– Pappa sågade till huvudena och sedan målade vi dem. Längst ner satt en bit heltäckningsmatta som skulle föreställa hovar. Ja, det var otroligt som vi höll på med våra pinnhästar, vi kunde vara ute i flera timmar med våra hästar som travade, galopperade och skenade ibland. Vi byggde hinder och tränade hoppning också, en vändplan fick vara manege. Snacka om att vi rörde på oss!

Hästarna förgyllde leken i många år.

– Men sommaren innan vi skulle börja sjuan insåg vi att det var slut, vi var för stora att leka med dem och det kändes så sorgligt, säger Camilla som har kvar de kära pinnhästarna hemma i källaren.

Camilla Kvartoft barndom

Camilla och några av kompisarna tillsammans älskade sina pinnhästar som de lekte med tills de skulle börja högstadiet.

Men även riktiga hästar spelade en stor och viktig roll för Camilla. Hon började rida som sexåring och favorithästen som hette Prins, var brun med en vit stjärna. Camilla rider fortfarande en dag i veckan i Sätra. Precis som då njuter hon av att komma ut i naturen och av det fantastiska samspelet mellan djur och människa. Numera delar hon också hästintresset med sina två tonårsdöttrar.

– Jag tror att det betyder mycket att få sköta om ett djur som barn. Man får mocka, rykta och ge mat till hästarna. Man lär sig att ta ansvar, får pondus och vågar ta plats. Det finns ju forskning på det, säger Camilla med ett leende och tillägger att hon är en typisk storasyster – både ansvarstagande och lite dominant.

Camilla Kvartoft gillar hästar

Camilla har alltid gillat hästar och rider fortfarande i Sätra en gång i veckan. Här med favoriten Don.

Till somrarnas höjdpunkter hörde att åka på ridläger i 4H-gården i Vissmålen utanför Huskvarna, där hon senare också var ledare.

– Ett år var Kristin Kaspersen och Petronella Wester med på ridlägret. Det var stort när deras mammor, Lill-Babs och Lill Lindfors, kom och hälsade på.

Med Annika Lantz & Peter Settman

Energiska Camilla hann också med att spela piano – fast det var lite si och så med att öva på pianoläxan – dansa balett, steppa och spela teater i Vår teater.

– Jag älskade teatern. Min bästa kompis Annika Lantz var också med, och Peter Settman. Vi fick åka på sommarturné till Skåne, Småland och Dalarna och det var förstås både roligt och spännande. Jag spelade elak styvsyster eller beskäftig lärarinna, minns Camilla som drömde om att bli skådespelare och senare provade in på Scenskolan, dock utan att komma in.

– Annika och jag umgås fortfarande mycket och våra döttrar är bästa kompisar.

Camilla Kvartoft Sätraskolan

Alla barnen i förorten gick på Sätraskolan.

Men skådespelare var bara ett av drömyrkena när Camilla växte upp – arkeolog och journalist var två andra. Kanske inte så konstigt när favoritämnena i skolan var historia och samhällskunskap.

Mälaren är snällt

På somrarna badade Camilla mycket och gärna – och det gör hon fortfarande.

– Jag badar helst i Mälaren, den är fantastisk. Vattnet är varmt, grönt, grumligt och har en speciell doft och smak. Det är så snällt och ombonat, säger Camilla som tar av sig skorna och och känner på vattnet när vi besöker Sätrastrandsbadet.

Camilla Kvartoft barndom

På badutflykt. Camilla längst till höger.

Barndomens somrar innehöll också bilsemestrar i vårt avlånga land och flera veckor hos mormor i hennes nerlagda lanthandel i Vireda utanför Jönköping.

– Där fanns mycket gamla grejer att leka med. Vi byggde kojor och lådhästar och badade. Mina kusiner var också där. De var lite äldre och tuffare och lyssnade på Kiss och Boney M.

Camilla blev tonåring, gick på disko som kallades Lördax på ungdomsgården, lyssnade på Wham, Michael Jackson och Madonna och kröp upp i soffan och tittade på Törnfåglarna och Familjen Macahan med favoriten Luke när föräldrarna hade gått och lagt sig.

Hon flyttade hemifrån och hamnade först i Aspudden och har genom åren varit trogen de södra förorterna. Sätra har hon egentligen aldrig lämnat helt och hållet.

– Jag är ju här och rider en gång i veckan, och mamma och pappa bor fortfarande kvar i radhuset så jag är ofta i Sätra.

Om Camilla Kvartoft:

Född: Södra BB i Stockholm den 6 mars 1968.

Gör: Journalist, programledare på ”Agenda” och tidigare på ”Veckans brott”.

Familj: Mannen Anders, två döttrar, 16 och 13 år. Hunden Jana.

Bor: I Hägersten.

Fritidsintressen: Jobbet är min hobby, jag gillar att följa med i debatten. Ridning. När jag får tid ska jag börja med amatörteater igen!

Camillas 3 tips kring Sätra, söder om Stockholm

Konditori Lyran. Fint gammalt trähus med fantastisk utsikt över Mälaren.

– Lyran är känt för sina räksmörgåsar, men jag väljer helst en klassisk napoleonbakelse. www.konditorilyran.se

Torghandeln i Skärholmen.

– Det är billigt och bra med goda grönsaker och frukt. Jag tycker att det är mysigt att gå runt där.

Vinterviken.

– En trevlig plats med mycket folkliv och kultur, som parkteater. Man kan ta en fika eller ha med sig egen picknick.

Text: Anette Bülow Foto: Stefan Nilsson, privata

 

Läs mer: Elisa om uppväxten i Töreboda: ”Levde ett riktigt Bullerbyliv”

Elisa Lindström om sin uppväxt i Töreboda


Läs mer om:

Dela
(37)Annons


Annons

Laddar nästa sida…