Annons

Annons

Bjud på doftande vörtbröd!

Dela
(0)

Julbordet är uppdukat, skinkspadet är varmt och korven ska bara läggas i. Sist men inte minst skär vi upp det hembakta vörtbrödet. Med vårt recept blir det en riktigt god jul!

Annons

1 stort eller 2 små

50 g smör
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
50 g jäst
½ liter vatten, ca 37°
1 förp vörtmix, 90 g
3/4 dl mörk sirap
½ tsk salt
1 dl russin
8 dl rågsikt
5½–6 dl lantbrödsmjöl

Gilla Hemmets på Facebook

Ugn 175°

Gör så här
1.
Smält smöret och blanda i de malda kryddorna. Låt svalna.

2. Smula ner jästen i en skål. Lös den med lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, tillsätt vörtmixen, smör- och kryddblandningen, sirapen och saltet.

3. Blanda russin med rågsikt. Tillsätt det under omrörning. Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta till en smidig och blank deg. Låt jäsa under duk ca 45 min.

4. Forma två bröd eller ett stort. Lägg dem på en plåt med bakpapper och låt jäsa under duk ytterligare ca 30 min.

5. Grädda på nedersta falsen i 45–50 min för två mindre bröd och 50–60 min för ett stort.

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…