Annons

Annons

Bjud på läcker augustibuffé!

Ljumma sommarkvällar är som gjorda för att njuta av godsaker från havets skafferi! Vi frestar med krabbfyllda minipajer, vinkokta blåmusslor och räktoppade krustader. En gräddig björnbärsdröm avrundar kalaset. Alla recepten till den läckra buffén hittar du här!

Dela
(92)

skaldjursbuffe

Bjud in vänner och familj på skaldjursfest! Vi har recepten du behöver.

 

1. Krabbfyllda minipajer

Vem kan motstå dessa skaldjursfyllda munsbitar?

Krabbfyllda minipajer

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 dl svarta oliver utan kärnor
10 bitar soltorkad tomat
1 burk krabbkött, nettovikt 170 g
50 g riven västerbottensost
2 ägg
11/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Annons

Ugn 225°

Gör så här

1. Blanda samman ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare. Låt degen vila 30 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Fyllning: Hacka oliverna och den soltorkade tomaten. Blanda med krabbkött och västerbottensost.

3. Dela pajdegen i 20 bitar och tryck ut i miniformar, veckade eller släta. Ställ kallt i 30 min.

4. Fördela fyllningen. Vispa ägg, grädde, salt och peppar och häll över. Grädda i ca 20 min.

 

2. Potatiskräm med sikrom

Annorlunda och väldigt god variant på potatis.

Potatiskräm med sikrom.
200 g potatis
2 dl crème fraiche
1 finhackad vitlöksklyfta
2 ägg
1 dl mjölk
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt och peppar

Topping
½ grönt äpple
1 msk finhackad rödlök
2 msk hackad gräslök
100 g sikrom
ev ärtskott

Gör så här

1. Skala och koka potatisen. Mixa med crème fraiche och finhackad vitlök.

2. Vispa äggen och mjölken, låt sjuda upp och häll ner i potatismoset. Smaka av med olivolja, pressad citron, salt och peppar. Fördela i 8 små glas eller koppar, ställ kallt några timmar.

3. Finhacka äpple och rödlök och strö över krämen tillsammans med gräslök. Lägg en sked rom på toppen och dekorera ev med lite ärtskott.

 

3. Räktoppade krustader

Räktoppade krustader

16 minikrustader
1–2 avokador, mogna
1 lime, skal och saft
1 knivsudd chiliflingor
salt och peppar
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
2 msk pressad citron
16 stora räkor, skalade

Gör så här

1. Mixa fruktköttet från avokadon med limeskal och -saft. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar. Fördela i krustaderna.

2. Blanda rapsolja med paprikapulver och citronsaft. Marinera räkorna i 30 min. Vänd räkorna med marinaden hastigt i stekpanna och lägg en räka på varje krustad.

 

4. Tre x dipsåser

Tre såser till skaldjursbuffén

Citronsås

2 dl crème fraiche
½ dl hackad gräslök
½ citron, saft och rivet skal
salt och peppar

Gör så här

1. Vispa crème fraichen så den tjocknar. Rör i gräslök, citronsaft och -skal. Smaka av med salt och peppar.

 

Avokadoröra

1 avokado
1 dl majonnäs
½ dl hackad dill
1 dl grekisk yoghurt
1 knivsudd chilipulver
salt och peppar

Gör så här

1. Mixa fruktköttet från avokadon i matberedare. Tillsätt majonnäs och dill och kör till en slät kräm.

2. Vänd ner grekisk yoghurt. Smaka av med chilipulver, salt och peppar

 

Soltorkad tomatdip

100 g soltorkad tomat
3 dl gräddfil
2 tomater
2 msk oregano, färsk
2 msk basilika, färsk
salt och peppar

Gör så här

1. Skär den soltorkade tomaten i bitar och mixa med gräddfilen.

2. Hacka de färska tomaterna fint och tillsätt såsen tillsammans med kryddorna. Smaka av med salt och peppar.

 

5. Pilgrimsmusslor i skal

I stället för de dekorativa skalen kan pilgrimsmusslorna serveras i endivblad, eller på små assietter.

Pilgrimsmusslor i skal

1 schalottenlök
2 tomater
2 msk hackad färsk basilika
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
1 msk rapsolja
1 msk smör
16 pilgrimsmusslor

Gör så här

1. Finhacka schalottenlöken och tärna tomaterna smått. Blanda med basilika och rödvinsvinäger, smaka av med salt och peppar.

