Annons

Annons

Bosse Rappnes bästa tips för höstträdgården!

Dela
(0)

Hösten är en lugn tid i trädgården. Naturen tar hand om det mesta! Men det finns ett och annat du kan göra för att hjälpa växterna att förbereda sig inför vintervilan. Trädgårdsmästare Bo Rappne vid Slottsträdgården Ulriksdal delar med sig av sina  bästa tips.

Annons

Plocka en härlig höstbukett!

Det sista som blommar i trädgården kan bli till en härlig bukett! Putsa bort långa stjälkar och de blad som riskerar att hamna under vatten. Byt vatten ofta, så förhindrar du att bakterier täpper till de fina rören i stjälkarna och hindrar växterna att dra vatten. Spola av stjälkarna när du byter vatten eller snitta om dem. Du kan också ha lite bakteriedödande medel i vasens vatten.

 

Flytta träd nu!

Lövfällande härdiga träd och buskar, häckplantor och fruktträd planteras eller flyttas med fördel så här års och ända fram tills marken fryser. De kommer då snabbare i gång med tillväxten i vår! Du vinner upp till två månader jämfört med ett träd som planteras i maj nästa år.

 

Skydda träden mot glupska gnagare!

Nyplanterade träd behöver skyddas mot rådjur. En regnig dag är det lätt att slå ned stolpar i marken. Fäst kycklingnät mot stolparna med häftapparat vars klamrar är lätta att ta bort framåt våren. Klipp nätet med avbitartång, inte med sekatören, varnar Bosse. Ett enklare plastnät, som finns att köpa i trädgårdsbutiker kan räcka som skydd mot mindre gnagare.

 

Sista klippningen

Vid sista klippningen av gräsmattan bör du lämna minst 5 cm långa strån!

Hösten är en lugn tid i trädgården. Naturen tar hand om det mesta! Men det finns ett och annat du kan göra för att hjälpa växterna att förbereda sig inför vintervilan. Trädgårdsmästare Bo Rappne vid Slottsträdgården Ulriksdal delar med sig av sina bästa tips!

 

Ta in medelhavsväxterna!

När du tar in medelhavsväxterna kan du låta rosmarinplantan följa med in i köket. Passa på att nypa av några kvistar som smaksättning i en neutral matolja eller i flytande honung. Några andra kvistar kan hängas på tork för att senare smulas i maten.

 

Plocka de sista tomaterna!

Sitter det fortfarande tomater kvar på plantorna? Ta in och låt dem eftermogna inomhus.

 

Ljust & svalt för olivträdet!

Alla medelhavsväxter såsom olivträd vill stå ljust och svalt över vintern, kort sagt, de vill ha det som vid Medelhavet! Vattna sparsamt!

 

Skydda krukorna!

Töm och ta in krukor av lergods så att de inte sprängs sönder vid minusgrader.

 

Flytta och dela!

Hösten är rätta tiden om du vill möblera om i rabatterna; ändra färggrupper, flytta fram en låg växt eller flytta bak en hög växt. Det är framförallt de vår- och sommarblommande växterna som flyttas och delas på hösten. Tänk på att pioner ska planteras grunt om man vill ha blommor redan nästa år.

 

Låt perennerna stå kvar!

Klipp inte ner perennerna på hösten. De torra stjälkarna och fröställningarna skyddar växten mot fukt. Och så blir de ju så vackra när de täcks med rimfrost. Höstanemonen står kvar länge och lyser upp liksom höstfärgade blad och bär.

 

Ännu fler tips hittar du i Hemmets Veckotidning nr 38!

Foto: Tomas Södergren


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…