Annons

Annons

Lyxig sparris- och räkpaj recept

Den här krämiga sparris- och räkpajen passar fint på buffén eller som ensamrätt en ljummen sommarkväll.

Dela
(12)

Sparris- och räkpaj

Härlig paj med räkor, sparris och smakrik parmesanost. Kan serveras varm eller avsvalnad. Assistent: Linnea Ericsson Foto: Anders Norrsell

Recept lyxig sparris- och räkpaj

4-6 portioner

Deg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 knippe grön sparris
500 g oskalade räkor
3 msk finklippt gräslök

Äggstanning
4 ägg
2 dl kesella
1 dl grädde
80 g röd rom
2–2½ dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering
räkor
citronskivor
dill

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Svep in degen i plast och låt den ligga i kylen ca 15 min. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa sparrisen, bryt av basen och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 1 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av. Ta undan hälften av stänglarna och dela resten i mindre bitar. Skala räkorna, lägg undan några till garnering.

3. Äggstanning: Vispa samman ägg, kesella, grädde, röd rom, ost, salt och peppar.

4. Fördela sparrisbitar, räkor och gräslök i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över, peta med en gaffel så att den rinner ner ordentligt. Placera ut de sparade sparrisstänglarna i pajen, se bild.

5. Grädda mitt i ugnen tills pajen stannat och fått fin färg, ca 40 min. Garnera vid serveringen med de sparade räkorna, citronskivor och dill.

Läs mer: Godaste räksmörgåsen med sparris och hollandaise

Räksmörgås med sparris


Läs mer om:

Dela
(12)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…