Annons

Annons

Bytt är bytt och kommer kanske tillbaka

Dela
(0)

 

Isas älskade velourklänning har överlevt många små partyn. Andra klänningar kommer aldrig till användning.

Vi svenskar har garderoberna fulla med kläder som vi aldrig använder. Fyra av tio använder mindre än hälften av sina kläder regelbundet. Känns det igen? Statistiken kommer från Tradera, som med hjälp av YouGov räknat ut att varje svensk har outnyttjade klädesplagg och skor till ett snittvärde av 4900 kronor per person.

Annons

Statistiken damp ner i min inbox för ett tag sedan och gav mig en tankeställare. För att lätta mitt samvete la jag ut en av mina finklänningar till försäljning på byns mycket lokala Köp-byt-sälj-sida på Facebook. Chansen att jag ska bli bjuden på bal är ändå ganska minimal. Men, vad är väl en bal på slottet?, som Askungen sa.

Fembarnsmamman Kerstin reagerade direkt på min annons: Den klänningen ska min Nathalie ha! Nu är jag några hundra kronor rikare och Nathalie, hon är vacker som en prinsessa när hon svävar runt på officersbal med sin vite riddare. Och eftersom hon köpt sin klänning billigt, har hon förmodligen pengar över till läppglans eller kanske ett par skor av glas. Och alla lever vi lyckliga i alla våra dagar.

Ett ännu smidigare sätta att få rotation i familjens garderober är att byta kläder med andra. Så gör jag och några kompisar. Det går en kasse hit och en kasse dit, och om paltorna inte uppskattas hos den första mottagaren skickas de vidare till släkt och vänner. En av mina bästa vänner heter Ulrika och bor i Ystad. Hon gillar mina gamla kläder, och det gör hennes mamma också. Astrid vet att jag träffar en del kändisar i mitt jobb och brukar fantisera om vilka kändisar som mina avlagda byxor träffat. Lasse Berghagen står högst på listan.

Med åren har ”Ulli” och jag skaffat oss en någorlunda kollektiv smak, har vi märkt. Det gäller även hennes dotter Elin, 10 år, och min Isa, 8 år. Isa blir lika glad var gång hon får ärva Elins kläder.

En gång hade Isa med stora krokodiltårar tvingats skiljas från en rosa velourklänning som hon vuxit ur. Så gissa om vi blev rörda och förvånade när Ulli och Elin dök upp med en klädpåse till oss – och överst låg…den rosa velourklänningen! Två storlekar större, nyss urvuxen av Elin! Vilken lycka!

Isa har nu vuxit ur rosa klänning nummer två. Eftersom den fortfarande är i fint skick ska den gå i retur, till Elins sladdissyster Elsa.

Bytt är bytt – och kommer kanske tillbaka.

Jag säger kanske. En gång hade jag gett Ulli en kappa, en grå sak som jag impulsköpt på Emmaus. Kappan var stor som ett tält och gick vidare till hennes gravida svägerska. När jag sen blev gravid frågade jag Ulli om hon möjligtvis hade kappan kvar? Nix. Svägerskan hade haft på sig kappan när vattnet gått. Så, nej, den fanns inte kvar.

Vackra Nathalie i min balklänning som levde ett förtynande liv i källargarderoben. Nu ska den ut och dansa igen. FOTO: Cornelia Myrkrans

Jag kan inte tänka mig ett lyckligare slut för en kappa.

Mer statistik från YouGov och Tradera:

• 62 procent av de tillfrågade uppger att de köpt kläder som de sedan aldrig använt.

• Hälften har någon gång köpt ett klädesplagg med avsikten att använda det först när de gått ner i vikt, blivit solbrända, tränat etc.

• Vi svenskar har i snitt har 13 par skor i garderoben.

• 4 av 10 svenskar använder mindre än hälften av sina skor och kläder regelbundet.

• 43 procent säger att de har svårt att göra sig av med kläder och skor som de inte använder.

• De plagg som sålt mest på Tradera under maj månad i kategorin damkläder är klänningar.

• De vanligaste sökorden för kläder har under den senaste månaden varit, i nämnd ordning: skinnjacka, klänning, skor, shorts och jeans.

AV MARIA SVEMARK

…som benhårt följer regeln ”En ut, en in” (eller om det var tvärtom?) Vippig kjol, 70 kr på Emmaus.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…