Annons

Annons

Bjud på läcker matjestårta!

Dela
(230)

Matjestårta

En klassisk silltårta ska vara krämig med en härlig sälta och vila på en bädd av läckert bröd. Servera den som en del av buffén eller för sig själv som en enklare måltid – gott i sommarvärmen!

Matjestårta

6–8 port

Annons

100 g smör

200 g danskt rågbröd el kavring

Fyllning

1 burk matjessill, ca 200 g

4 gelatinblad

½ rödlök

3 dl gräddfil

2 dl crème fraiche

2 msk Kalles kaviar

2 msk majonnäs

1 tsk salt

2 krm malen vitpeppar

500 g kokt färskpotatis

Garnering

1–2 matjessillfiléer

1 dl hackad gräslök

½ rödlök

8 rädisor

3 hårdkokta ägg

 

Gör så här

1. Fäst ett bakpapper i botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Smält smöret och skär brödet i bitar. Smula sönder brödet i matberedare med kniv. Häll i det smälta smöret och kör några varv så det blandar sig.

2. Tryck ut brödsmulorna i formen med hjälp av baksidan av en sked. Gör ett jämnt lager i botten och låt det gå upp på sidorna. Ställ formen kallt 20 min.

3. Fyllning: Låt sillen rinna av i en sil och skär den sedan i små bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5–10 min.

4. Skala och finhacka rödlöken. Blanda sill, lök, gräddfil, crème fraiche, kaviar, majonnäs, salt och peppar.

5. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt med 1 msk vatten i en kastrull. Låt de svalna något och rör sedan ner dem i sillröran.

6. Skär potatisen i tunna skivor och blanda dem med sillröran. Häll fyllningen i pajskalet och jämna till ytan. Ställ formen kallt minst 3 tim, gärna över natten.

7. Garnering: Torka av sillen och skär den i fina bitar. Hacka löken fint och dela rädisorna och äggen i klyftor. Garnera tårtan med sill, gräslök, rödlök, rädisor och ägg.

Av Eva Boström  Foto: Hanneke Bonthuis 

Läs mer om:

Dela
(230)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…