Annons

Annons

Borde jag göra det sista cellprovet?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Min gynekolog gick i pension när jag bara hade en gång kvar att ta cellprov. Därför frågade jag min husläkare om hon tyckte det var okej att jag skippade det sista provet och det tyckte hon. Jag har ju trots allt aldrig haft några cellförändringar eller andra gynekologiska problem. Men nu undrar jag, är det dumt att inte leta upp en ny gynekolog och göra cellprovet?
Maja, 62

Jag tycker det är synd att avstå från det sista cellprovet, även om du haft normala prov tidigare. Däremot behöver du inte leta upp en ny gynekolog, så länge du inte har andra problem. Din husläkare borde kunna ta provet åt dig. Om de inte är villiga att göra det kan du gå till barnmorska och ta provet när du kallas till cellprovtagning.
Generellt rekommenderar jag kvinnor i din ålder att ta proven hos en gynekolog, därför att man då får en mer fullständig gynekologisk undersökning. Detta är dock inte nödvändigt om du inte har andra besvär och det är bättre att du tar provet än att inte ta det alls!

Annons

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…