Annons

Annons

Bli matsmart – 8 sätt att minska matkontot

God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad.

Dela
(35)

Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. Här följer 8 knep att ha i åtanke när du handlar och lagar mat.

Annons

Läs också: Här är maten som bakterieexperten aldrig skulle köpa i affären

1. Planera inköpen

Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.

2. Ät enligt säsong

Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.

3. Släng inte mat

Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.

4. Ta en matlåda till jobbet

Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.

Läs också: Så länge håller maten egentligen

5. Gör eget

Har du tid och ork kan du spara mycket pengar genom att baka eget bröd eller odla grönsaker och örter hemma. Förutom att spara pengar så får du även hög kvalitet på dina hemodlade och egenbakade produkter, som saknar alla tillsatser som finns i många livsmedel i matbutiken.

6. Laga från grunden

Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.

7. Skär upp själv

Råvaror som säljs skurna, rivna eller malda färdigt kan ofta reflektera det jobb som gjorts i priset. Köp istället färska produkter och gör jobbet själv, du sparar pengar och får dessutom färskare råvaror.

Läs också: Därför ska du inte slänga dina rester!

8. Bli vän med frysen

Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen.

Källor: Land.se, Time.com, Huffingtonpost.com
Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra och är skriven av Nanna von Knorring.

Läs mer:

8 oväntade matvaror du kan frysa in

 


Läs mer om:

Dela
(35)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…