Annons

Annons

Bli expert på saintpaulia – 12 fakta på 5 minuter!

Har du alltid önskat att du visste hur saintpaulian kom till Europa? Eller varför den inte blommar inne i ditt mörka badrum? Här får du svaret på dessa frågor och några till. Om fem minuter kan du briljera inför vilken blomsterälskare som helst!

Dela
(21)

Bli expert på saintpaulia

1. Året 1891 är ett märkesår i krukväxternas historia. Då hittade en tysk statstjänsteman en blyg liten blå blomma i en undangömd del av Tyska Östafrika som han tog med sig till sin växtintresserade far i Tyskland. Det var startskottet på vad som skulle komma att bli en av världens mest älskade krukväxter, saintpaulian.

Annons

2. Den växtintresserade fadern, baron von Saint Paul-Illaire, odlade fram praktexemplar och deltog i utställningar och är den som gjorde blomman känd över hela världen. Och det är mer han än sonen som förknippas med namnet på vår älskade krukväxt.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Saintpauliorna är släkt med gloxinia, kornettblomma, femöring, narrhuva och pussmun. Dessa och några andra tillhör växtfamiljen Gesneriaceae, gloxiniaväxter, som innehåller nästan 3 000 arter.

4. Saintpaulian har en otrolig variationsförmåga. Det upptäcktes när man började så frön från den vilda arten Saintpaulia ionantha. Avkomman varierade enormt. De kunde bli krusbladiga, slätbladiga, små, stora, vita, rosa… Den stora variationsförmågan blev en stor tillgång hos odlarna genom att de olika sorterna kunde korsas med varandra. I dag finns över 40 000 registrerade saintpauliasorter.

5. På engelska heter saintpaulian African violet, afrikansk viol. På tyska Usambaraveilchen, den lilla violen från Usambara, bergen i Tanzania där blomman hittades.

6. Fantasy kallas det när blomman har prickar, strimmor eller fläckar i avvikande färg.

7. En hjulmönstrad saintpaulia har en blomma med streck i olika färg utgående från centrum som ekrarna på ett hjul. De kallas ofta för chimera och går inte att föröka med bladsticklingar.

8. Vissa saintpaulior har brokiga blad. Det orsakas av varierande mängd klorofyll i bladet. De brokiga partierna brukar vara vita men kan också vara rosa.

9. Lagom är ett nyckelord när det gäller skötsel av saintpaulior. Lagom med ljus, lagom med fukt och lagom med utrymme. Det sistnämnda betyder att plantorna vill stå trångt i krukan. De har ingen viloperiod utan kan, med rätt skötsel, blomma när som helst under året.

10. Saintpaulian växer vid ekvatorn och vill därför ha minst tolv timmars dagsljus året om. I Sverige måste man ge den tillskottsljus – gärna lysrör – om man vill att den ska blomma under vintern.

11. Det vanligaste sättet att föröka saintpaulior är med bladsticklingar. Plantera ett avskuret blad i fuktig såjord. Placera krukan i en plastpåse med lufthål. Upp kommer småplantor, det kan ta allt mellan ett par veckor till ett halvår. Verkar det gå ännu trögare? Tvinga bladet att producera småplantor genom att skära av den övre tredjedelen av bladet rakt av.

12. Saintpaulior hatar kyla. Låt dem inte stå i drag och vattna alltid med rumsvarmt vatten. Det spelar ingen roll om du vattnar på jorden eller på fatet. Men var konsekvent. Är plantan dammig? Det går utmärkt att duscha den, men det är jätteviktigt att det inte finns en droppe vatten på bladen när plantan ställs tillbaka i fönstret.

 

Läs mer

Så lyckas du med dahlia – 7 smarta tips

7 trendiga och lättskötta växter

Lyckas med citrus – 10 smarta tips

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Shuttertock

Källor: Svenska Saintpauliasällskapet, Blommor, besvarad kärlek av Nina och Tord Hubert


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…