Annons

Annons

Bröstbär, kaki och drakögon – en djupdykning i fruktdisken

Dela
(0)

frukter1

Varsågod å smaka! Ginsengfrukt, bröstbär, guava, kaki och pomelo står framdukat.

En upptäcktsfärd i fruktdisken gynnar både hälsan och humöret! Här i Kina har vi hittat en del frukter som vi aldrig unnat oss hemma, för att vi tyckt att det varit för dyrt. En del har vi aldrig sett i Sverige.

Annons

De små, runda, gröna och bruna frukterna i bilden ovan heter jujubär, jujuber eller bröstbär. Här kallas de för jujube eller red dates, det vill säga röda dadlar. Bären, som smakar som en blandning mellan torrt päron och äpple, säljs ibland från stora moppeflak på gatorna. Vi kan även köpa dem torkade (de röda bären i bilden) eller i yoghurt.

Gilla Hemmets på Facebook
frukt3

Så äter vi en kakifrukt!

De orange, tomat-liknande frukterna ser vi ofta hemma i Sverige numera. De kallas för sharonfrukter eller persimon (läs med här). Min franska kompis Lucie, som bor hos oss just nu, kallar dem för kaki. De har flera kakiträd i familjens trädgård i Grenoble. Lucie äter sina kakifrukter genom att klyva dem på mitten och gröpa ur dem med en sked.

Den stor gröna frukten till höger på bilden är en pompelmus eller vad vi i Sverige skulle kalla pomelo (se här). Fruktköttet är vitt och smakar som en mildare grapefrukt. En god frukost-frukt!

De clementin-liknande frukterna får vi i olika storlekar, från mini- till svensk-ICA-storlek. De smakar lite sötare och mognare än hemma och blir inte torra på samma sätt som hemma.

Den vita frukten kallades ginseng-frukt i den engelskspråkiga butiken. Vad jag förstått har frukten ingenting att göra med ginseng – den delar bara en del av det kinesiska tecknet för ginsengplanta. Jag har svårt att hitta bra, svensk information om den här frukten och jag förstår om ingen satsat på att importera den. Den smakar som ett tråkigt päron.

De gröna frukten längst fram till vänster är en guava. Guava kan vara sött, men just den här sorten hade ett trist, vitt kött med päronkonsistens. Det smakade inget, till och med mindre än färsk jujube och ginsengfrukten.

Äpplet….ja, ni kan ju tänka er hur förvånade vi blev när vi såg att det stod något på skalet! Tecknen betyder ungefär lycka till och bli rik! Tusen tack till signaturen rebeccaeleonora på Instagram som hjälpte mig med översättningen! Hennes blogg hittar ni här. Jag har också hört av andra på Instagram att liknande äpplen med God Jul-text funnits till försäljning i Sverige.

Den sista frukten (nedan) som jag vill visa er heter drakögon på svenska! Här heter de longan. De kallas drakögon för att de liknar ögon när de öppnas. Köttet är mycket sött, kompakt, druvaktigt och blankt vitt. Mitt i frukten sitter en svart kärna. Om du någon gång ätit litchi vet du ungefär hur drakögon smakar.

TEXT & FOTO MARIA SVEMARK, e-post [email protected]

frukt2

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…