Annons

Annons

Bröstcancer: Inger fick tuff kombinationsbehandling!

Dela
(0)

bröstcancer

Nya former av mammografi, nya mediciner och goda behandlingar. Bröstcancerforskningen för med sig många ljuspunkter för de drygt 8 000 kvinnor i Sverige som årligen får diagnosen.
En av dessa är Inger som genom sjukdomen tvingades gå sitt livs tuffaste match…

Annons

Inger Wass, 65 år, fick sitt cancerbesked 2003. En dag strax före nyår kände hon plötsligt att något var fel. Det fanns en förhårdnad högt upp på utsidan av bröstet!
Det blev en orolig helg.
– Jag kände om och om igen på förhårdnaden. Instinktivt visste jag att det var något allvarligt. När helgerna var över ringde jag direkt till bröstenheten på Sankt Görans sjukhus.
Mammografin visade att tumören var ganska liten, 13 mm. Men läkarna ville operera så fort som möjligt och hon fick tid två veckor senare.
Det blev en tårtbitsoperation där bara området runt tumören tas bort inklusive en lymfkörtel från armhålan för att kontrollera eventuell spridning av cancercellerna.
Dagen efter fick hon gå hem och var sedan sjukskriven i två veckor utan att ha särskilt ont. Värre var det med oron inför vilket besked hon skulle få vid återbesöket.
Det blev ett besked som både var bra och dåligt. Det fanns ingen spridning till lymfkörtlarna men den lilla tumören var av den aggressiva typen, HER2-positiv. Läkaren rekommenderade hela batteriet av behandlingar: cellgifter med ett tillägg av medicinen Herceptin, strålning och sedan fem år med antiöstrogen medicin.
– Jag tackade genast ja eftersom jag ville göra allt för att få se mina barnbarn växa upp! Och jag ville lugna mina döttrar som var mycket oroliga. Min man Stig försökte peppa mig, men visst såg jag att även han var ledsen…
Inger erbjöds psykologstöd men tyckte inte att hon behövde något stöd just då.
– Jag har ett stort nätverk av underbara vänner. Samma dag som jag fick beskedet satt flera av dem runt mitt köksbord och stöttade mig och min familj på alla sätt.
Stressar inte
Cellgifterna sattes in tre veckor efter operationen. Det gick bra – Inger fick tabletter mot illamåendet men håret föll av efter två veckor och hon var mycket trött.
– Min äldsta dotter är frisör och klipppte mig först jättekort och rakade sedan bort allt. Hon klippte också peruken som jag fick, det blev så fint att många trodde att det var mitt eget hår!
Sista cellgiftsbehandlingen gjordes i slutet av augusti och sedan följde fem veckors strålning. Efter det började Inger med antiöstrogentabletter. Behandlingen innebar inte några större problem förutom lite ont i lederna. I dag mår hon bra och tar inga mediciner alls. En gång om året går hon på kontroll på Radiumhemmet.
Inger är en glad och positiv kvinna som behöll sin ljusa livssyn genom krisen.
– Men jag har omvärderat vad som är viktigt. Jag stressar inte, allt får ta den tid det tar. Jag bestämde mig för att sluta jobba när jag var 62 år. Jag ville ägna all tid åt min familj och mina vänner.
Men visst var det ibland tungt att ta sig igenom perioden efter cancerbeskedet, erkänner Inger:
– Det var tufft med behandlingarna och med oron inför kontrollerna. Efteråt är man euforisk när man klarat ”besiktningen” den här gången också!
Inger tror att hennes goda fysik har hjälpt henne igenom sjukdomen. Hon är en utomhusmänniska som älskar att åka skidor och har alltid varit rörlig, tränat och idrottat.
– Jag tror att om kroppen är i trim så klarar den påfrestningar bättre. Man behöver en ”hälsobank” om cancer eller andra svåra sjukdomar dyker upp!

 

Framtiden ser lovande ut!
Leif Klint är cancerspecialist vid Jubileumskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är en av de läkare som prövar en ny medicin, Perjeta, som nyligen godkänts för behandling av just den typ av bröstcancer som Inger drabbades av.

Varför prövar man Perjeta på HER2-positiva?
– HER2-positiv bröstcancer har en lite dystrare prognos än andra typer. I Sverige drabbas drygt tusen per år. Men prognosen är i dag betydligt bättre och flera nya mediciner har kommit. Herceptin blev 2006 godkänt som tillägg för att minska risken för återfall. Sedan kom Tyverb, en liknande medicin, och i våras blev det nya medlet Perjeta godkänt. I en stor studie använde man en kombination av tre läkemedel: ett cellgift, Herceptin och Perjeta. I gruppen med Perjeta som tredje tillägg fick bara 35 procent av patienterna sjukdomstillväxt efter ett år jämfört med 50 procent hos gruppen som fick cellgift med enbart Herceptin. För att ytterligare studera Perjetas effekt och säkerhet pågår en stor internationell studie som heter PERUSE där patienter från Västra sjukvårdsregionen, Skåne, Växjö, Karlstad, Västerås, Gävle och Sundsvall deltar.

Är fler mediciner under prövning?
Ja, den största nyheten är en ny klass av läkemedel som heter Kadcyla där man har satt fast ett cellgift på Herceptin som då mer fungerar som en målsökande robot som släpper av cellgiftet på cancercellerna. Drömmen är ett cancerläkemedel som enbart attackerar cancercellerna och helst är helt biverkningsfritt. Kadcyla är faktiskt ett bra steg på vägen. Flera kliniker i Sverige provar det och resultaten är hittills väldigt lovande!

Leif Klint
Leif Klint.

Stöd kampen!
Ett viktigt bidrag till bröstcancerforskningen är den årliga Rosa Bandet-kampanjen som pågår under oktober månad. I år är det Helene Billgren och dottern Elsa som skapat Cancerfondens rosa band.
– Vårt mönster ”Tummen” är peppen, trösten och hoppet i ett. Fingeravtrycken är våra egna och det personligaste vi kan ge. Självklart ska vi bidra i kampen mot cancer, vi håller tummarna och inspireras av kroppens eget mönster!
Ett band kostar 25:– och säljs bl a på Ica, Apoteket och Lindex. Men information hittar du på hemsidan.

Vill du läsa mer från vår stora bröstcancerspecial? Köp då senaste numret av Hemmets Veckotidning!


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…