Annons

Annons

Bygg ditt eget pepparkakshus!

Dela
(0)

En av julens roligaste traditioner är att bygga ett eget hus av ljuvligt doftande pepparkaka. Låt fantasin flöda och skapa ditt eget drömboende!

Pepparkaksdeg
Extra stadig deg som passar bra till husbyggen! Gör den en dag i förväg och förvara kallt. Ta fram degen en stund innan den ska kavlas ut. Förutom huset räcker satsen till några granar eller andra figurer.
3 dl strösocker
2 dl mörk sirap
100 g smör eller margarin
1 msk vardera av malen kanel, ingefära, kryddnejlika
3 dl mjölk
16 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
lite mjöl till utbakning

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Gör så här
1. 
Blanda socker, sirap och smör i en kastrull. Värm under omrörning tills smöret har smält. Rör ner kryddor och mjölk. Låt svalna.
2. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke. Rör ner sockerblandningen och arbeta samman till en slät, fast deg. Svep in i plastfolie och låt vila kallt över natten.

Mallar
Klipp ut mallarna i stadig kartong t ex.
* bottenplatta 30×30 cm
* långsida 15×81/2 cm
* gavel 15×81/2, höjd till nock totalt 20 cm
* tak 18×20 cm
* veranda 7×5 cm

Baka…
Låt de gräddade och renskurna delarna vila över natten. Då hinner de kallna och torka ordentligt innan huset byggs.
1.
 Kavla ut degen till 1–2 mm tjocklek. Skär ut 1 bottenplatta, 2 långsidor, 2 gavlar, 2 takdelar samt 4 verandadelar. Lägg delarna på plåtar med bakpapper. Skär ut fönster.
2. Baka ut ca 60 små hjärtan till takplattor och ev stjärnor samt små runda kakor, 1 cm i diam, till granar.
3. Grädda delarna i nedre delen av ugnen ca 12 min. Lägg på mallarna och skär rent delarna till huset medan de fortfarande är varma och mjuka.
4. Forma varsamt de varma takdelarna så att de blir lätt böjda i nederkanten, t ex över kanten på en långpanna. Låt ligga kvar en stund så att de hinner stelna.

…och bygg!
5.
 Sätt samman delarna med smält socker eller limpistol. Montera husdelarna och fäst dem samtidigt på bottenplattan så att huset får stadga.
6. Granar: Varva stjärnor och små runda kakor till önskad höjd.

Kristyr
Blanda 4 dl florsocker, 1 äggvita och 2 krm ättiksprit 12 % till en slät smet. Häll smeten i en kraftig plastpåse, klipp ett pyttehål, släpp loss fantasin och dekorera av hjärtans lust! 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…