Annons

Annons

Bjud på danskt ikväll!

Dela
(4)

Vi inleder med en fin liten smörgås och avslutar med läckra dessertglas där den lena citronkrämen samsas med knapriga nötter. Lätt, fräscht och enkelt att förbereda!

Fint smörrebröd

Vi satsar på en danskinspirerad smörgås som inledning. Kanske med ett glas öl till?

Annons

4 port

4 små skivor rågbröd eller 2 stora

smör till brödet

lite isbergssallad

150 g rökt oxkött i skivor

150 g färskost med pepparrot

6 cocktailtomater

6 cornichoner (inlagd minigurka)

1/2 apelsin

lite nyriven pepparrot

bladpersilja

 

Gör så här

1. Smöra brödet, dela stora skivor. Lägg på sallad och oxkött. Rör osten mjuk och spritsa eller klicka ut den på smörgåsarna.

2. Halvera tomater och gurkor. Skär rent fruktköttet från apelsinen. Fördela allt på smörgåsarna. Garnera med pepparrot och persilja.

Helstekt spätta

Fina fisken med läckra tillbehör. Gör gärna såsen i förväg så att smakerna hinner mogna.

4 port

8 stora rödspättefiléer

500 g räkor med skal

1/2–1 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 ägg

1/2–1 dl ströbröd

2 msk smör

1 msk rapsolja

Sås

1 äpple

11/2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1/2 tsk curry

1 tsk bordssenap

2 msk bostongurka

Servering

smörslungad delikatesspotatis

lättkokta sockerärter

Garnering

citron

dill

 

Gör så här

1. Börja med att skala räkorna. Gör sedan såsen: Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda samtliga ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.

2. Ta fram tre fat. Blanda mjöl, salt och peppar på det ena, vispa ägget lätt på det andra och bred ut ströbröd på det tredje. Lägg samman spättfiléerna två och två och vänd dem i tur och ordning i mjöl, ägg och ströbröd. Stek fisken i smör och olja, ca 3–5 min på varje sida.

Tips!

Ställ in ett stort ugnssäkert fat i 100° i ugnen. Lägg in de färdigstekta spättfiléerna efter hand så håller de sig varma tills allt är klart!

Citronkräm med valnötter

Syrligt fräscht och knaprigt gott, allt på samma sked! Perfekt avslutning som kan förberedas och bara läggas upp inför serveringen.

4 port

250 g mascarponeost

1 dl kesella

11/2 citron

1 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g valnötter

6 digestivekex

5 msk lemon curd citronkräm

Garnering

citronskivor och -skal

citronmeliss

 

Gör så här

1. Blanda mascarpone och kesella. Riv skalet av den halva citronen. Blanda ner detta, florsocker och vaniljsocker, rör till en slät kräm.

2. Spara 8 nötter till garnering, hacka resten grovt. Krossa kexen. Varva i portionsglas kex, nötkross, citronkräm och lemon curd. Dela den hela citronen. Skär fina skivor av ena halvan och långa skalstrimlor av den andra. Garnera.

Tips!

Hittar du inte mascarpone kan den ersättas med crème fraiche som vispas till fast konsistens.

Av Ellinor Varady

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…