Annons

Annons

Bjud på Bittes goda flankstek!

Dela
(0)

Flankstek

En ljuvlig sås lyfter köttet till nya höjder!

Flankstek med bearnaisesås

4 port

800 g rumstempererad flankstek

2–3 msk olja

2 msk smör

Bearnaisesås

4 schalottenlökar

2 msk smör

1 tsk torkad dragon

3 tsk vitvinsvinäger

Annons

1 dl torrt vitt vin

1 ägg

1 tsk färsk dragon

1½ dl matolja

1 dl crème fraiche

Serveringsförslag

potatisgratäng

sallad

Ugn 100°

 

Gör så här

1. Putsa köttet fritt från hinnor. Pensla köttet i olja. Bryn steken i smör. Stek klart på plåt med bakpapper mitt i ugnen ca 25 min, tills köttet har en innertemperatur på 58°. Låt vila ca 10 min. Skär köttet i skivor.

2. Bearnaisesås: Hacka löken fint, fräs den blank i smör. Tillsätt torkad dragon och vinäger. Låt koka så att vinägern kokar in helt. Häll på vin och koka samman tills halva mängden återstår. Låt svalna något.

3. Koka upp vatten i en kastrull, lägg ner ägget och låt koka 1 min. Knäck ägget i en bunke och gröp ut det ur skalet. Sila vinkoket och häll ner i bunken. Tillsätt 1 msk av den bortsilade löken och färsk dragon.

4. Tillsätt oljan i en fin stråle medan du mixar med stavmixer. Rör ner crème fraiche, salta och peppra. Ringla såsen över flanksteken.

Tips! Skär små snitt i köttet på båda sidorna innan tillagning. Flanksteken ska alltid skäras tvärsöver muskelfibrerna, skär du det på andra hållet blir det segt och näst intill omöjlig att tugga.

 

Bitte E:son Forsberg

Av Bitte E:son Forsberg

Foto:  Anders Norrsell

Assistent: Lovisa Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…