2. Häll rapsolja och smör i stekpannan, stek pilgrimsmusslorna ca 2 min på varje sida. Lägg upp och toppa med tomatsalsan.

 

6. Vinkokta blåmusslor

En älskad klassiker! Knacka på öppna musslor och se så att de sluter sig. Om inte, släng dem.

Vinkokta blåmusslor

2 kg blåmusslor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk smör
3 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
salt och peppar
1 dl hackad persilja
ev färsk timjan

Gör så här

1. Skölj musslorna under kallt vatten. Dra bort ”skägget” från de musslor där det sticker ut.

2. Ansa och strimla purjolöken, skala och finhacka vitlöken och skala och tärna moroten. Fräs i smör i en stor gryta utan att det tar färg. Häll över vinet och låt koka några min under lock.

3. Lägg i musslorna, låt koka 5 min under lock. Skaka kastrullen några gånger under tiden.

4. Ta upp musslorna och håll dem varma. Rör ner crème fraichen i vinet och krydda med salt och peppar. Låt koka samman lite.

5. Lägg i musslorna igen och låt dem bli varma. Strö över hackad persilja och ev färsk timjan

 

7. Kryddiga räktapas

Spännande minispett med mangobitar och snabbfrästa räkor.

Kryddiga räktapas

2 msk rapsolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk krossad rosépeppar
16 stora räkor, skalade
1 mango
1 lime, rivet skal

Gör så här

1. Fräs upp olja i en stekpanna med vitlök, fänkålsfrön och rosépeppar. Lägg i räkorna, låt dem bli varma.

2. Tärna mangon i 16 tärningar och sätt en tandpetare i varje. Sätt en räka på varje tandpetare. Strö över rivet limeskal.

 

8. Matig kräftsallad

Tillsätt gärna några droppar tabasco i vinägretten för lite hetta!

Matig kräftsallad

400 g liten potatis
2 msk rapsolja
salt
1–2 gula paprikor
1 fänkål
150 g sugar snaps
1 liten rödlök
2 nävar rucolasallad
1 burk kräftstjärtar, 170 g avrunnen vikt

Vinägrett
1 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Ugn 225°

Gör så här

1. Lägg potatisen i en ugnsfast form, dela de lite större. Ringla rapsolja och strö salt över. Ta bort kärnor och hinnor från paprikorna, skär i bitar och lägg i formen. Sätt in i ugnen ca 30 min.

2. Strimla fänkålen tunt med osthyvel och blanda med den varma potatisen. Låt svalna.

3. Strimla sugar snapsen och finhacka rödlöken. Blanda med potatisen och rucolasallad. Strö över kräftorna.

4. Vinägrett: Rör samman ingredienserna och ringla över salladen.

 

9. Morotsbröd med fetaost

Nybakat bröd är ett välkommet inslag på alla bufféer. Här förgyllda med morot och fetaost.

Morotsbröd med fetaost

2 bröd
25 g jäst
6 dl vatten, ljummet (37°)
2 tsk salt
2 dl rivna morötter
17 dl vetemjöl
100 g fetaost
3 msk färsk timjan

Ugn 225°

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt, rivna morötter och det mesta av mjölet och arbeta samman degen. Låt jäsa under bakduk i 40 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta till en smidig deg. Dela mitt itu och kavla ut varje del till en degplatta. Smula över fetaost och strö över bladen från timjan. Rulla ihop och lägg med skarven neråt på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 20 min.

3. Skär några snitt i bröden och grädda i ca 30 min.

 

10. Söta björnbärsglas

Ljuvligt gräddig avslutning på en riktig festkväll.

Söta björnbärsglas

250 g björnbär
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Dekoration
några björnbär
25 g flagad mandel
flytande honung
mynta

Gör så här

1. Mixa björnbären. Vispa 2 dl av vispgrädden, vänd ner björnbären. Hacka chokladen.

2. Koka upp resterande grädde, lägg i chokladen och rör om tills den smält. Låt svalna något och vänd sedan ner i björnbärskrämen.

3. Fördela i 8 glas. Ställ kallt minst 3 tim.

4. Toppa med bär och flagad mandel, ringla över lite honung och dekorera med mynta.

 

Obs! Buffén är beräknad för 8 personer.

 

Läs mer:

Bjud på sommarens godaste buffé

8 bästa recepten till skaldjursbuffén 

Kräftskivans bästa tillbehör

 

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(92)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…