Annons

Annons

Bitska hemmafruar och svävande snubbar – häng med till Strædet!

Dela
(0)

Ströget en sommardag är aldrig fel - men våga gärna svänga av till höger (från Rådhusplatsen sett).

Kompagnistrædet är en parallellgata till Strøget i Köpenhamn. För oss som gillar att inreda ”bohem-chict” med loppisprylar och mycket färg är en tur runt Strædet en riktig inspirationskick!

Med risk för att låta generaliserande vågar jag påstå att butiksinnehavarna på den danska sidan av Öresund är betydligt bättre på att leka med udda prylar och glada färger i sin inredning. Ett exempel: Klädbutiken White stuff är värd ett besök bara för att kolla på de fiffiga detaljerna på väggar och tak med t ex ramar, en bunt lampskärmar och en cykel (!) klädd i retrotyger!

Annons

Antik K, Knabrostr. 13.

På Strædet och de små gatorna som förbinder Strædet med stora Strøget finns en del antikvariat och antikaffärer. Ordningen på Antik K är helt fantastisk.

Står bakdörren öppen – ta gärna ett titt på gården! Den fasadfärgen går bara att acceptera på en dansk bakgård.

Retro Villa in på Badstuestræde 17 förstår vi vad danskarna gör med alla tapetbitar som står hoprullade i en korg i många affärer. Tapeterna blir bakgrunder i kastlådor, eller nipperhyllor som vi kallade de här prylhyllorna på det glada 80-talet.

Retro Villa.

Presentbutiken Akimbo på Hyskenstræde 3 (missa inte!) har bl a ett stort utbud av småprylar där överkolorerade fotografier på amerikanska hemmafruar från 50-talet kombinerats med bitska kommentarer. De har funnits ett tag men jag skrattar fortfarande lika mycket. Eller vad sägs om den här: ”I’ve got PMS and GPS. That means I’m a bitch and I will find you!” (Ungefär: Jag har PMS och en GPS. Det betyder att jag är en arg kärring och jag kommer att hitta dig!) Akimbos egen blogg hittar du här.

Den stora utmaningen med Köpenhamnsbesöket var att hitta affischer att rama in. På Vangsgaards Antikvariat på andra sidan av Strøget fick jag napp. Jag fick ge 50 kr/styck för de här fina nyproduktionerna av gamla skolplanscher.

AV MARIA SVEMARK

…som fortfarande inte fattar hur den här snubben lyckas hålla sig i luften?


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…